Sayfalar

7 Kasım 2012 Çarşamba

PRATİK KONSERVE TURŞU

Konserve turşu nasıl yapılır
Turşu konservesi nasıl yapılır
Pratik turşu nasıl yapılır
Garantili kornişon turşusu tarifi 


Pratik konserve turşusunu bayram öncesinde bir arkadaş toplantımızda, yakın bir arkadaşımdan öğrendim. Henüz denememişti ama ilk fırsatta denemeyi düşünüyordu. Ben turşu yapmaya uzun zamandır pek yeltenmiyorum çünkü her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Kimi sirke koyarken, öteki "sirke bozar" diyor. Birinin limon tuzu koymasına öteki itiraz ediyor. Tuz miktarı belli değil, bir standardı yok yani. Halbuki bazı şeyler var ki, göz kararı pek olmuyor, illa ki miktar gerekiyor. O nedenle yapmıyordum açıkçası.

Ancak bu tarifi duyunca, bir de konserve olması dolayısıyla, hemen iki kavanozla denedim ve ilk kavanozu bitirdik bile. Yaklaşık 15 gün gibi bir sürede lezzetini buluyor, suyu dupduru oluyor yani bulanmıyor ve tuzu gayet makul yani ertesi sabah "tuz aşımından" :)) şişmiş kalkmıyorsunuz.. Ve kavanoz açıldıktan sonra da suyunun duruluğu devam ediyor. Tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun. 


Malzemeler:
************************

(Bu malzemeler litrelik klasik konserve kavanoz boyu içindir)

*Kavanozu dolduracak miktarda kornişon
*Varsa birkaç adet havuç
*1 çorba kaşığı kalın tuz
*5 çorba kaşığı sirke (türü önemli değil, ben üzüm sirkesi kullandım)
*Kavanozu dolduracak kadar kaynar su
*Sarımsak taneleri, kereviz-maydanoz sapları


Yapılışı:
*****************
*Turşuluk sebzeyi güzelce yıkayıp kavanoza sıkıca yerleştirin.
*Tuzu üzerine serpiştirin.
*Sirkeyi kaşık kaşık ilave edin.
*Sarımsakları soyup aralara serpiştirin.
*Çaydanlık veya kettle'da kaynattığınız suyu kaynar vaziyette kavanoza "yavaşça" doldurun (çatlamaması için) .
*Mutlaka yeni bir kapak kullanarak ağzını sıkıca kapatın ve kağıt havlu üzerine ters çevirerek koyun (sızıntı varsa görebilmeniz için)
*Sızıntı olmadığından eminseniz soğuyana kadar o şekilde bekletin, sonra çevirin ve serin bir yerde saklayın.
*Sızıntı varsa hemen açıp başka bir kapak deneyin ve sızmadığından emin olunca soğuyana kadar bekleyin ve çevirip serin yerde saklayın.
*15 günden az olmamak kaydıyla bekleyin ve yavaşça açarak tüketin. Açtıktan sonra buzdolabına alın. (Açarken tıslama ve hava çıkarma oluyor, korkmayın:) 

Not: Bu tarifle taze fasulye, havuç, biber ve acısı önceden çıkarılmış patlıcanın da turşusunu yapabilirsiniz.

34 yorum:

  1. ne kadar kolay bi tarif bende not edicem kaç sene yaptım ya tuttu ya tutmadı acabalarlada olmuyor tabi:)
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bende cesaret edenmiyorum bu turşu işine bir kaç kez bozuldu bunu deneyeceğim ellerine sağlık Serapcığım yarın görüşürüz sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Benim turşumda hiçbir sorun yok,ama tarif çok orjinal...Mutlaka deneyeceğim..Çok merak ettim nasıl olacak..ellerinize sağlık..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık.Çok kolay bir tarif gibi görünüyor.Kışın kuru fasulye,nohutun yanında güzel bir turşunun yerini hiç bir şey tutmuyor.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  5. Bir gün bende cesaretimi toplayıp yapacağım işallah.

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık canım bu kadar kolay pratik olması beni çok cezbetti .Mutlaka yapıp denemeliyim.Sevgilerimle ..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık ben de arkadaşımın getirdiği Bahçesinden salatalık biberleri yapmıştım şimdi yiyoruz:) ama suyu bulanandan:)))))))))

    bak bunu da deneyeceğim dupduru görüntüsüne bayıldım ellerine sağlık.

    benim kardeşim özene bezene böyle güzel yapar işte:) öptüm kocaman.

    YanıtlaSil
  8. bu turşuyu çok methettiler afiyetle tüketin inşallah,
    ben de bu yıl ilk kez yuvarlama turşu yaptım çok nefis oldu

    YanıtlaSil
  9. Hımmm bende bir kaç malzeme fazlalıkla aynı turşudan yaptım ablacım kış gelmeden de 1 kavanoz bitti bile ellerine sağlık;)))

    YanıtlaSil
  10. bende Çınar seviyor diye kornişon yaptım. elinize sağlık. sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. bana da pratik bir tarif gibi geldi. Arada da olsa turşu hazır aldığım bir gıda benim. Aşırı tuz ve sirkeliler hoş olmuyor. Bunun miktarları makul geldi..ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık serap ablacım turşuyu çok severim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık biz turşuyu yaz sonunda yapıp kış gelmeden bitirenlerdeniz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Bigocum; işte bu tutan tariflerden :)

    YanıtlaSil
  15. Minecim; buna rahatlıkla cesaret edebilirsin :)

    YanıtlaSil
  16. Nurşencim; normalini sorunsuz yapabiliyorsan bence de macera aramaya gerek yok canım :)

    YanıtlaSil
  17. Nergisçim; o ikili turşusuz olmaz, haklısın :)

    YanıtlaSil
  18. Fatoşçum; bu tarife cesaret et bence :)

    YanıtlaSil
  19. Vişnecim; beğeneceğini umuyorum :)

    YanıtlaSil
  20. Haticecim; senin yaptığın kesinlikle daha makbul, ne mutlu ama muhteşem iltifatın için yine de sağol canımın içi :)

    YanıtlaSil
  21. Feriha ablacım; senin turşu tarifini de bekliyoruz o zaman :)

    YanıtlaSil
  22. Nigarcım; size de afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  23. Saadetçim; umarım beğenirsin :)

    YanıtlaSil
  24. Sibelcim; size de afiyet olsun o zaman :)

    YanıtlaSil
  25. ellerine sağlık serapcım pratik tarif denemek gerek, yanina kuru fasülye hımmm ne güzel olur
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Olmaz mı Müjgancım, olmaz mı:) Sağol..

    YanıtlaSil
  27. Serapcım ellerine sağlık çok güzel, birde el ayarımı desem. Güzel olan tarafı kullanmadığının bozulmadan kalması. Öptüm canım..

    YanıtlaSil
  28. Kolay ,
    pratik
    ve nefis görüntü yapımı tam benlik ama bu aralar yasaaaaaaaaaaaakk :)
    ellerine sağlık canım..
    İstediğin zaman arayabilirsin beni canım çok sevinirim....

    YanıtlaSil
  29. Turşu işleri annemde ben henüz hiç denemedim, ama bu tarifi not ettim ablacım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Feraycım; işte bunda el ayarı pek gerekmiyor. Çok güzel bir ölçüsü var. Sağol arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  31. Yıldızım; sen iyileş de tez vakitte, biz sana yapar yediririz canım benim :)

    YanıtlaSil
  32. Müboşum; sen denesen benden iyisini yaparsın eminim :) Sağol canım..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...