Sayfalar

25 Mart 2014 Salı

HAŞHAŞLI RULO EKMEK

Haşhaşlı ekmek nasıl yapılır
Haşhaşlı ekmek tarifi
Haşhaşlı cevizli ekmek tarifi 
Rulo ekmek nasıl yapılır 


Haşhaşlı rulo ekmek bir süredir burada yazılmayı bekliyor..

En son 16 gün önce tarif yayınladığımda, uzun ara verdiğimden dem vurmuş ve artık tam gaz devam edeceğimin sinyallerimi vermiştim ki, ertesi gün Berkin Elvan olayı oldu ve üzüntüden kolum kanadım kırık bir vaziyette yine ara verdim. Uzun zamandır da canım hiç istemedi yazmak. Fakat ülke gündemimiz maaşallah öyle dolu ki; yazma modumu ona göre ayarlamaya kalkarsam, aylarca yazamayabilirim gibi geldi. O zaman, bir yerden yine devam etme kararı aldım. Ve uzun zamandır beklettiğim süper ekmeğimle döndüm. Eli hamur tutan herkesin kolayca yapabileceği bir tarif.. Afiyet olsun..


Malzemeler:
***********************
*750 gr. un
*480 ml. su
*1 tatlı kaşığı tuz
*2 tatlı kaşığı instant maya veya yarım paket yaş maya

İç malzemesi:
-------------------------------
*Yarım su bardağı haşhaş ezmesi (macun kıvamında)
*Yarım su bardağı çiçek yağı (ezmeyi açmak için)
*1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Hamuru açmak için:
---------------------------------
*1 çay tabağı kadar çiçek yağı


Yapılışı:
****************************
*Hamur malzemesini bir kapta karıştırarak güzelce yoğurun ( yaş maya için de ön işlem yapmanıza gerek yoktur, elinizle kırıklayarak hamura katın, karışacaktır)
*Hamurun ağzını kapakla veya nemli tülbentle örterek, hamur iki katına çıkana kadar ılık bir yerde bekletin.
*O arada haşhaş ezmesini bir kaseye alın, üzerine sıvı yağı yavaşça karıştırarak ekleyin ve ezmeyi inceltin.
*Cevizi dövüp ayrı bir kaseye alın.
*Hamur mayalanınca elinizle biraz yağladığınız tezgaha alın, bastırarak havasını kaçırtın ve ikiye ayırın.
*Her birini elinizle bastıra bastıra yağlanmış tezgahta incelterek büyütün ama yufka inceliğine de getirmeye çalışmayın. Yarım santim kalınlığa getirmeniz yeterlidir. Bastırarak açma işlemi sırasında elinizi çay tabağına koyduğunuz yağa sık sık batırıp çıkarırsanız, açmanız daha kolay olur.
*Üzerlerine inceltilmiş haşhaş ezmesini bölüştürerek sürün (kıyılarda 1 cm. kadar boşluk kalsın)
*Cevizi de ikiye ayırarak herbirine serpiştirin ama elinizle mutlaka bastırarak cevizlerin biraz gömülmesini sağlayın, aksi takdirde tutunamayıp dökülürler.
*Her bir daireyi kıyısından başlayarak rulo haline getirin.
*Eğer iki baton kalıbınız varsa yağlayarak bu kalıplara, yoksa da büyük bir tepsiyi yağlayarak bu tepsiye biraz aralıklı olarak ekmekleri yanyana koyun ve ılık bir yerde üzerlerini örterek tepsi mayasına bırakın.
*İyice kabardıklarında önceden 200 dereceye ayarlanmış fırına verin ve üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Kızardıklarında fırını 150 dereceye indirip, 20 dakika kadar daha pişirin ve tel ızgara üzerine alarak soğutun.
*Dilimleyerek servis edin.

19 yorum:

  1. cok guzel anlatmissin Serap ablacim zaten ekmege de bayildim neredeyse kalkip yapicam bu saatte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Şeydacım, beğenmene sevindim ablacım :)

      Sil
  2. Çok güzel olmuştur bu ekmek. Bayılırım, ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık ablacım ekmeğin nefis ayrıca ülke gündem hakkında çok haklısın fakat bence bu blog da olmasa kafamızı biraz olsun iyi gelecek bir şey kalmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgencim; çok haklısın gerçekten.. "Buralar" olmasa, "oralar"dan kafayı yiyeceğiz :(( Sağol canım benim :)

      Sil
  4. ellerine sağlık bayan hamarat afiyetle
    yazmaya devam et lütfen

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten gündemde yaşananlar insan etkileniyor Serapcım. Günden güne bu gidişat korkutuyor beni..Sonumuz hayırlara vesile olsun.

    Ekmeğin harika görünüyor.Bugün bende haşhaşlı pekmezli bir tarifim vardı onu yapmıştım. Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Başakçım, iyi dileklerin ve güzel yorumun için :)

      Sil
  6. Bu kötü günlerin içinde,bloglarımız bizi biraz olsun sıkıntıdan kurtarıyor..Bir saatliğine bile olsa kafamız dağılıyor..Allah sonumuzu hayır etsin...Gelelim muhteşem ekmeğe,nasıl güzel anlatmışsınki,mutfağa gidip mayaladım hemen..Bakalım nasıl olacak..ellerine sağlık arkadaşım..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim, çılgınsın sen valla :)) Nasıl olduğunu ve beğenip beğenmediğini çok merak ediyorum ama, lütfen geri dönüş yap olur mu? Sağolasın:)

      Sil
  7. Senin ekmeklerin her zaman beni benden alıyor bayıldım bu tarifine de ellerine emeklerine sağlık Serapcığım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Minecim, teveccühün, eksik olma canım:)

      Sil
  8. Blog yazmaya başlamam bu gündemden biraz olsun uzaklaşmak içindi ama yıllar geçti iyiye giden bir şey yok maalesef :( Gündemi beklesek aylarca yazmak mümkün değil,gezi olayları sırasında benim de aylarca elim yazmaya gitmemişti .
    Ekmeğinin kokusunu duydum nerede ise çok güzel olmuş,eline sağlık Serap'cığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Nergisçim.. Allah sonumuzu hayır etsin :( Sağol canım benim :)

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...