Sayfalar

5 Mayıs 2015 Salı

KUDRETULLAH

Kudretullah tarifi
Kudretullah nasıl yapılır
Kudretullah keki
Krem karamelli kek tarifi


Yıllar önce başka bir tarif ararken Kekevi sitesinde tesadüfen rastladığım bu kek, ismi dolayısıyla ilgimi çekmişti zaten. Tarifin detayını okuyunca "ben bunu yapmalıyım" deyip birkaç kez yaptım da. Ama fotoğraflayıp yazmak ancak kısmet oldu. Bankacı arkadaşlarıma yaptım en son, onlar da çok ilginç buldular. Şimdilerde "krem karamelli kek" diye benzerlerini görüyoruz artık. Yine de orijinal adı bu ve bence çok daha güzel. Karamelin muhteşem lezzetine sizi de davet ediyorum. Yumurtasının toplamda çok oluşuna aldırmayın, kesinlikle kokmuyor. Tarifin aslına buradan ulaşabilirsiniz. Ben karameli dışında birebir uyguladım. Afiyet olsun..

Malzemeler:
****************
Karameli için:
----------------------------
*3/4 su bardağı şeker

Kreması için:
----------------------------
*500 gr. süt
*3 yemek kaşığı şeker
*4 yumurta
*1 paket vanilya
*1 limon kabuğu rendesi

Keki için:
-----------------------------
*3 yumurta
*1,5 su bardağı un
*1 su bardağı şeker
*3 yemek kaşığı kakao
*1/2 su bardağı süt
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*1 kabartma tozu
*1 vanilya
*1 limon kabuğu rendesi


Yapılışı:
******************
**Ben yuvarlak büyük borcam kullandım ama orijinalinde ortası delik veya bütün kelepçeli kalıp kullanılıyor. Benimki gibisi daha yayvan, kelpçeli kalıptaki daha yüksek oluyor; tercih sizin.
*Karamel için yapışmaz tavada şekeri yakın ve kabın dibine yayarak dökün. Siz diğer işlemleri yapana kadar o sertleşip donacaktır.
*Kreması için süte tüm krema malzemesini katın ve mikserle, fazla değil sadece karışana kadar, çırpın ve karamelin üzerine dökün.


*Kek için yumurta ve şekeri önce köpürene kadar çırpın. Ardından sıvı malzemeleri ekleyip karıştırın. En son toz malzemeyi hep birlikte eleyip  yavaşça karışıma ekleyin ve homojen olana kadar çırpın.
*Kek hamurunu da kremanın üzerine yavaşça gezdirerek boşaltın. Yukarıdaki gibi birbirine karışacaktır ama merak etmeyin çünkü pişerken birbirlerinden ayrılıyorlar. Kekin adı da buradan geliyormuş: Kudretullah yani Allahın kudreti ki birbirlerine karışmıyorlarmış.
*DİKKAT: Pişirme işlemi benmari usulü yapılacak yani kek kalıbınızdan daha büyük bir kaba kek kalıbının yarı yüksekliğine kadar su doldurun ve 175 derecede bıçak testini geçene kadar pişirin. **Bıçak testini 30-35 dakikadan itibaren ara ara yapın ve ilk temiz çıkışında pişirmeyi bırakın. Aksi takdirde kekiniz kurur ve lezzetli olmaz.
*Pişen keki çıkarın ve iyice soğutun.
**Mümkünse bir gece bekletin. Karamel, altındaki kremanın ıslaklığıyla eriyor, aşağıya doğru akarak kekinizi biraz ıslatıyor ve o lezzet keke geçiyor.
*Servis edeceğinize yakın, kabı hafifçe sallayarak karamelin eridiğinden emin olun. Kaptan daha büyük bir tabağa dikkatlice ve hızlıca ters çevirin. Karameli üzerine iyice akıtın.
**Kekiniz kabında sallanmıyorsa karameli yeterince erimemiş demektir ki, bu sağlıklı çeviremeyeceğinizi gösterir. O zaman kabın dibini biraz ateşe gösterin, karamel biraz eridiğinde kek karamelden ayrılacaktır.
*Dilimleyerek servis edin..


6 yorum:

  1. Ellerinize sağlık Serap hanımcığım.... ben bu keki daha önce bir arkadaşımda yedim gerçekten de ilginç gelmişti .... çok lezzetliydi.... ismi farklı geldi... sevgiler (Selma'nın Organik Mutfağı)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler sevgili Selma Hanım :)

    YanıtlaSil
  3. Tarif uzun gibi gözüküyor ama eminim lezzeti harika,elinize saglik diyorum...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Bir Terazi Kızı; öyle gibi görünüyor ama inanın hiç zor değil. Üstelik denemeye değer :) Sağolun..

    YanıtlaSil
  5. Çok dindar bir isimi var kekin :) Bu yüzden e birde sen yaptığın için beğenmemek mümkün değil :)
    Ellerine sağlık abla

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...