Sayfalar

28 Temmuz 2013 Pazar

BİBER DOLMASI (Fıstıklı-Üzümlü)

Biber dolması nasıl yapılır
Fıstıklı üzümlü biber dolması tarifi
Hakiki biber dolması nasıl yapılır 
Biber dolması tarifi
Zeytinyağlı biber dolması tarifi 


Biber dolmasında fıstık-üzüm belki pek çoğunuz ve bildiğim kadarıyla özellikle İstanbullular için zaten temel malzemedir, olmazsa olmazdır yani. Ancak Ege ve hatta İzmir'de yaşayanlar için biber dolması demek içine soğan, bol domates, yeşillik, pirinç ve zeytinyağının tamamının çiğden konulduğu bir şeydir. Tabii ki fıstıklı-üzümlü dolma bizler de yapıyoruz ama nispeten seyrek olarak. İşte hem böyle seyrek olduğu, hem bahçe durmadan dolmalık biber verdiği için, hem de değişiklik olsun diye geçen gün böylesini yaptım. Dediğim gibi, arada bir olunca bizim ev halkına da tatlı geldi.. O halde arada bir tadımlık yapmaya devam:) Afiyet olsun..


 Malzemeler:
********************



*Yarım kilo dolmalık biber

İç malzemesi için:
-------------------------------
*1 su bardağı pirinç
*2 adet kuru soğan
*Yarım su bardağı zeytinyağı
*1 çorba kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı)
*1 çorba kaşığı kuş üzümü
*1 çay kaşığı kuru nane
*1 çay kaşığı yenibahar
*1 çay kaşığı toz şeker
*1 tatlı kaşığı tuz
*3-4 kırt çekilmiş karabiber (yoksa yarım çay kaşığı toz halinde)
*Yarım çay kaşığı tatlı toz biber

Pişirmek için:
------------------------
*1 su bardağı su sadece pirinci pişirmeye
*Yarım su bardağı su en son yemeği pişirmeye
*Ve ayrıca yarım çay bardağı zeyinyağı


Yapılışı:
************************
*İç malzemesi için soğanı yemeklik kıyın.
*Fıstıkları zeytinyağıyla birlikte tencereye alın.
*Ocağı yakıp kavurmaya başlayın.
*Soğanı ekleyin, kavurmaya biraz devam edin.
*Önceden ıslatıp yıkadığınız pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavururn.
*Diğer tüm baharatı da ilave edin.
*1,5 su bardağı suyunu da verip altıı kısık olarak pişirin.


*Suyunu çektiğinde ocaktan alıp biraz dinlendirin.
*El yakmayacak ılıklığa geldiğinde, diplerini bıçakla deldiğiniz biberleri bu malzemeyle doldurun (üstlerinde biraz pişme payı bırakarak)
İster biberlerin çıkan saplarını, ister domates dilimlerini üstlerine kapatın.
*Tencereye 3/4 su bardağı sıcak suyu ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyip, yemek suyunu çekene kadar pişirin.
*Biraz ılındığında veya soğuk olarak servis edin.

Servis önerisi:
----------------------------
Dilerseniz piştikten sonra açık kısımları üste gelecek şekilde bir fırın kabına dizip, fırının sadece ızgarasını yakarak üstlerini kızartabilirsiniz.

10 yorum:

  1. evet Bende sırf bloğumda olsun diye yapmıştım. Ama çokda lezzetliydi. ellerinize sağlık. Özel günlerde yapıcam bende yine..

    YanıtlaSil
  2. HARİKA ELLERİNİZE SAĞLIK...KENDİ BAHÇENİZİNMİ PAZARCILARIN BAHÇESİNMİ?
    KİMİN OLURSA OLSUN YEMEĞİ YAPAN GÜZEL YAPMIŞ:))BİZİM YERLİ BİBERLERİDE ÇIKTI KURUTMALIKLAR BAŞLADI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bahçemizin sebzeleri arkadaşım:) Sağolun, sevgiler..

      Sil
  3. Evet canım bizler hep fıstıklı üzümlü yaparız benim arada bir sizin oraların tarifi gibi canım çeker bol domatesli taze naneli yaparım onun da tadı bambaşka güzel oluyor ellerine sağlık şekercimm afiyetler olsun sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsinin yeri ayrı Macidecim, haklısın arkadaşım:) Sağol..

      Sil
  4. Ellerine sağlık Serapcım..Çok severiz..

    YanıtlaSil
  5. Ben de fıstık ve üzümü yakıştırıyorum dolmaya. Nefis görünüyor, elinize sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Müboşum.. Çok iyi birikili onlar:)) Sağol..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...