Sayfalar

15 Ağustos 2015 Cumartesi

EKŞİ MAYALI KARIŞIK EKMEK (Makinede)


Makinede ekşi mayalı ekmek tarifi
Makinede ekşi maya ekmeği nasıl yapılır
Makinede ekşi maya ekmeği yapılır mı?
Makinede ekşi maya ekmeği yapımı


Ekşi maya ekmeğinin ekmek makinesinde de yapılıp yapılamayacağını, başta kendi yakınlarım olmak üzere, soran o kadar çok oluyor ki. Makinede, makinenin kurallarına göre davranarak kesinlikle olmayacağını - denedim - biliyorum. Yani öyle herhangi bir ekmek programına kurup, içine ekşi mayasını da ekleyip pişirmek gerçekten mümkün değil. Çünkü ekşi maya, toz veya yaş mayaların hızında çalışmıyor. Oldukça nazlı ve vakit istiyor. Üç küsur saate sığmaz kısacası.

Ama artık mümkün. Nasıl mı?

8 Temmuz 2015 Çarşamba

PROFİTEROL

Profiterol tarifi
Profiterol nasıl yapılır
Ekler hamuru tarifi
Ekler hamuru nasıl yapılır
Şu hamuru tarifi
Şu hamuru nasıl yapılır


Bu tatlıyı çok güzel yapan arkadaşlarım var. En sonunda ben de denedim. Profiterol hamuru (şu hamuru veya ekler de denir) biraz teferruatlı olmakla birlikte çok zor değil. Sadece biraz özen istiyor, biraz da vakit alıyor, o kadar. O halde haydi başlayalım, işimiz uzun..Afiyet olsun, kolay gelsin..

Malzemeler:
************

Şu (ekler) hamuru için:
-------------------------------------
*2,5 çay bardağı su
*2 tatlı kaşığı toz şeker
*50 gr.margarin
*1,5 su bardağı un
*2 çorba kaşığı mısır nişastası
*4 yumurta

Krema için:
----------------------------
*3 çorba kaşığı un
*7 çorba kaşığı toz şeker
*1/2 litre süt
*1 yumurtanın sarısı
*50 gr.margarin
*2 paket vanilya
*1 limonun rendelenmiş kabuğu

Üzerine:
----------------------------
*1 paket hazır çikolata sosu (ben Dr. Oetker tercih ettim)
*Dilerseniz fındık ve / veya antep fıstığı tozu

Yapılışı:
**********************
*Öncelikle hamuru yapmak için su, şeker ve margarini bir tencereye alıp kaynatın.
*Un ve nişastayı ekleyip yoğun bir kıvam elde edinceye kadar pişirin.
*Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra yumurtaları teker teker ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın.
*Karışımı krema enjektörüne doldurup veya kaşıkla azar azar alıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak sıralayın.
*Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin.
*Hamur topları kabardığında içleri balon gibi boşalacaktır. Burada en önemli püf noktası şudur: Hamur topları piştikten sonra fırının kapağı açılmadan içinde soğutulur ve öyle dışarı alınır. Aksi takdirde hemen sönerler.
*Kremayı yapmak için un, şeker, süt ve yumurta sarısını çırpıp kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Margarin ve vanilyayı ilave edip bir taşım daha pişirin. Ocaktan alıp rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Ilınmaya bırakın.
*Kremayı hamurların içine doldurmak için hamurları ikiye kesip aralarına sürebilirsiniz veya kremayı krema enjektörüne doldurup ince ucunu takarak ve hamurların altlarını delerek içlerine doldurabilirsiniz. Bu yöntem kremanın sağdan soldan sarkmasını önlediği için daha düzgün bir görüntü verir. Tercih sizin.
*Üzerine çikolata sosunu pişirip servis edeceğiniz zaman dökün. Fındık-fıstık tozunu da serpip soğuk servis edin.

4 Temmuz 2015 Cumartesi

BİR ÇAY SAATİ MASASI

Çay saati sofrası
Çay saati masası
Davet sofrası
Gün sofrası
İkramlıklar


Kış sonlarında bir arkadaş toplantısına hazırladığım masamı paylaşıyorum bugün sizlerle. Muhtemelen çeşit sayısının azlığı dikkatinizi çekecek, belki de yadırgayacaksınız ama benim arkadaş gruplarımda çeşit sayısı üçtür, kesinlikle geçmez. Bir tatlı, bir tuzlu ve bir de salata türü. Hepimizin yaşı 50 civarlarında olunca hem sağlık, hem kilo sözkonusu oluyor haliyle..

Yukarıda mor tabakta gördüğünüz bu davet sofrasının kahve eşlikçisi, esas tatlısı değil yani. Esas tatlımız aşağıdaki bademli tatlı. Hemen linkleri veriyorum ve kahve yanına yaptığım mini mozaik tatlısının

23 Haziran 2015 Salı

TAVUKLU CEVİZLİ BÖREK

Tavuklu börek tarifi
Tavuklu çıtır börek tarifi
Tavuklu cevizli börek tarifi
Tavuklu börek nasıl yapılır


Yıllar önce yemek ustası Ayşe Tüter'den görüp yaptığım bu börek, artık o börek değil belki :)) ama özü aynı. Sadece detaylarda farklılık var, ona da "yorum farkı" diyelim isterseniz. Gün sofraları yazın biraz seyreliyor biliyorum ama yazlık misafirleri başlıyor, ondan da eminim. Üstelik Ramazan ayındayız, lazım olur mutlaka. Şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler:
******************
*6 adet yufka

İç malzemesi:
--------------------------------

29 Mayıs 2015 Cuma

MERCİMEK ÇORBASI (Redmond'lu Tarifler)

Mercimek çorbası tarifi
Mercime çorbası nasıl yapılır
Kırmızı mercimek çorbası tarifi
Redmond'lu tarifler


Akıllı pişirici Redmond'la mercimek çorbası yaptım, hepsi gibi o da çok güzel oldu. Benim Redmond'um RMC-M4515E modeli. Redmond'unuz varsa veya almayı düşünüyorsanız, buyrun Redmond'la mercimek çorbası nasıl yapılıyormuş birlike görelim. Afiyet olsun..

Malzemeler:
*********************
*Cihazın kendi ölçek bardağıyla 2 ölçek kırmızı mercimek

26 Mayıs 2015 Salı

KAYISILI BADEMLİ TATLI

Kayısılı tatlı tarifi
Kayısılı bademli tatlı tarifi
Kayısılı karamelli tatlı tarifi
Bademli karamelli tatlı tarifi


Enfes bir tatlı.. Kayısı, badem, karamel ve kremalı muhallebinin muhteşem uyumu. Bir arkadaşımda yemiştim. Ufak tefek detay değişiklikleriyle yapımını kolaylaştırdım ve size tarif etmeye geldim. Afiyet olsun..

Malzemeler:
********************
Muhallebisi için:
-------------------------------
*1 litre süt

5 Mayıs 2015 Salı

KUDRETULLAH

Kudretullah tarifi
Kudretullah nasıl yapılır
Kudretullah keki
Krem karamelli kek tarifi


Yıllar önce başka bir tarif ararken Kekevi sitesinde tesadüfen rastladığım bu kek, ismi dolayısıyla ilgimi çekmişti zaten. Tarifin detayını okuyunca "ben bunu yapmalıyım" deyip birkaç kez yaptım da. Ama fotoğraflayıp yazmak ancak kısmet oldu. Bankacı arkadaşlarıma yaptım en son, onlar da çok ilginç buldular. Şimdilerde "krem karamelli kek" diye benzerlerini görüyoruz artık. Yine de orijinal adı bu ve bence çok daha güzel. Karamelin muhteşem lezzetine sizi de davet ediyorum. Yumurtasının toplamda çok oluşuna aldırmayın, kesinlikle kokmuyor. Tarifin aslına buradan ulaşabilirsiniz. Ben karameli dışında birebir uyguladım. Afiyet olsun..

Malzemeler:
****************

25 Nisan 2015 Cumartesi

FINDIKLI KITIR KURABİYE

Yağsız kurabiye tarifi
Unsuz kurabiye tarifi
Fındıklı kıtır kurabiye tarifi
Fındıklı kurabiye tarifi
Fındıklı kıtır tarifi


Bu kurabiyeler bana göre çay saatinden ziyade kahve saatine yakışıyor. Kahvenin yanına bir atımlık, ve un içermediği için gerçek anlamda kıtır kıtır nefis bir lezzet. Malzemesi üç kalem, tarifi inanılmaz kolay. Fındık, badem, ceviz fiyatlarının alıp başını gittiği yurdumda :) yine de denemeye değer diye düşünüyorum. Afiyet olsun..

Malzemeler:
******************
*300 gr. tuzsuz ve kavrulmuş iç fındık

10 Nisan 2015 Cuma

ELMALI CEVİZLİ EKMEK (KEK-MEK)

Elmalı cevizli ekmek tarifi
Elmalı ekmek tarifi
Cevizli ekmek tarifi 
Tatlı ekmek tarifi 
Tarçınlı ekmek tarifi 


Lezzet Beşlisi grubumuzla son hazırladığımız davet soframızda yine bir ekmeğimle yer aldım. Bu kez alışılmış ekmek lezzetinden çıkıp, ekmeğimi biraz tatlandırdım. Kardeşimde bu tatlı ekmeğin bir benzerini yemiş ve çok sevmiştim ama evde tamamen kendi ölçülerimle oluşturdum. Ekmek makinası olanlar daha çok sevinebilir çünkü ben de makinada yaptım ve makinaların içinden çıkan kendi ölçeklerini kullandım. Bir arkadaşımız yıllar önce ekmek yapmaya başladığımda, bir ekmeğimi yemiş ve "bu ekmek değil kekmek mübarek !!" demişti (kek gibi ekmek demek istedi sanırım:))) Bu, tam kekmek oldu. Kekmek tarifini çok kolay uygulayacağınızı düşünüyorum. İnanılmaz ferah ve lezzetli bir ekmek oldu. Şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler:
*******************

28 Mart 2015 Cumartesi

YEŞİL ELMALI KEREVİZ SALATASI

Yeşil elmalı kereviz salatası tarifi
Elmalı kereviz salatası nasıl yapılır
Füzyon mutfak 
Kereviz salatası tarifi 


Yeşil elmanın kerevize ne çok yakıştığını keşfetmen çok olmadı; son birkaç yıldır sanırım. Ama artık yeşil elma yoksa kereviz salatası da yapmıyorum veya salata amaçlı kereviz alıyorsam, yanına mutlaka yeşil elma da alıyorum. Bu ikiliyi henüz denemediyseniz, çok şey kaçırıyorsunuz bilesiniz :)

Afiyet olsun..

Malzemeler:
*******************

27 Mart 2015 Cuma

KREPTE PAÇANGA

Krepte paçanga tarifi
Krepli paçanga böreği tarifi
Krepte paçanga nasıl yapılır


Yağda kızartması hariç paçanganın her türünü el yordamıyla denemişliğim var. Fırında, tavada, milföyde.. Bu kez, yine Oktay Usta'dan esinlenip, bohça şeklinde denedim. Üstelik kalabalık misafir ağırladım ve tam not aldım. Benim malzememden 20 adet çıktı. Siz azaltabilirsiniz. Sanırım bunu da tavsiye ediyorum :)) Afiyet olsun..

Malzemeler:
******************

25 Mart 2015 Çarşamba

PORTAKALLI İRMİK TATLISI

Portakallı irmik tatlısı tarifi
Portakallı irmik tatlısı nasıl yapılır
Oktay Usta tarifleri


Oktay Usta'nın yemek programını, şayet evdeysem, kaçırmamaya çalışıyorum. Seviyorum onun pratik tariflerini. Bu da mesela.. Hem çok hafif, hem çok basit.. üstelik çok şık. Öyle değil mi? Denemeye değer diye düşünüyorum. Öyleyse afiyet olsun..

Malzemeler:
*********************

22 Mart 2015 Pazar

OĞLAK ETİ HAŞLAMASI

Oğlak eti haşlama tarifi
Oğlak eti haşlaması nasıl yapılır
Oğlak eti nasıl pişirilir


Oğlak etini ilk kez amcamlarda yemiştim yıllar önce ve çok hoşuma gitmişti. Zaten yengemin mutfağı çok iyidir laf aramızda. Ama ben henüz tandır olarak denemedim açıkçası. Haşlaması daha pratik ve hafif geliyor bana. Zaman belki tandırlara da gebedir, kimbilir :) Tam oğlak zamanlarıyken, deneyin derim. Afiyet olsun.. ,

Malzemeler:
******************

19 Mart 2015 Perşembe

URLA ENGİNAR FESTİVALİ HAZIRLIK ETKİNLİĞİ

Beğendik Abi Restoranları 
Enginar Festivali Hazırlık Etkinliği 
1.ci Urla Enginar Festivali 


Bu yıl ilki 3 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan Urla Enginar Festivali kapsamında geçtiğimiz günlerde bir yemek etkinliği düzenlendi. İzmir'in tanınmış restoranlarından Beğendik Abi'de düzenlenen etkinlikte restoranın aşçıları tarafından Handan Hanım'ın direktörlüğünde yaratılan birbirinden muhteşem enginarlı lezzetleri bir grup İzmirli blogger olarak tatma şansına eriştik.. İşletmecileri bir anne - oğul, Handan ve Hikmet Kaygusuzer. Büyük emekler sonucu çok haklı bir başarı elde etmişler ve bu markayı yaratmışlar.

Sevgili arkadaşımız, Sakızenginar bloğu sahibesi Dilek Yetkiner ve Handan Kaygusuzer de festival komitesindelermiş. Bize tattırdıkları lezzetler enginar çorbası, enginar dolması, enginar mücveri, beğendili etli enginar, enginarlı pilav, enginar sapı salatası, enginar reçeli, enginar kalbinde Ege otları kavurması ve enginar kalbinde yoğurtlu şevket-i bostan idi. Hilafsız hepsi birbirinden güzel lezzetlerdi.










Beğendik Abi restoranları İzmir Forum Bornova'da, Urla'da (ki ilk şubeleri burası) ve Alaçatı'da olmak üzere üç şubede hizmet veriyor. Handan Hanım ve oğlu Hikmet Bey'i bu haklı başarılarından dolayı kutluyor; kendilerine ve sevgili Dilek Yetkiner'e aracılık ettikleri bu güzel etkinlikten dolayı tekrar teşekkür ediyoruz.

Festival ile ilgili detaylar için Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

17 Mart 2015 Salı

SUSAMLI MAHLEPLİ KURABİYE

Susamlı pastane kurabiyesi tarifi
Susamlı mahlepli kurabiye tarifi
Tuzlu pastane kurabiyesi tarifi


Mahlep, tuzlu kurabiyeleri bambaşka boyutlara taşıyan çok özel bir baharat. Poğaçalara da çok yakışıyor hatta. Bu kurabiyeler de son derece pratik ve çabucak yapılıyor. Hemen karıştırıp atın fırına, çayınızın yanına hazır asker :) Afiyet olsun..

Malzemeler:
*********************

23 Şubat 2015 Pazartesi

TAHİNLİ CEVİZLİ UN KURABİYESİ

Tahinli cevizli un kurabiyesi tarifi
Tahinli un kurabiyesi tarifi
Tahinli cevizli un kurabiyesi nasıl yapılır 


Hepimizin taa annelerinden hatta belki büyükannelerinden bildiği, aşina olduğu bir lezzet un kurabiyesi. Ama bir de içine tahin giriyorsa, işte o zaman başka bir boyuta geçiyor, karşı konulmaz bir hal alıyor. Bir iyi yanı da, bu haliyle katı yağ istemeyişi. Evet yine yağlıca bir kurabiye belki ama bu haliyle bence yine de ehven-i şer :) Üstelik cevizle de muhteşem. Afiyet olsun..

Malzemeler:
******************************

14 Şubat 2015 Cumartesi

TABBULE (Lübnan Mutfağı)

Tabbule tarifi 
Tabbule nasıl yapılır
Lübnan mutfağından tabbule 
Lübnan kısırı tabbule 


Lübnan mutfağının en bilinen lezzetlerinden biri sanırım Tabbule. Bizim kısırımızla arasında küçük nüanslar var. Mesela ince bulgur kesinlikle sıcak suyla ıslatılmıyor. Kuru soğan ve salça kullanılmıyor. Hatta esasında bol yeşilliğin arasına bulgur - tabiri caizse - serpiştirilen bir salata bu. Daha duru, daha yalın bir tadı var, bizdeki kadar yoğun değil yani. Ama ben doyurucu ve besleyici olması bakımından daha bol bulgurlu olan halini tercih ediyorum. "Peki hangisi daha güzel?" derseniz, böyle bir seçim yapamam. Özleri benzer ancak detaylarda farkları olan iki ayrı ve iki güzel lezzet bunlar. O nedenle her ikisi de kendi içinde değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Afiyet olsun..

Malzemeler:
***************************

9 Şubat 2015 Pazartesi

ZENCEFİLLİ MUFFIN

Zencefilli muffin tarifi
Zencefilli kek tarifi
Baharatlı kek tarifi
Egzotik muffin tarifi 


Bu kek, içindeki egzotik baharatlardan dolayı inanılmaz lezzetli bir şey. Ama çok önemli bir özelliği daha var: Yine bu baharatlardan dolayı metabolizmanızı hareketlendiriyor ve yediğinizde kulaklarınıza kadar ısınmanıza sebep olabiliyor. Oldukça ilginç içerikli yani.. Canımın köşesi 19 aylık yeğenim de bayılmıştı yediğinde. Denemek isterseniz buyrun.. Afiyet olsun..

6 Şubat 2015 Cuma

MERCİMEK KÖFTESİ (Redmond'lu Tarifler)

Sevgililer günü tarifleri
Mercimek köftesi tarifi 
Kalp kalıpta mercimek köftesi 
Kırmızı mercimek köftesi nasıl yapılır  


Sevgililer Günü Etkinliği kapsamında sevgili Ihlamurcum ' da toplandığımızda, benim hazırladığım tarif kalp şeklinde mercimek köftesiydi. Mevzu bahis mercimek köftesiyse, gerisi teferruattır bence.. Köfte şeklindeymiş, kalp şeklindeymiş hiç farketmez. En az kısır kadar vazgeçilmez bir lezzettir çoğumuz için. Ancak konsept sevgililer günü olunca, bu şekil epey ilginç geldi. .Ve ben bu tarifi Redmond Multi Cooker RMC-M4515E model akıllı pişiricimde kolayca hazırladım. Eğer siz de sevgililer günü sofranızda böyle bir lezzeti tercih edecekseniz, bu şekilde sunarak sükse yapabilirsiniz Afiyet olsun..

3 Şubat 2015 Salı

BÜTÜN MÜCVER

Yağsız tavada bütün mücver nasıl yapılır
Bütün mücver tarifi
Mücver tarifi 


Mücveri yıllardır teflon tavada ve kızartmadan pişiriyorum. Çok da severek yiyoruz.

İşimin çok yoğun olduğu bir gün aceleye getirip, her zaman yaklaşık 10'ar cm. çapında küçük küçük dökerek yaptığım mücveri, bu kez yağladığım tavaya krep gibi büsbütün dökerek önlü arkalı yekpare olarak pişirdim. Ve artık hep böyle yapıyorum. Zaten hep böyle yaptığını söyleyen bir iki arkadaşım oldu ama ben hiç görmemiştim açıkçası.

Ben kendi mücver tarifimi vereceğim ama siz zaten yapıyorsunuzdur kendi tarifinizi. Sadece şeklen benzettiniz mi tamamdır :)) Afiyet olsun..

Malzemeler:
************************

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...