Sayfalar

28 Eylül 2013 Cumartesi

PRATİK TRABZON EKMEĞİ

Trabzon ekmeği tarifi
Trabzon ekmeği nasıl yapılır
Pratik trabzon ekmeği tarifi
Kolay trabzon ekmeği nasıl yapılır 


Trabzon ekmeğinin bu hali gerçekten pratik..Zira hakiki Trabzon ekmeğinin yapımının bu kadar kolay olduğunu hiç sanmıyorum. O ekmeğin peşinden çok uzun zamandır koşuyorum, lakin tam izine rastlayabildiğimi söyleyemem. Onların kullandığı mayanın da ekşi yani doğal maya olduğunu düşünüyorum ama benimkiyle aynı olmadığı kesin. Trabzon'dan gerçek mayasını bulup da bir lokmacık getirtebilirsem, aynısını yapabileceğimi de düşünüyorum. Bakalım, kısmet.

Geçen gün Oktay Usta girdi kanıma :)) Trabzon ekmeği adı altında bir ekmek yaptı. Gerçeğiyle pek ilgisi olmadığına eminim gerçi ama yine de ekşi maya ekmeğime biraz ara verip, özleyince tekrar yapana kadar, bunu denemek istedi canım. Hakikatten de instant maya ile yaptığım ekmekleri de özlemişiz. Pek hoşumuza gitti. Yumuşacık, kızartınca da çıtır çıtır. Eğer denemek isterseniz, hemen tarife göz atın derim. Afiyet olsun..


Malzemeler:
********************

*5 bardak beyaz veya kepekli un (ben 4,5 bardak un, yarım bardak saf buğday kepeği kullandım)
*1 su bardağı süt
*2 - 2,5 su bardağı arası su
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker (ben 1 çorba kaşığı pekmez kullandım)
*1 paket instant maya


Yapılışı:
********************
*Malzemelerin tümünü bir karıştırma kabında birbirini iyice çekene kadar yoğurun ve ağzına bone / nemli tülbent kapatarak ılık bir yerde dinlenmeye bırakın (instant maya ön işlem gerektirmez, doğrudan karışıma katabilirsiniz)
*Hamur yaklaşık yarım saat sonra iki katı kadar hacimlendiğinde unlanmış tezgaha alın ve 5-10 dakika kadar güzelce yoğurun. Elinize yapıştıkça az az unla kaplayabilirsiniz.
*Hamurdan irice yumurta büyüklüğünde bir parça ayırın ve kalanı top yapıp pişireceğiniz tepsiye bastırarak yerleştirin.
*Ayırdığınız parçayı üç şerit halinde yuvarlayın ve ekmeğinizin üzerine saç örgüsü örerek yerleştirin.
*Tepsinizi yine ılık bir yere alın ve üstünü -eğer varsa- aynı büyüklükte başka bir tepsiyle, yoksa da nemli tülbentle örtün. Bu işleme tepsi mayası diyoruz.
*Ekmeğiniz iyice kabarıp şekil aldıktan sonra, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına alın ve pişmeye bırakın.
*Üzeri normal kızarıp renklendiğinde fırını 175 dereceye indirin ve içinin pişmesi için 20-25 dakika kadar daha fırında tutun.
*Tepsiyi yerinden kıpırdatmaya çalıştığınızda ekmeğiniz yeterince hafiflemişse pişmiş demektir. Ancak halen ağır hissediyorsanız, biraz daha pişirin.
*İyice kızardığında çıkarıp tel ızgara veya nihale üzerinde soğumaya bırakın.

18 yorum:

  1. ellerinize saglık ilk fırsatta deniycem hep makine ekmek yapımı anlatılıyordu iyiki bunu paylaştınız ne zamandır yapmak istiyordum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Adsız arkadaşım; siz benim bloğun ekmekler kategorisini detaylı gezinin bence, fırında yapılacak çok ekmek bulursunuz :) Sevgiler..

      Sil
  2. ellerinize sağlık. Serap hanım. Gerçekden çok güzel görünüyor. Dilimi halindede iyi piştiği belli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayet hafif ve lezzetliydi Nursevin Hanımcım; sağolun :)

      Sil
  3. Sevgili ekmek ustamız yine çok güzel olmuş, ellerinize sağlık , sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ekemek süper olmus bence elinize saglik diyorum,Trabzon ekmegini bizde cok severdik Türkiye`de,bilmem gercegimiydi ama öyle satilirdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terazi Kızım; fırından alıyorsaydınız eğer, muhtemelen gerçeğidir elbet. Ben de fırından alınanı seviyorum, iyi yapan yapıyor. Sevgiler..

      Sil
  5. ellerine sağlık aslında trabzonda yaşayan arkadaşlar olabilir sosyal paylaşımdan duyursan belki yollayan olur mayayı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi doğru diyorsun Haticecim.. Dur bakalım, bir gün bi cesaret toplayıp bi yüzsüzlük ederim :)) Sağol canım, sevgiler..

      Sil
  6. canım eline sağlık gerçeğini aratmıyacak lezzette olmuş aldım:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oradan da anlaşılıyor değil mi lezzeti ? :)) Sağol Ayşecim..

      Sil
  7. Ekmek kraliçesi maşallah nasılda kabarmış ellerine sağlık.Parfeyi buzlukta bekletiyorsun sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bi iltifat böyle bu Deryacım :)))) Sağol arkadaşım..

      Sil
  8. Urla'ya giderken yol üstünde bir fırın var. Trabzon ekmekleri yapıyor. Piyasadakilerden çok farklı. Ben hakiki Vakfıkebir ekmeğini de yedim onun gibi. Sormuştuk mayası, yağı Trabzon'dan geliyor demişlerdi. Urla yolu üzerinde Seferihisar yol ayrımına gelmeden bir fırın. Yolun oralara düşerse bir dene istersen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadetçim; keşke yolum düşse o taraflara :(( O kadar uzak ki bana, hiç işim olmuyor oralarda. Yine de aklımda olsun, sağol canım..

      Sil
  9. Canımm ellerine sağlık ah bileydim Görele'de iken sana yollardım ekmek mayası.Aklımda olsun bir daha gidişimde ben sana yollarım.Harika görünüyor bu ekmekler de en çok yemesini sevdiğim yer hep o saç örgüsü kısmı var ya bayılıyorum o kısımlarından yemelere başlamayı,canım sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi misin Macideciiiiim? Harikasın arkadaşım, çok ama çok sağol.. Seneye inşallah, giderken haberim olur inşallah, ısmarlarım.. Sevgiler canım..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...