Sayfalar

17 Kasım 2012 Cumartesi

CİĞER SARMA (Gömlek Kebabı)

Ciğer sarma tarifi
Gömlek kebabı tarifi
Ciğer sarma nasıl yapılır
Gömlek kebabı nasıl yapılır



Ciğer Sarma o kadar seyrek yaptığım bir yemek ki, oğlum bayramda geldiğinde yaptım ve hiç yemediğini söyledi :) Muhtemelen son 3 yıldır, yani O İstanbul'a gittiğinden beri bir kez yapmışımdır ve onun olmadığı zamana denk gelmiştir. Seyrek diyorum çünkü çok lezzetli olmakla birlikte oldukça da ağır bir yemek oluyor bu, yada belki bize öyle geliyor biz hafif şeylere alışkın olduğumuzdan, bilemiyorum artık. Bildiğim ve hatırladığım en önemli şey; eşimin bu yemeği benden ilk kez yeni evliyken istediği, kafama göre yaptığım için de pilavını pişirmeden doldurduğum ve takır takır yediğimiz :)))) O utançla derhal öğrenmiştim tabii, o da ayrı.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
************************


*200 gr. kuzu gömleği (bazı kasaplarda, daha çok da sakatatçılarda satılır)
*Yarım tencere "el dayanacak sıcaklıkta" su

İç harcı için:
-----------------------------
*1 su bardağı pirinç
*1,5 su bardağı sıcak su 
*Yarım su bardağı sıvıyağ 
*100-150 gr. kadar kuzu ciğeri
*Yarım kahve fincanı kuş üzümü
*Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
*1 kuru soğan
*1 çay kaşığı yenibahar
*1 çay kaşığı kuru nane
*1 çay kaşığı şeker
 *Az tuz (bu yemek tuzlu olmamalıdır, nötr bir tada sahip olmalıdır yoksa içindeki fıstık ve kuş üzümü sakil durur, o nedenle tuzu sakın abartmayın, 1 - 1,5 çay kaşığı yeter) 

Yapılışı:
*********************


*Tencereye sıvıyağı alın ve soğanı yemeklik doğrayın.
*Soğanı yağda biraz çevirin, önce fıstığı ilave edin ve biraz renk aldığında kuş üzümünü de ekleyip çevirmeye devam edin.
*Soğanlar ve fıstıklar iyice renklendiğinde minik tavla zarı boyutunda doğradığınız kuzu ciğerlerini ekleyip kavurun.
*Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de katın. Az tuz ve baharatlarını ilave ettikten sonra pirinçler cam gibi şeffaflaşana kadar kavurun.
*Üzerine 1,5 su bardağı kaynar suyunu döküp pişmeye bırakın.
*Pilav piştiğinde altını kapatıp demlenmeye bırakın.


*Bütün haldeki gömlekleri eliniz dayanacak sıcaklıktaki suya daldırın, içinde biraz çırpın ve çıkarın.
*Kesme tahtası üzerinde nazik hareketlerle gerdirip (yırtılmaması için) açın.
*Küçük pasta tabağı ebatında parçalara ayırın.


*Küçük bir muhallebi kasesinin içine gömlek parçalarını tek tek yayıp ılınmış olan içten doldurun ve kenarlarını üste toplayarak kapatın.
*Tek tek doldurduğunuz sarmaları fırın tepsisine dizin.



*Üzerine yumurta sarısı sürenler var ama ben sadece sıvıyağ sürüp kızarttım. Siz ne dilerseniz sürün, tepsiye bir bardak kadar su koyun, bu işlem sarmalarınızın kurumasını biraz engeller.
*220-230 derece fırına verin. Bu işlem esnasında hem içleri tekrar ısınacak, hem de üstleri ilk fotoğraftakiler gibi kızaracaktır.
*Çıkarıp sıcak sıcak servis edin.

Not:
--------
Bütün donmuş yağlar gibi (sucuk - köfte - kırmızı et), bu kebabın yağını da donduktan sonra tepsinizden tahta spatül yardımıyla kazıyıp çöpe atın ve fırın kabınızı daha sonra sıcak suyla yıkayın. Unutmayın her tür donuk ve atık yağ doğayı kirletmemize sebep olur..










18 yorum:

  1. BENİ 30 SENE ÖNCESİNE GÖTÜRDÜNÜZ
    BEN ÇOCUKKEN BABACIĞIM YAPARDI
    HATTA BU BAYRAM DAHA BABA NEDEN ARTIK YAPMIYORSUN DİYE SİTEM ETTİM
    VE ŞU AN KARŞIMDA
    YEMİŞ KADAR OLDUM
    ELLERİNİZE SAĞLIK ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN

    YanıtlaSil
  2. ilk kez görüyorum bu yemeği fakat çok beğendim. ağır olduğuna pek şühpe yok ama yöresel ve böyle değişik yemekleri denemeden olmaz benim için. eline sağlık ablacığım afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  3. HARİKA BİRŞEY BİZİMDE ESKİDEN BERİ KURBAN BAYRAMLARINDA YAPTIĞIMIZ YEMEKTİR. GERCİ ARTIK YAPMIYORUZ. ÇOK SEVİYORUZ AMA KOLESTROLDAN DOLAYI YAPMIYORUM.

    YanıtlaSil
  4. Annemin nefis tadi,beni eskilere goturdun.Ilk firsatta yapacagim,harikasin.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık kardeşim bakmak bile yetiyor rahmetli annem yapardı her kurban da bu yıl ablacığım bizdeydi o da yapalım dedi amaaaa o dukancı ben dukancı kim yiyecek:)))) ölmek var dönmek yok deyip vazgeçtik:))))))))))) sevgiler öptüm kocaman

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık Serap cım çok lezzetli görünüyor, canım birde ben yesem ciğeri..

    YanıtlaSil
  7. Çok yağlı olmasının yanında çok da lezzetli bir yemek eline sağlık bende birkaç kez annemden öğrenmiştim yapmıştım ama çok yağlı olmasından dolayı sık denemekten kaçınıyorum.. mümkün olduğunca yağlarından arındırmak gerekiyor gömleği.. yine de bana göre muhteşeeeemmm.

    YanıtlaSil
  8. Seyyah Gül; ne mutlu sana nostalji yaptırabildiysem :) Sağol..

    YanıtlaSil
  9. Elifçim; umarım dener ve beğenirsin canım :)

    YanıtlaSil
  10. Çiğdemcim; ben de acayip seyrek yapıyorum zaten o yüzden :) Sağol..

    YanıtlaSil
  11. Dilekçim; sen de harikasın canım :)

    YanıtlaSil
  12. "Olsa Dukan senin ! " diyosun yani Haticecim:)))))))))))) Sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  13. Feraycım; sen de ciğeryiyemezgillerden misin? :))) Çok yazık.. Sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  14. Şükrancım, pişme senasında bütün yağı tepsiye akıyor ya, işte onu almıyoruz tabağımıza, böylece kurtarıyoruz biraz:) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  15. Serabim cok begendim keske kurban bayramindan once bu tarifi gorseydim. Muthis lezzetli oldugunu hissediyorum.Ellerine saglik canim not alinmistir.

    YanıtlaSil
  16. Özgülcüm; senin bunu bilmediğine inanasım gelmiyor nedense:)) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  17. Lokanta da, görürsem ilk tercihim.

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...