Mantı tarifi
Mantı nasıl açılır
Mantı hamuru nasıl yapılır
Mantı hamuru nasıl olmalıdır
Mantıyı ilk kez yeni evlendiğim yıllarda yemek kitabından bakarak yapmıştım. 'Saray Mantısı' adı altında bir tarif bulmuş ve uygulamıştım. Bir yandan bankacılık yaparken diğer yandan hafta sonu bünyede kalmış olan enerjiye bakar mısınız..Gençlik işte, heyhat ! Önce eşim, büyüdükçe de oğlum beğenince ara ara yapmaya devam ettim. Zaman içinde insanın eli alışıyor ve pratiklik kazanıyor. Eğer daha önce herhangi bir hamur tutup açmışsanız, bunu da zorlanmadan yapacağınıza eminim. Tek zorluğu biraz zaman ve sabır istemesi..Afiyet olsun..
********************
Hamur için:
--------------
*3,5 su bardağı un
*1 su bardağı süt
*2 yumurta
*Az tuz
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ
İçi için:
----------
*250 gr.az yağlı dana kıyması
*1 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı karabiber
*1 soğan
Üstüne:
----------
*Sarmısaklı yoğurt
*Tereyağı
*Toz veya pul biber
Yapılışı:
*************
*Hamur malzemesini güzelce yoğurun ve yarım saat üstü örtülü olarak dinlendirin.
*Normalden biraz sert kıvamlı olan hamurunuzu eşit olarak 8 parçaya ayırın.
*Bu arada kıymalı içi ; soğanını ince rendeleyip baharatını ekleyerek çiğ olarak hazırlayın.
*Kıymayı da düz bir tabak içinde 8 eşit parçaya baştan bölün.
*Böylece kimi yufkaya az, kimi yufkaya çok kıyma düşmesi sorunu yaşanmaz.
*Hamurları unlanmış tezgahta yaklaşık bir servis tabağı büyüklüğünde açabilirsiniz.
*Normal yufkadan biraz daha kalın olmalıdır.
*Resimde görüldüğü şekilde, ruletle veya bıçakla yaklaşık 2,5 cm. lik kareler kesin.
*İçlerine kıymaları eşit olarak bölüştürüp üçgen şeklinde kapatın.
*Burada pratik bir bilgi vermek istiyorum. Bu miktar, eğer kalabalık bir aile değilseniz bir defada tüketilemez. Dolayısıyla bir kısmını dipfrizde saklamak gerekebilir. İlk yufkada kapattığınız mini bohçaları biraz un serpilmiş düz bir fırın tepsisine sıralayın. Tepsiyle birlikte dipfrize atın. İkinci yufkayı halledin ve ikinci bir tepsiye sıralayın. İlk tepsiyi çıkarın, ikinci tepsiyi koyun. İlk tepsidekiler biraz sertleşmiş olacaktır, hemen buzdolabı poşetine alıp tepsiyi boşaltın. Poşeti dipfrize koyun. Ve ikinci tepsiden itibaren aynı rutini tekrarlayın. En sonunda hemen tüketeceğiniz kısmı ayırın. Böylece dipfrizde torbalanmış ve birbirine yapışmadan dondurulmuş, kullanıma hazır muntazam mantılarınız olacaktır.
*Mantıyı pişirirken gerçek et suyunuz varsa onunla, yoksa mantı suyunuza biraz et toz bulyon koyarak o şekilde haşlarsanız çok daha lezzetli olur.
*Üstüne sarmısaklı yoğurt, tereyağında kızdırılmış kırmızı biber dökerek servis edin.
Serapçım, ellerine sağlık. Bu arada mantının kırmızı biberi ile tabak ne kadar uyumlu olmuş, tablo gibi valla.
YanıtlaSilyaptığınız her yemeği çok beğeniyorum.margarin,katı yağ ile yapılan tariflere fazla yer vermemeniz ayrı güzel. gerçi ben ne olursa olsun yemeklerde pasta börek kurabiyelerde hep zeytinyağı kullanıyorum. başarılı da oluyor. bugün ben de mantı yedim. şizin tarifi çok sevdim. işten güçten vakit bulunca mutlaka yapacağım. sevgiler.
YanıtlaSilmantı çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.Sevgiler....
YanıtlaSilÇenebazım, bu tabağı ben de çok beğenip sadece bu işler için 1 adet edindim. Beğendiğine sevindim. Sağol..
YanıtlaSilNihancım, benim tarifimin en önemli farkı, yumurta ve sütle yapılıyor oluşu. Çoğu mantı tarifinde sadece su bulursun, yumurta olmayabilir bile. O nedenle lezzet farkı çok oluyor. Sağol canım benim..
Sevgili MERHABA, hoşgeldin. Sağol canım, yine beklerim..
serap ablacım ellerine sağlık diyorum.
YanıtlaSilyaptığın lezzeti hakkını vererek yapıyorsun.
bu da onlardan biri işte.
çok uğraştıran,tadına doyulamayan bir lezzet.
enfes görünüyor.
sevgilerimle...
Ah be Serapçım dediğin doğru ama çok şükür yaşlanmayan cinsteniz işte şükürler olsun olsa da şimdi bir tabak yesem ellerine sağlık
YanıtlaSilAlevim, teveccüh buyuruyorsun ablacım. Elimizden geldiğince hepimiz özen gösteriyoruz. Ben Kova kadınıyım ama yükselenim Aslan ! Belki ondandır ha?:))Sağol canım..
YanıtlaSilGülercim, haklısın. Yine de haksızlık etmeyelim kendimize dimi..Allah'ın gücüne gider sonra:)) Sağol canım, elimiz ayağımız tuttukça yapalım bunları hep..
YanıtlaSilellerine sağlık canım ,misss gibi harika olmuş.sevgiler.
YanıtlaSilSağol Bernacımmm...Canım benim...
YanıtlaSilevet o hatta da yürürüm.ama artık çok trafik var. ya yeni girne yi tercih ediyorum, ya da karşıyaka çarşıya giden uzun ağaçlı yolları :)))
YanıtlaSilSerapçım mantının her türlüsüne bayılırım.ellerine sağlık.gerçekten şuan canım çok istedi.
YanıtlaSilsevmeyen yoktur herhalde
YanıtlaSilbende bayılırım ellerine sağlık canım
Mantıyı çok severim ama her mantı da böyle güzel olmuyor. Nefis görünüyor, tam ağzıma layık:)
YanıtlaSilDalayım gitsin şu tabağa!
YanıtlaSilOlur mu ablacığım? :)
Ellerine sağlık ekmeklerin kraliçesi:)
YanıtlaSilNe güzel yapmışsındır kimbilir oh oh olcakki şöyle bol soslu nasıl yerim :)
Lezzet Sarayım, Handecim, Fadişçim, Şeymacım, Aylincim; çok teşekkür ederim, sevgiler hepinize..
YanıtlaSilMANTIYA BAYILIRIM SEVMEYEN VARMİKİ GERÇİ ELİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilSenemcim; hoşgeldin bloguma, çok sevindim. :ok teşekkür ederim canım..
YanıtlaSil