Sayfalar

17 Ocak 2011 Pazartesi

MANTI


Mantı tarifi
Mantı nasıl açılır
Mantı hamuru nasıl yapılır
Mantı hamuru nasıl olmalıdır 


Mantıyı ilk kez yeni evlendiğim yıllarda yemek kitabından bakarak yapmıştım. 'Saray Mantısı' adı altında bir tarif bulmuş ve uygulamıştım. Bir yandan bankacılık yaparken diğer yandan hafta sonu bünyede kalmış olan enerjiye bakar mısınız..Gençlik işte, heyhat ! Önce eşim, büyüdükçe de oğlum beğenince ara ara yapmaya devam ettim. Zaman içinde insanın eli alışıyor ve pratiklik kazanıyor. Eğer daha önce herhangi bir hamur tutup açmışsanız, bunu da zorlanmadan yapacağınıza eminim. Tek zorluğu biraz zaman ve sabır istemesi..Afiyet olsun..

Malzemeler:
********************

Hamur için:
--------------
*3,5 su bardağı un
*1 su bardağı süt
*2 yumurta
*Az tuz
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ

İçi için:
----------
*250 gr.az yağlı dana kıyması
*1 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı karabiber
*1 soğan

Üstüne:
----------
*Sarmısaklı yoğurt
*Tereyağı
*Toz veya pul biber

Yapılışı:
*************
*Hamur malzemesini güzelce yoğurun ve yarım saat üstü örtülü olarak dinlendirin.


*Normalden biraz sert kıvamlı olan hamurunuzu eşit olarak 8 parçaya ayırın.
*Bu arada kıymalı içi ; soğanını ince rendeleyip baharatını ekleyerek çiğ olarak hazırlayın.
*Kıymayı da düz bir tabak içinde 8 eşit parçaya baştan bölün.
*Böylece kimi yufkaya az, kimi yufkaya çok kıyma düşmesi sorunu yaşanmaz.
*Hamurları unlanmış tezgahta yaklaşık bir servis tabağı büyüklüğünde açabilirsiniz.
*Normal yufkadan biraz daha kalın olmalıdır.
*Resimde görüldüğü şekilde, ruletle veya bıçakla yaklaşık 2,5 cm. lik kareler kesin.


*İçlerine kıymaları eşit olarak bölüştürüp üçgen şeklinde kapatın.
*Burada pratik bir bilgi vermek istiyorum. Bu miktar, eğer kalabalık bir aile değilseniz bir defada tüketilemez. Dolayısıyla bir kısmını dipfrizde saklamak gerekebilir. İlk yufkada kapattığınız mini bohçaları biraz un serpilmiş düz bir fırın tepsisine sıralayın. Tepsiyle birlikte dipfrize atın. İkinci yufkayı halledin ve ikinci bir tepsiye sıralayın. İlk tepsiyi çıkarın, ikinci tepsiyi koyun. İlk tepsidekiler biraz sertleşmiş olacaktır, hemen buzdolabı poşetine alıp tepsiyi boşaltın. Poşeti dipfrize koyun. Ve ikinci tepsiden itibaren aynı rutini tekrarlayın. En sonunda hemen tüketeceğiniz kısmı ayırın. Böylece dipfrizde torbalanmış ve birbirine yapışmadan dondurulmuş, kullanıma hazır muntazam mantılarınız olacaktır.
*Mantıyı pişirirken gerçek et suyunuz varsa onunla, yoksa mantı suyunuza biraz et toz bulyon koyarak o şekilde haşlarsanız çok daha lezzetli olur.
*Üstüne sarmısaklı yoğurt, tereyağında kızdırılmış kırmızı biber dökerek servis edin.









19 yorum:

  1. Serapçım, ellerine sağlık. Bu arada mantının kırmızı biberi ile tabak ne kadar uyumlu olmuş, tablo gibi valla.

    YanıtlaSil
  2. yaptığınız her yemeği çok beğeniyorum.margarin,katı yağ ile yapılan tariflere fazla yer vermemeniz ayrı güzel. gerçi ben ne olursa olsun yemeklerde pasta börek kurabiyelerde hep zeytinyağı kullanıyorum. başarılı da oluyor. bugün ben de mantı yedim. şizin tarifi çok sevdim. işten güçten vakit bulunca mutlaka yapacağım. sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. mantı çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.Sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. Çenebazım, bu tabağı ben de çok beğenip sadece bu işler için 1 adet edindim. Beğendiğine sevindim. Sağol..

    Nihancım, benim tarifimin en önemli farkı, yumurta ve sütle yapılıyor oluşu. Çoğu mantı tarifinde sadece su bulursun, yumurta olmayabilir bile. O nedenle lezzet farkı çok oluyor. Sağol canım benim..

    Sevgili MERHABA, hoşgeldin. Sağol canım, yine beklerim..

    YanıtlaSil
  5. serap ablacım ellerine sağlık diyorum.
    yaptığın lezzeti hakkını vererek yapıyorsun.
    bu da onlardan biri işte.
    çok uğraştıran,tadına doyulamayan bir lezzet.
    enfes görünüyor.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Ah be Serapçım dediğin doğru ama çok şükür yaşlanmayan cinsteniz işte şükürler olsun olsa da şimdi bir tabak yesem ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Alevim, teveccüh buyuruyorsun ablacım. Elimizden geldiğince hepimiz özen gösteriyoruz. Ben Kova kadınıyım ama yükselenim Aslan ! Belki ondandır ha?:))Sağol canım..

    YanıtlaSil
  8. Gülercim, haklısın. Yine de haksızlık etmeyelim kendimize dimi..Allah'ın gücüne gider sonra:)) Sağol canım, elimiz ayağımız tuttukça yapalım bunları hep..

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık canım ,misss gibi harika olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Sağol Bernacımmm...Canım benim...

    YanıtlaSil
  11. evet o hatta da yürürüm.ama artık çok trafik var. ya yeni girne yi tercih ediyorum, ya da karşıyaka çarşıya giden uzun ağaçlı yolları :)))

    YanıtlaSil
  12. Serapçım mantının her türlüsüne bayılırım.ellerine sağlık.gerçekten şuan canım çok istedi.

    YanıtlaSil
  13. sevmeyen yoktur herhalde
    bende bayılırım ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  14. Mantıyı çok severim ama her mantı da böyle güzel olmuyor. Nefis görünüyor, tam ağzıma layık:)

    YanıtlaSil
  15. Dalayım gitsin şu tabağa!
    Olur mu ablacığım? :)

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık ekmeklerin kraliçesi:)

    Ne güzel yapmışsındır kimbilir oh oh olcakki şöyle bol soslu nasıl yerim :)

    YanıtlaSil
  17. Lezzet Sarayım, Handecim, Fadişçim, Şeymacım, Aylincim; çok teşekkür ederim, sevgiler hepinize..

    YanıtlaSil
  18. MANTIYA BAYILIRIM SEVMEYEN VARMİKİ GERÇİ ELİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  19. Senemcim; hoşgeldin bloguma, çok sevindim. :ok teşekkür ederim canım..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...