Patlıcan paçası tarifi
Patlıcan paçası nasıl yapılır
Patlıcan parmağı tarifi
Patlıcan parmağı nasıl yapılır
Bu yemeği geçen yaz tamamen kendi zeytinyağlı zevkime uygun olarak geliştirdim ve ortaya aynı zamanda meze olarak da sunulabilecek bir yemek çıktı. Kayınbiraderim ve kayınvalidemlerin geldiği bir gün yapmıştım bunu. Sofraya görüntü olarak da artısı oldu açıkçası. Ben patlıcan parmağı ismini uygun gördüm ama bazılarınca 'patlıcan paçası' diye de adlandırıldığını öğrendim. Ama patlıcanın böyle tamamen soyulduğu, alaca bırakılmadığı zeytinyağlısına hiç rastgelmedim. Zeytinyağlıseverlerin beğeneceğini umuyorum. Afiyet olsun..
Patlıcan paçası nasıl yapılır
Patlıcan parmağı tarifi
Patlıcan parmağı nasıl yapılır
Malzemeler:
********************
*5-6 adet patlıcan
*2 adet soğan
*2 adet yeşil biber
*3 adet domates
*4 diş sarmısak
*1 çay bardağı zeytinyağı
*2 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı tozşeker
*1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
***************
*Patlıcanları tamamen soyun (alacalı olmayacak).
*Önce boydan boya dörde, sonra ortadan ikiye kesin, böylece her patlıcandan 8 parmak elde edeceksiniz. *Hepsini tuzlu suda biraz bekletin.
*Yayvan bir tencerenin dibine zeytinyağını koyun.
*Üzerine ay ay (piyazlık) doğradığınız soğanları, ikiye - üçe böldüğünüz sarmısakları ve iri iri dilimlediğiniz yeşil biberleri yayın.
*Patlıcan parmaklarını -resimdeki gibi- alt malzemenin üstüne döndürerek sıralayın.
*Üzerine tuzunu, şekerini ve karabiberini serpin.
*En üste, soyup küp küp doğradığınız domatesleri serpiştirin.
*Önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin, en önemlisi pişirirken karıştırmayın, gerekirse sadece tencereyi sallayın.
*Domatesler yeterince su salmamış ise çok az sıcak su ekleyebilirsiniz.
*Yemek piştiğinde dibinde fazla su olmamalıdır, yani yeterince çekmelidir.
Serapçım, fi tarihinde tv'de Ercüment Batanay bu yemeğin tarifini vermiş ve adına patlıcan paça demişti. Aynen böyle patlıcanlar tamamen soyuluyordu. Seninkinden tek farkı yemeğe yarım limonun suyunu da eklemişti. Ellerine sağlık, ben de severim bu yemeği, çok hafif oluyor.
YanıtlaSilellerine sağlık canım nefis olmuş.
YanıtlaSilSerap'cım evet biz buna silkme diyoruz bende tüm kabuklarını soyarak yapıyorum, yemeğin rengi daha güzel oluyor ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilÇenebazım, Nilgüncüm; buradan da anlaşılıyor ki ben bilinen bir yemeği bilmeden yapmışım yani Amerika'yı yeniden keşfetmişim:))) Sağolun, teşekkür ederim canlarım..
YanıtlaSilBernacım sağol canım, döndün mü tatilinden? Sevgiler..
ben de zaman zaman yaparım şekerin tadını hissetmek yemeğin lezzetini artırıyor:)
YanıtlaSilşifa olsun serapcım sevgiler
Patlıcan paçası diye biliyorum bende Serapcığım adı ne olursa olsun tadı nefistir ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSerapçım bak ben bilmiyordum patlıcan ve tüm çeşitlerini çok beğenirim bunuda not alayım bir deneyeyim ellerine sağlık
YanıtlaSilAdı önemli değil mühim olan lezzeti:)
YanıtlaSilellerine sağlık ablacım.
sevgiler.
Feriha ablacım, Minecim, Haticecim, Yeşimcim; hepiniz sağolun, çok teşekkür ederim. Sevgiler..
YanıtlaSilUyy,şifa ola inşaAllah:)
YanıtlaSilLezzetinden şüphem yok..
Ellerine sağlık ablacığım!
Pepelam, sağol canım..
YanıtlaSil