Sayfalar

2 Ağustos 2013 Cuma

TEPSİ ORUĞU (Oruk Kebabı)

Oruk tarifi
Oruk nasıl yapılır
Tepsi oruğu tarifi
Tepsi oruğu nasıl yapılır
Pratik içli köfte tarifi 


Tepsi oruğunu yanılmıyorsam ilk kez Oktay Usta'nın yemek kitabında görmüştüm ve ilginç gelmişti. İlginç gelişinin en önemli nedeni pratik olmasıydı. Artık çoğu hanımın mutfaktaki cankurtaranı olduğunu biliyorum, özellikle gün ikramlarında. İçli köfte lezzetini tam yakalayamasa da oldukça yakınından geçen bu lezzeti denemediyseniz, en azından ailenize bir akşam yemeğinde yapın.. Afiyet olsun..


Malzemeler:
***********************

*3 su bardağı köftelik (ince) bulgur
*3 çorba kaşığı irmik
*1 yumurta
*2 çorba kaşığı sıvı yağ
*2 çorba kaşığı biber salçası
*Tuz

Arası için:
---------------------------
*300-350 gr. kadar kıyma (türü ve yağlılık durumu size kalmış)
*1 iri baş soğan
*2 çorba kaşığı sıvıyağ / tereyağı / margarin (tercihe bağlı)
*1 avuç dolusu dövülmüş iç ceviz
*Tuz - karabiber - diğer baharat


Yapılışı:
***********************
*Bulguru bir tencereye alıp üzerine az çıkacak kadar sıcak su dökün, kapağını kapatıp kabarması için bırakın.
*O arada içini hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayın. Yağda çevirerek pembeleştirin. Üzerine kıymayı koyup, suyunu çekene dek kavurun.
*En son tuzu, baharatı ve cevizi de ekleyip karıştırın ve ılınmaya bırakın.
*Kabarmış olan bulgura sıvıyağ, tuz, salça, irmik ve yumurtayı ekleyin.
*Bulgur taneleri birbirine iyice tutununcaya yani özleşene kadar yoğurun (iyi yoğurmazsanız, yerken kırıklanıp dökülür)
*Yağladığınız borcam veya benzer büyüklükte tepsiye bulgur karışımının yarısını elinizle bastırarak yayın.
*Arasına kıymalı harcın tamamını koyup, kaşığın sırtıyla düzgünce yayın.
*En üste bulgurlu karışımın kalan yarısını koyun ve yine elinizle bastırarak yaydırın, yani kıymayı kapatın.
*Bıçakla yavaşça ve dağıtmadan dilimleyin.
*180 dereceli fırına verin
*Üzeri biraz kızardığında çıkarın.
*İlk dilimi dikkatlice ve büyükçe bir spatül ile çıkarın.
*Ve sırayla çıkararak sıcak servis edin.

32 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Biz de tepside içli köfte yapıyoruz ama farklı olarak dış hamuruna da biraz kıyma koyuyoruz.Bu şekliyle de bir deneyeyim. Afiyet şeker olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öylesini de duydum ve hatta yedim Sibelcim ama defterime fi tarihinde yazdığım tarif böyleydi. O türlüsünü de yapmayı düşünüyorum aslında. Sağolasın Sibelcim :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık ablacım..İçli köfte krizlerine birebir geleceğinden eminim..Nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Havvacım.. Dediğim gibi tam aynısı olmasa da iş görüyor :)) Sağolasın..

      Sil
  3. eline sağlık ablacığım
    çok nefis görünüyor
    şekil vermektense tepsiye sermek kolay geliyor insana
    çok şık bir yemek bence
    hayırlı kandiller

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle Elifçim.. Sağolasın canım ..

      Sil
  4. Canım nefis bir görüntü ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik canim harika gorunuyor sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Güzel blog. Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  7. Bilmiyordum ben bu yemeği (biraz da et sevmezlikten sanırım. Yemek kitaplarında es geçerim genelde...). Ama burdan bakınca benim oğluşların seveceğine hiç kuşku yok. deneyeyim en kısa sürede. Ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadetçim; kesin severler.. Bulgurlu harcı iyi yoğur sadece :)) Sağol..

      Sil
  8. hakikaten çok farklı bir tarif. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Biz buna sini köftesi deriz, Serap'cım. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle de dendiğini duymuştum Dilekçim.. Sağol canım..

      Sil
  10. Çok güzel görünüyor ablacım elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. çok nefis olmuş ellerinize sağlık
    http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ bende beklerim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemcim; çok sağol, gelirim elbet :)

      Sil
  12. Canımm harika görünüyor ellerine sağlık kandilin kutlu olsun sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  13. off off off yapacağım:)ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Böyle tepside olanını henüz denemedim ama sıradaki tariflerden biri.
    Ellerine sağlık ablacım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şaşırttın beni Melihacım :)) Şimdiden kolay gelsin ablam :)

      Sil
  15. Bunu hiç beceremedim. Nefis görünüyor
    ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilaycım; inan bana beceremeyecek bir şey yok, acayip basit.. Sağol canım..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...