Yaprak konservesi nasıl yapılır
Asma yaprağının salamuraya basıldığını, haşlanarak-haşlanmadan dipfrize atıldığını, pet şişeye çiğ olarak doldurulup ağzının sıkıca kapatıldığını ve bu şekillerde yazdan kışa saklandığını hep görmüştüm ama böyle konserve edildiğine ilk kez tanık oldum; çok da ilgimi çekti. Çünkü bahçede koca bira asma var ve mevsimi geldiğince onca yaprağı dipfrize nasıl sığdıracağımızı kara kara düşünüyoruz, kırılıp parçalanıyorlar bir de. Keza petlere tıkıştırmak da çok çileli bir iş. Hele çıkardıktan sonraki kısmı :) Bu, hem kolay hem de doğru bir yöntem gibi geldi bana. Bir arkadaşımda gördüm, sizinle de paylaşmak istiyorum. Kolay gelsin, afiyet olsun.
Malzemeler:
*************************
*Asma yaprağı
*Sığacakları adette cam kavanoz (kapakları passız, sağlam olmalı ki sıkı ve sağlıklı kapansınlar)
*Kavanozların sığacağı büyüklükte tencere
*Su
Yapılışı:
************************
*Tencereye, resimde gördüğünüz gibi, baş aşağı koyun. Koyacağınız su miktarını şöyle belirleyin: Su öyle bir seviyeye geliyor ki kavanozlar suyun içinde devrilmeye teşebbüs ediyor, işte o noktada durun ve çok az boşaltarak devrilme olayını durdurun, yeterli su koyulmuş demektir.
*Tencereyi ocağa koyun, kaynamaya başlayınca altını kısın.
*Yapraklar kapak kısmından başlayarak renk değiştirmeye başlayacak ve yavaş yavaş ilk resimdeki hali alacaktır.
*Hepsi renk değiştirdiğinde, ocağı kapatıp bir tutacak yardımıyla tencereden çıkarın ve bez üstüne düz çevirin. Çıkardıkları sese şaşırabilirsiniz, kendilerini konserve ediyor olacaklar o sırada.
*Kapaklar önce şişecek, sonra yavaş yavaş inecektir.
*Tamamen soğuduğunda, evin sıcak olmayan bir yerinde kışa saklayabilirsiniz.
Çok pratik bende pet şişe veya deepfreeze koyuyordum. Bu daha akıllıca paylaşım için teşekkürler. Sevgiler...
YanıtlaSilSüpersin arkadaşım,anında görüntü valla..Senin kadar hızlı yorum gönderen olmadı şimdiye kadar,çok sağol,varol.Çok pratik değil mi?Sanki gıda hijyeni açısından da daha sağlıklı gibi geldi bana,ne dersin?İyi akşamlar..
YanıtlaSilYaprakları bu sene senın yaptıgın gıbı deneycegım.Hakıkatten cokta pratıkmış.Iyı geceler benden sana..
YanıtlaSilSağol arkadaşım,kolay gelsin,bereketli olsun inşallah..
YanıtlaSilPratik bir yöntem ama önce yaprakları yıkıyoruz iyice kuruduktan sonra demi yoksa birazcık ıslak kalabilirler mi ?
YanıtlaSilYıldızcığım,ben yıkamadım yaprakları,çünkü pişirmeden önce yıkıyorum ama eğer yıkamak istersen bence de en azından bir santrifüj aletinde (salata kurutucusu) kurutmanda fayda var.Kolay gelsin..
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilTarif ve resimler icin tesekkurler.Bunu uygulamayi dusunuyorum fakat bir kavanoz yarim kiloya yakin yaprak alacak gibi duruyor.Actiktan sonra hepsini bir defada tuketmemiz mumkun degil.Konserve bir defa acildiktan sonra buzdolabinda saklasak uzun sure dayanir mi?Aradan 1 yil gectigine gore acip yemissinizdir :) Siz nasil tecrube ettiniz?
Sevgili Laedri; daha ufak boy bir kavanoza yapabilir veya aynı hafta içinde iki kez yapmayı göze alırsan
YanıtlaSilaçtıktan sonra yarısını haşlayıp üç beş gün o şekilde saklayabilirsin..Sağol, sevgiler..
nasıl yaprakları kışa saklarım diye gezinirken sitenizi buldum. hem resim hem de anlatımlı olması çok güzel.hemen aynısını yapıcam.teşekkürler sağlıcakla kalın.
YanıtlaSilUmarım memnun kalırsınız arkadaşım, sağolun:)
YanıtlaSilemeklerine sağlık canımmm bahçede yaprak yok ama olan arkadaşlarıma tavsiye edeceğim tarifini sevgilerimle..
YanıtlaSilUmarım herkes beğenir Macidecim.. Sağol arkadaşım :)
Sil