Sayfalar

22 Ocak 2014 Çarşamba

STOLLEN (YILBAŞI EKMEĞİ)

Stollen yapımı
Stollen nedir
Stollen ekmeği nasıl yapılır
Stollen ekmeği tarifi
Yılbaşı ekmeği nasıl yapılır
Yılbaşı ekmeği tarifi 


Stollen ekmeği İstinye Park'taki Backhous'tan yediğim günden beri rüyalarıma giriyor. Becerebilmek için ekşi maya ekmeğinden sonra en çok hırs yaptığım şey herhalde. Backhous'un şefi çok özel bir lezzet olduğunu söylemişti zaten, üstelik duymuşluğum da vardı ama ilk tadıma kadar ne demek istediğini pek anlamamışım doğrusu :) İzmir'e döndüğümden beri gelecek ilk misafirime planlamıştım da üstelik. Fakat tarif ararken bulduğunuz tarifler her zaman yeterli olmayabiliyor.
Aslında bu kadar sakin cümleler kurduğuma bakmayın, tarifi yazan arkadaşa epey kızgınım. Ben bir tarif hazırlarken bazen saatlerimi harcıyorum ekran başında. Cümlelerimin doğruluğuna, fotoğraflarımın iç açıcılığına, en önemlisi de en aceminin bile anlayıp, bakarak yapabilmesine odaklanıp da yazıyorum tarifi. Meslek sırrı değil ki bu, bütün püf noktalarını paylaşıyorum. Okuyacak arkadaşlarıma saygım var. Böyle çalakalem tarif yazılmaz.  Şöyle bir tarif şekli var mı? : "Isıtılmış fırında pişirin"?????!!!! Ne kadar ısıtılmış, önceden mi ısıtılmış yoksa soğuk fırın mı? Onu da geçtim. Mayalanma aşamasından hiç bahsetmiyor bile.. Karıştır, pişir.. Bu kadar basit yani.. Herkes her gün stollen yapmıyor ki.

Halbuki bu ekmeğin biraz meşakkatli bir şey olduğu çok belliydi ve iş benim yorumuma kalmıştı, neyse ki tutturdum sağıyla soluyla oynarken. Misafirlerime tatlı niyetine ikram ettim ve içine tıpkı Backhous'un yaptığı gibi marzipan yani badem ezmesi koydum. Hatta badem ezmesini de kendim hazırladım (tarifi birkaç güne burada) Bunca uğraşılıp yapılınca da çok beğenildi doğal olarak. Denemek isterseniz buyrun, afiyet olsun.


Malzemeler:
**********************
Ben, elimde bulunmadığı için, baton kek kalıbında yaptım ama stollen'ın özel kalıpları var, dibi delikli ve Dr. Oetker'in sanal mağazasında satılıyor. Eğer onda yaparsanız, sonucun daha başarılı olacağından emin olabilirsiniz)

Hamuru için:
-------------------------
*500 gr. beyaz un
*150 ml. süt
*200 gr. tereyağı (oda ısısnda)
*125 gr. şeker
*1 yumurta
*1 paket instant maya
*100 gr. kadar kuru meyve şekerlemesi (kekler için satılır)
*100 gr. kuru üzüm
*Küçük bir elma miktarında marzipan (badem ezmesi) (isteğe bağlı)
*1 küçük çay bardağı kadar file badem
*1 tutam tarçın
*1 fiske tuz
*5 damla rom aroması
*1 fiske tuz

Üzeri için:
-------------------------------
*Erimiş tereyağı (50-60 gr. kadar)
*Pudra şekeri

Yapılışı:
**********************
*Ekmeğinizi Kitchenaid'iniz varsa onunla, yoksa mikserinizin helezonik hamur karıştırma aparatlarıyla, o da yoksa elinizle yoğurarak yapacaksınız.
*Karıştırma kabınıza oda ısısındaki tereyağını, süt-yumurta-şeker-rom aroması-tuz-tarçın ve mayayı alın ve karıştırmaya başlayın.
*Kaptan ayırmadan - marzipan hariç - kuru malzemeyi de ekleyip hamura yedirecek şekilde karıştırın.
*Hamuru yağlanmış tezgaha alın ve elinizle bastırarak biraz açın (oklavaya gerek yok, kalınca açmanız kafi)
*Marzipanı bir kaseye alıp çatalla ezerek parçalayın ve üzerine damla damla ve çok yavaş su ekleyerek macun kıvamına getirin.
*Açtığınız ekmek hamurunun içine bıçak yardımıyla bir tabaka halinde marzipan sürün ve rulo yaparak ekmeği kapatın.
*Yağlanmış baton kalıba veya stollen kalıbına alın ve ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.


*Tatlı ekmek hamuru diğer ekmek hamurları gibi puf puf kabarmıyor, o nedenle ekmek biraz hacimlenince dibine pişirme kağıdı yayılmış fırın tepsisine kalıbı ters çevirerek yerleştirin. Tatlı hamurun üzeri çabuk yanar ama içi geç pişer, bu nedenle ters çevirerek pişirilmektedir.
*Önceden ısıtılmış 175 derece fırına koyun ve pişmeye bırakın (pişme işlemi bir saati geçebilir)
*Kalıbı salladığınızda ekmek jöle gibi sallanmıyorsa pişmiş demektir, dışarı alın ve beş dakika kadar kalıpta bekletip, biraz terlediğinde kalıptan çıkarın.
*Tümsekli yüzeyine fırçayla boydan boya erimiş tereyağı sürün ve tel ızgara üzerinde soğutun.
*Servis edeceğinizde, ekmeğin yağladığınız üst kısmını pudra şekerine yatırın, biraz evirip çevirin ki yeterince şekere bulansın.
*Dilimleyip servis edin.
*Streç filme sararak buzdolabında 20 gün kadar saklayabilirsiniz.

18 yorum:

  1. serapcım ellerine sağlık. olağanüstü güzeldi. Can'da gönderdiğin dilimi afiyetle bayıla bayıla yedi.Zahmetini tahmin ediyordum ama okuyunca tahminimi de aştı. becerebilirmiyim bilemiyorum...deniz alper

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim, uğraştırıyor ama bu yapamayacağın anlamına gelmiyor :)) Sağol canım, Can'a da afiyetler olsun :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık ablacım hoş kek gibi bir ekmek sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginc bir ekmek..ben ekmek yerine pasta,kek desem?Ellerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacım; ekmek de kek de deniyor zaten:) Ekmek denme sebebi mayalı oluşu.. Saol canım..

      Sil
  4. Serapcığım mayalı Alman keki yada bazen de mayalı Alman ekmeği diye de geçebiliyor. Özellikle Almanların noel öncesi yaptığı geleneksel bir lezzet. Almanyada olduğum yıllarda noel öncesi bir kutlamada yemiştim ve tarifide yapan Alman arkadaşımdan almıştım. Tarifler çoğunlukla farklı detaylarda ayrılabiliyor ama çok lezzetli bir ekmek yada kek bende 2011 yılında paylaşmıştım. uzun süredirde yapmamıştım aklıma geldi ellerine emeklerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırladım Minecim, hatta yorum da yazmıştım ama tarifi ararken aklıma gelmedi nedense,halbuki ne güzel tarif etmiştin sen.. Onu da not aldım, bir dahakine onu yapacağım inşallah :) Sağol canım..

      Sil
  5. Ellerine sağlık canım yıllar öncesine goturdun beni.Teyzem mutlaka noellerde yollardı çünkü o zamanlar noelde çıkarmış.Şimdilerde her daim bulunurdur. Hatta marzipan çikolatalarıda alır bize getirmek uzere saklardı.Boyle bir anımı canlanlandırdın canım.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ellerine kollarına emeğine sağlık Serapcığım bayağı meşakkatli bir o kadar da özenli tarif paylaşmışsın.Sana hak veriyorum bazı bloglar da öyle saçma tarifler görüyorum ki kalkta güvenip yap imkansız inan ki.Ekmeğin de aklım kaldı nasıl da güzel lezzette olmuş ,afiyetler olsun canım afiyetle kalın.

    YanıtlaSil
  7. Ablacım tarif sizi biraz uğraştırmış ama değmiş doğrusu :) Neyse ki tatmak bize de kısmet oldu yoksa yazınızı okuduktan sonra tadını çok merak ederdim :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzeldi Serap'cım ben de Ege gibi iyiki de tatmışım diyorum yoksa aklımda kalacaktı. Nefisti nefis...

    YanıtlaSil
  9. Sağol Sibelcim; sizlerin beğenmesi benim için çok önemli bir kriter :)) Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  10. Cok merak ettim tadini cunku hem super gorunuyor hem de tereyagli. Ellerine saglik Serap ablacim, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı gerçekten nefis Şeydacım, tavsiye ederim :)) Sağol ablam :)

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...