Sayfalar

21 Ekim 2014 Salı

FIRINDA YUFKA MANTISI

Yufka mantısı tarifi
Yufka mantısı nasıl yapılır
Yufkayla mantı tarifi
Yufka mantı nasıl yapılır


Uzun ara verdim biliyorum ama hemen hepinizin tanık olduğu bir blog kopyalama-devşirme hırsızlığına maruz kaldıktan sonra tabiri caizse "elim soğudu" (Bulaşık makinasında turşu tarifim birebir kopyalandı, hem de defalarca) Bir süre uzak kalıp üzüntümü bastırmayı tercih ettim. Ortalık maalesef emek hırsızı kaynıyor..

Bugün artık bu kırgınlığa bir son verip aranıza dönmeye karar verdim :) Ve nefis bir lezzetle, yufka mantısıyla geldim. Yıllar önce, ailesi Yugoslav göçmeni olan bir arkadaşımda yediğimde bayıldım lezzetine. Ve mantı hamurunun sertliğinden dolayı açma zorluğu, bunu daha sık tercih etmeme sebep oldu. Denemediyseniz bir gün mutlaka deneyin ve pratikliğini görün derim. Afiyet olsun.

Malzemeler:
*******************



*6 adet hazır yufka
*750 gr. orta yağlı dana kıyması
*1 adet iri boy kuru soğan
*Tuz-karabiber

Yufkayı ıslatmak için:
----------------------------------
*Ortalama 1,5 su bardağı kadar çiçek yağı

Üzerine dökmek için:
----------------------------------
*750 gr. yoğurt
*Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt
*3-4 diş dövülmüş sarımsak
*Tuz

Sos için:
-------------------
*2 dolu çorba kaşığı tereyağı
*Pul biber
*İsteğe göre kekik-kuru nane


*Öncelikle kıyma içini hazırlayın. Bunun için soğanı rendeleyin. Tuz ve karabiberle birlikte kıymaya ekleyip yoğurun ve kenarda bekletin.
*İlk yufkayı tezgaha yayın ve üzerini fırçayla yağlayın.
*Yarım ay şeklinde ikiye katlayıp tekrar yağlayın.
*Kıymayı göz kararı altıya ayırın ve bir parçasını yufkanın düz kenarına elinizle inceltip uzatarak şerit halinde boydan boya yerleştirin.
*Kıyısından başlayarak sıkıca ve sonuna kadar sarıp rulo yapın.
*Bıçakla ikişer santim olarak dilimleyin ve dik olarak (yani kıymalı kesit yukarıdan görünecek şekilde) yağlanmış tepsiye dizin.
*Bütün yufkalar bittiğinde 220 dereceye ayarlı fırında üzerleri makul miktarda kızarana kadar pişirin.
*Pişme sırasında sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın ve içine SÜTÜ EKLEYİN. Bu en önemli püf noktasıdır. Mantılar fırından çıtır olarak çıkacağından, yemesini kolaylaştırmak için yoğurdunu biraz sulandırmamız lazım. Ama suyla sulandırmak yerine sütü tercih ediyoruz çünkü süt çok daha lezzetli hale getiriyor.
*Mantıları sıcak sıcak servis tabaklarına alıp üzerine sulandırılmış yoğurdunu ekleyin. İçine pul biber ve tercihe göre nane-kekik eklediğiniz ve erittiğiniz tereyağını da üzerine gezdirerek servis edin.

12 yorum:

  1. Mantıyı ailece çok severiz ama dediğin gibi ablacım açması, katlaması derken hem uğraştırıcı hem de zaman alıcı. Hazır almak isteyince de hiç mi hiç mantı tadı almıyorum. Ama bu tarif çok güzel hem pratik hemde içi bol kıymalı nefis görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çok basitmiş..Elde hamur açma gibi bir sıkıntım var.Açamıyorum. Ama bu güzelmiş.Ellerine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ben hiç evde mantı yapmadım. daha o kadar marifetli değilim. ama bu sosyete mantıları gerçekten kurtarıcı. sütlü olarak deneyeceğim. İçindeki çiğ kıyma pişiyor mu? çünkü genelde ben hep kavurarak kullanıyorum. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kıyması çiğ konuyor, saldığı suyla emin ol çok daha lezzetli oluyor :) Sağol..

      Sil
  4. Ayıp denen bir şey vardır ama bu emek hırsızların psikolojisini anlıyamıyorum. Nasıl yapmadıkları şeyi sahipleniyorlar ki :(

    Mantın çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Başakçım.. Onları Allah'a havale ettim artık :(

      Sil
  5. Ellerine sağlık Serap cım ben de ilk bir arkadaşım da sonra da gelin kızım Tuğba da yemiştim nefis oluyor çok da pratik bir kez denedim. Benimkiler yeşil mercimekli mantıyı çok seviyorlar (babannelerinden alışmışlardı Eskişehirliler yapıyor daha çok :)) ama eski gibi uğraşmıyorum artık hamur işleriyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel zayıfladın ama Haticecim.. Boşver daha da uğraşma :) Sağolasın..

      Sil
  6. değişik bir mantı çeşidi
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...