Sayfalar

26 Haziran 2014 Perşembe

KEFİRLİ TAHILLI EKMEK

KEFİRLİ EKMEK TARİFİ
KEFİRLİ TAHILLI EKMEK NASIL YAPILIR
KEFİRLİ EKMEK NASIL YAPILIR


Kefirli tahıllı ekmeği denemek, ayranlısını denemişliğim olduğu için geldi aklıma. Ayranlı da gayet güzel olmuştu. Geçen gün içeyim diye mayaladığım kefirle denedim, pek güzel oldu. Benim meşhur derman ekmeğim gibi yaptım. Tamam, belki yerken "hmm, bunda kefir var" demiyorsunuz ama en azından içinde kefir olduğunu bilip faydalı bir şey yediğinizden eminsiniz ya, o yetiyor :) Her zaman içmeye fırsatım olmadığından, bundan sonra sık sık kefirli ekmek pişecek sevgili mutfağımda.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
**************************
*600 ml. kefir

*200 gr. tam buğday unu (çavdarla karıştırabilirsiniz)
*200 gr. beyaz un
*200 gr. hazır ekmek karışımlarından herhangi biri (ben Söke 7 Tahıllı kullandım)
*3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
*6 çorba kaşığı mısır unu
*3 çorba kaşığı keten tohumu-çörek otu karışımı
*3'er çorba kaşığı pekmez ve zeytinyağı
*2 tatlı kaşığı tuz
*1 paket instant maya veya 1 paket yaş maya


Yapılışı:

***********************
*Sıvı ve kuru malzemeleri derince bir yoğurma kabına alın ve güzelce yoğurun (eğer yaş maya kullanacaksanız yine ön işleme gerek yok, elinizle kırıklayarak malzemeye ekleyin ve yoğurun)


*Kabın ağzını nemli bir bezle örterek ılık bir yerde ilk mayalanması için bekletin.
*Hamur yaklaşık iki katına çıktığında un serpiştirdiğiniz tezgaha sıyırın ve orada olabildiğince yoğurun.


*İyice pürüzsüz ve ele yapışmaz kıvama geldiğinde elinizle top haline getirin ve sadece dibini (yanlarını değil) yağladığınız yapışmaz tepsinize alın, üzerine bıçakla çentikler çizin.
*Eğer aynı büyüklükte başka bir tepsiniz varsa ağzına onu ters olarak kapatın, yoksa nemli bir tülbenti üzerine gerin ve ılık bir yerde ikinci mayalanması için bekletin.


*Tepsinin içine iyice yayılıp kabardığında 200 dereceye önceden kızdırdığınız fırına verin.
*Üzeri iyice kızarana kadar pişirdikten sonra fırın ısısını 175 'C'ye düşürüp yarım saat kadar daha içinin pişmesi için pişirmeye devam edin (bazı mini-midi fırınlar pişen şeyin üzerini yakma eğilimindedirler; eğer böyle bir fırınınız varsa, ekmeğiniz kızardıktan sonra üzerine alüminyum folyo örtüp pişirmeye bu şekilde devam edebilirsiniz, daha fazla kızarmasını önleyecektir)
*Sürenin sonunda çıkarın ve tepsiyi ters çevirerek ekmeğinizi bir nihale üzerine alın. Soğuyup kendini iyice çektiktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.

9 yorum:

  1. Ellerine sağlık Serap'cım. Ekmek mayalarken, poğaça yaparken yoğurdun suyunu kullandım ama kefir hiç denemedim. Bu arada kefir yapımı var mı sende arama kutusu ile bulamadım. Varsa linkini yoksa tarifini paylaşırsan çok sevinirim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembecim; kefir yapımını yazmadım ama yazarım olmazsa bir dahaki mayalamamda.. Sana da maya verebilirim arzu edersen.. Sağol canım benim :)

      Sil
  2. Canım Serapcığım eline sağlık ekmek üzerine bir tanesin sen nasıl da gel beni ye diyor afiyetler olsun sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım ben de içiyorum kefir kendim mayalıyorum
    Bak sana bir tarif:))))))))))))))
    Eşime hadi ben şu işi halledip sofrayı kurarken sen şu semizotlarını yoğurtlayıp cacık gibi yapıver dedim:)
    ben mutfak seyrüseferine başlayınca o da, o arada dolaptan yoğurt diye kefiri al(Ben kavanozlara mayalıyorum her ikisini de ) onu kullan yerken bir gariplik hissettim ama su koydu biraz diye düşündüm, gece kefir içmek için dolabı açtığımda karşımda sadece yoğurt kavanozu vardı:))))))))))))
    Benim ki gayet rahat olsun bak çok sağlıklı bir salata yemiş olduk demez mi:))

    Canım benim hayırlı bereketli bir ramazan diliyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Alllaaaaaahhhh, içinde o karnıbahar kılıklı mayalarla mı yediniz o salatayı Haticecim? Ooooo yooooo :)))))))) Hani kefiri çok severim de.. mayalarından ayırmadan düşünemiyorum :)) Neyse, sağlık şifa olsun diyelim canım benim.. Sağolasın, çok güldüm :))

    YanıtlaSil
  6. Süper, bu hafta misafirlerime deneyeceğim.Biz bu aralar kefiri birde gece yatarken içiyoruz.Çok sağlıklı.

    YanıtlaSil
  7. Bence de kefir mayalama sürecini sen anlatmalısın ablacım, tanıdığım herkes kefir mayalayıp içiyor. Ben de sonunda bulaşıcam bu işe sanırım. Beklemedeyim, ekmek her zamanki gibi usta bir elden çıktığı belli bir ekmek olmuş, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...