Sayfalar

26 Aralık 2011 Pazartesi

EVDE LAHMACUN YAPIMI

Lahmacun tarifi
Evde lahmacun tarifi
Evde lahmacun nasıl yapılır
Lahmacun nasıl yapılır


"Yok artık, lahmacunu da hazır alıverelim, uğraşamam doğrusu ! " diyenlerdenseniz şayet, buna bir şey diyemem elbet; ama bu düşüncede olup tarifi yine de merak eder ve okumaya kalkarsanız, büyük olasılıkla daha da sıkılıp iyice vazgeçeceksinizdir, emin olun. Evet, öyle kolaycacık yapılıvermiyor maalesef..Ama ben ve mutfağım, yaşadığımız büyük 'aşk'ın hatrına bu zorlu sürece göğüs gerdik ve sonuçtan da memnun kaldık doğrusu..Hatta kuzenim de bu zorlu sürece tanıklık edip, bu aşkı onayladı:)) Yanına ayranımızı da çalkalayıp, keyfini çıkardık. Tarifin ilham kaynağı http://www.missgibi.com/ sitesidir ama tarifin üzerinde artı-eksi oynanmıştır. Eğer tercihinizi uygulamaktan yana kullanırsanız, şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler:
************
Hamuru için:
---------------
*500 gr. un
*320 ml. su
*Yarım paket instant maya veya yarım paket yaş maya
*Az tuz

İçi için:
-----------
*250 gr kuzu kıyması (eğer kokusuna hiç tahammülünüz yoksa yağlı dana kıyması tercih edin, yoksa kuru olur)

*2 iri baş soğan
*1 yemek kaşığı domates salçası
*1 yemek kaşığı biber salçası (acı-tatlı size kalmış)
*2 adet domates
*1 adet yeşil biber
*2-3 diş sarımsak 
*Tuz-baharat

Yapılışı:
*********


Hamurun yapımı:
--------------------
*Hamur malzemesini elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurup ağzı örtülü olarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Bu arada içinizi hazırlayın..

İçin hazırlanışı:
------------------
*Soğanları ve domatesi rendeleyin.
*Sarmısağı dövün.
*Yeşil biberi incecik doğrayın.
*Bu malzemelere salçaları, tuz ve baharatı ve kıymayı ekleyip mümkünse elinizle güzelce yoğurun.
*Sulu bir iç olacaktır (yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi)                                              
*Hamurunuzu unlanmış tezgaha alın. 10-12 topa ayırın (herbiri yaklaşık 20'şer cm. açılacaktır)
*Her bir top hamuru merdane ve un yardımıyla olabildiğince ince açın.
*Açtığınız her parça hamura, hakkına düşen kıymayı yukarıda görüldüğü gibi elinizle veya kaşık sırtıyla yayın.
*Pişirme işi için bir yardımcınız olursa iyi olur. Çünkü sadece fırında çok yavaş oluyor. Ancak sadece tavada da kıyması pişmiyor. O nedenle ben şu yöntemi öneriyorum: Tavaya koyduğunuz lahmacunun altı çabucak pişiyor nasılsa, hemen fırınınızın ızgarasının altına aldığınızda orada da 2-3 dakikada üstü kızarıyor. Bu kombine yöntem, lahmacununuzu en seri pişirebileceğiniz yöntemdir.
*Her bir lahmacunu pişirdiğinizde diğerinin üzerine koyun, biriktirdiğiniz tabağı da fırınınızın tabanına koyabilirsiniz, çünkü sadece ızgarası yandığı için altına bir şey olmaz.
*Dilerseniz üstlerine tereyağı veya margarin sürebilirsiniz.

20 yorum:

  1. Ablacım ben herşeyin evde yapılanını seven biri olarak Lahmacunuda içimize sine sine yiyebileceğimiz tek yerin mutfağımız olduğu kanısındayım:)
    ellerine kollarına sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Çok emek isteyen bir süreçmiş. Ben lahmacunu evde iç hazırlayarak yaptırıyorum, annemden kalma alışkanlık. Şimdi biz mutfağa geçinde büyüklerin alışkanlıklarını devam ettiriyoruz. İyi hoş ama ben fırından hemen çıkınca seviyorum yani yerinde yemeyi tercih ediyorum hal böyle olunca vakit yaratıp tarifi denemeye değer diyorum sıcak sıcak anında yeme imkanı sunuyor. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. tebrik ederim..
    herşeyin bir bedeli var,
    mutfak sabır işi gerçekten..
    çokk iyi yapmışsınız..

    sizin yanınızda olup tazecik yemek varmış :=))

    çok sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Hem zahmetli hem lezletli canim ellerine saglik afiyetler olsun.Uzun zamandir bende yapmadim lahmacun.

    YanıtlaSil
  5. Bana geleceğiniz gün ben de size lahmacun yapacağım.Benim harcımda başka şeyler de olacak:))Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık canım.Benim için sarısak önemliydi baktım sen de bendensin.Tekrar ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil
  7. eşim antepli onlar içi hazırlar fırında pişirtirler ama hamurunuda öğrenmemiz iyi oldu malum nasıl yaptıkalrı belli olmuyor dışardakilerin.ellerinize sağlık iştah açıcı gözüküyor:)

    YanıtlaSil
  8. Canım sen ço yaşa emi bu günlerde nasıl canım istiyordu bu aralar biraz hastahane işlerim var sonra deneyeyim diyordum.
    harika görünüyorlar ellerine sağlık İlk fırsatta deneyeceğim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar :) Evde lahmacun fikri çok ilginç. Deneyeceğim. Selamlar.,

    YanıtlaSil
  10. şu senin yaptığını hiçbir lahmacuna değişmem inan. Sabrın sonunda mükafatını bulmuş bence. ellerin dert görmesin. sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Ablacıııım benimde aklımda hep lahmacun yapmak var ama nedense bir türlü valik bulup yapamıyorum..
    Birazda üşeniyorum tabii..:))
    Müthiş güzel ve iştah açıcı görünüyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. ellerıne sağlık canım en son ıkı üç gun once yapıp yemıstık bana zıyarete gelen kuzenım için yaptım oyle begendıkı hemen tarıfını aldı senınkıde harıka gorunuyor afiyetle

    YanıtlaSil
  13. Serap ablacım güzel yorumun için çok teşekkür ederim beni becerikli bir hatun yaptın ama o kadar değil bu aralar evde yardımcılarım var:))) Çocuklarla gerçekten çok zor en kolay ne ise onu yapıp öğünü geçirmeye çalışıyorum bazen :).

    Lahmacun ise harika ellerine sağlık ocak fırın ikiliside bence çok süper fikir çok severim en yakın zamanda yapacağım ellerine sağlık çok öpüyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Hamuru incecikse hic hayir diyemem, denemeli...

    YanıtlaSil
  15. Ellerine sağlık sevgili arkadaşım, lahmacunda heryerde yenecek bir şey değil en doğruyu yapmışsın. bende canımız istediğinde senin gibi yapaıp çocuklarla keyif alarak güvenerek yeriz denemeyenler bence denesinler hiç zor falan değil . kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. ellerin dert görmesin canım benim

    YanıtlaSil
  17. Yeşimcim, aynı fikirdeyim canım:)

    Handanım; biz köyde yaşayan insanlarız.)) Öyle istediğin saatte açık bulup pişirtebileceğimiz bir pidecimiz yok yakında maalesef:))

    Nunucum; kısmet..Bir gün olur belki:))

    Gülcancım; zahmetlinin tadı bir başka oluyor..

    Petekçim; içini hazırlayacaksın anlaşılan. E süpermiş, aç geliyoruz demek ki:))

    Cevverim; aynı kafada olduğumuz kesin canım:)

    Bigocum; içini hazırlayıp verme şansın varsa, hamur çok mühim değil. Bizim öyle bir şansımız pek yok..

    Feraycım; geçmiş olsun canım, umarım önemli birşey yoktur. Fırsatın olduğunda dene tatlım..

    Ahucum; istemek başarmanın yarısıdır canım..

    Elifçim; değdi gerçekten..

    Melihacım; sen neleri başarıyorsun, bu koymaz inan bana:))

    Zeymurancım; harikasın canım:)

    Selcencim; sen tüm övgüleri hakediyorsun iki çocukla, bunu da küçük parmağınla halledeceğinden kuşkum yok tatlım:))

    Sevgili Canboğazdan; hamuru olabildiğince ince açmaya çalıştım, oklava kullandım o yüzden:))

    Şükrancım; yapmışsındır valla:)) Hele çocuklardan destek aldıysan, sırtın yere gelmez tabii:))

    YanıtlaSil
  18. Haticecim; ben yorumları cevaplarken gelmiş senin yorumun, sonra gördüm canım..Çok sağol, amin inşallah. Hiçbir hanımın elleri dert görmesin..:))

    YanıtlaSil
  19. Aynı hazır gibi görünüyor mmmmm:))

    2012 yılında yanlışlarımızın az,başarılarımızın devamlı olması dileklerimle....Yepyeni Yıllar :)

    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  20. Aylincim; çok sağol tatlım, senin de yeni yılın kutlu olsun..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...