Sayfalar

3 Eylül 2013 Salı

SUSAMLI PASTANE POĞAÇASI

Pastane poğaçası nasıl yapılır
Gerçek pastane poğaçası nasıl yapılır
Pastane poğaçası tarifi
Gerçek pastane poğaçası tarifi 
Susamlı pastane poğaçası nasıl yapılır


Susamlı pastane poğaçasını yazarken baktım da..epey olmuş ben Gerçek Pastane Poğaçası'nı tarif edeli.. O tarifim 40 Fırın Ekmek sitesinden alınmıştı. Oğlum İzmir'de olmadığından, bir de - laf aramızda - kilo korkusundan :((  zaten sık sık yapmıyordum da. Dün İstanbul'daki kardeşim ve eşi, ikibuçuk aylık oğulları küçük aşkım Bora ile geldiler bize, bebişe yumurta toplamaya :)) Ben de hazır misafir geliyorken, bu kez Ekmek Sanatı sitesinden tarif alarak ve üzerini de susamlayarak yeni bir yorumla yine bir pastane poğaçası yaptım, orijinal tarif burada. Tek kelimeyle "pamuk" gibi bir şey oldu. Bir önce yaptığım bu kadar başarılı değildi, itiraf edeyim:) Boyutlarından dolayı herkes bir taneyle yetineceğini düşünürken, ikinciler de midelere indi.. Kokusu, dokusu harika. Hiç denememiş olanlara tavsiye olunur. Şimdiden afiyetler olsun..

Malzemeler:
*********************
*250 ml. (bir tam, bir çeyrek su bardağı) su (ılık olması tercih edilir)
*100 gr. oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
*25 gr. zeytinyağı (1 - 1,5 çorba kaşığı kadar)
*1,5 tatlı kaşığı tuz
*1 çorba kaşığı toz şeker
*Yarım kg. un
*1 paket instant maya

İçine:
---------------------
*250-300 gr. kadar beyaz peynir
*Yarım demet kadar maydanoz
*Karabiber-toz kırmızı biber (isteğe bağlı)
*1 yumurtanın akı (sarısı üstüne)

Üstüne:
--------------------
*1 yumurtanın sarısı
*Bir çay tabağı kadar susam

Yapılışı:
*************************
*Hamur malzemelerinin hepsini karıştırma kabında iyice özleşene kadar yoğurun.
*Kabın üzerini nemli bezle örtün ve ılık bir yerde yarım saat ila 45 dakika arası mayalandırın.
*Hamur iyice kabardığında unlanmış tezgaha alın ve gazını kaçırtmak ve küçültmek için biraz yoğurun.
*12 eşit parçaya ayırın ve her birini yuvarlayarak kenara koyun.


 *Peyniri ezin, içine yumurta akını ekleyin (bu akı başka bir işte kullanacaksanız, eklemeniz şart değil ama atacaksanız vazgeçin, peynire ekleyin, tutunmasını sağlar) Maydanozu da kıyıp karışıma ekleyin. Karışımın üstünü kaşıkla düzeltip, bıçakla göz kararı 12 parçaya ayırın.
*Her bir hamur topunu unlu tezgahta elinizle nescafe tabağı kadar açın, içlerine 12 parçaya ayırdığınız peynir harcından sırayla koyun.


*Hamuru peynirin üzerine yarım ay şeklinde katlayın ama fazla bastırmayın.


*Poğaçanın tam ortasına el-bilek kesişim noktanızla bastırıp yassıltın, bu esnada peynirli iç hafif dışarı çıkar gibi olacaktır ama bu poğaçanın özelliği budur, müdahale etmeyin :)
*Poğaçaları tepsiye oldukça aralıklı dizin,çünkü mayalanıp şiştiklerinde birbirlerine çok yapışacaklardır. Ben midi fırında iki tepsi kullandım, siz de gerekirse öyle yapın.


*Yumurta sarısını fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürün.
*Susamları parmak ucunuzla alıp alıp serpiştirin. *Poğaçaların üzerini yine nemli bir bez veya tülbentle örtüp ılık bir yerde tepsi mayasına bırakın.
*Yaklaşık 15-20 dakikada yandaki kabarıklığa ulaşacaklardır.


*Yeterince mayalanmış poğaçalarınızı önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verin.
*Üzerleri kızardığında, herhangi birine sivri bir bıçağın ucunu sokup çıkarın. Hamursuz olarak çıktıysa pişmişler demektir, fırından alabilirsiniz.
*Biraz ılınmalarını beklerseniz, yerken hamur kalmış hissi ortadan kalkar. Ilık servis edebilirsiniz.







28 yorum:

  1. Süpper! Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık. Afiyetler olsun. Yumuşacık belli gerçekden..
    Zeytinyağıda hafif kıyırlık verir Nefis:).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyleydi Nursevin Hanımcım :) Sağolun..

      Sil
  3. Ellerine sağlık canım nefis ve çok tahrik edici duruyor:)))
    ama ben hala hamur işlerine direnişte devam ediyorum:))))
    ama bir ara yapıp çocuklar geldiğinde yanlarına koyarım. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin azmine hayranım Haticecim; yola devam :) Sağol..

      Sil
  4. Ellerine saglik canim,cok nefis oluyor bu poaca..Bizimkiler bayiliyor.afiyet olsun ,sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerine sağlık maşallah süper kabarmışlar,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Yumuşacık olduğunu görür görmez anladım. Maşallah arkadaşım senin elinden çıkan her şey çok lezzetli oluyor zaten....

    YanıtlaSil
  7. Harika olmuşlar canım ellerine sağlık olsun .İstanbul'a döndüğümde mutlaka yapacağımm.sevgilerimi yolluyorum:))

    YanıtlaSil
  8. ne güzel gözüküyor puf ouf.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  9. Serap ablacım nefiss duruyorlar mutlaka deneyeceğim okullar açılıyor kekler, poğaçalar zamanı geliyor:) Ellerine sağlık Öpüyorum, Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selcencim; bu , ufaklıkların asla hayır diyemeyeceği bir şey :) Sağol ablacım..

      Sil
  10. Ben de çok severim poğaçayı,hem de günün her saati ,hele de sıcak olursa.Çok güzel olmuş puf puf,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  11. sanırım 12 adet çıktı 2 şer tane yetmez de :)))))))

    YanıtlaSil
  12. En sık yaptığım pohaça, ben tam buğdaylı yapıyorum Serap'cım,ayrıca 40 firinekmek sitesinin yazarı da İzmirli biliyorsun, blog yazmadan önce ben devamlı denemeler yapıp, Tuğbaya yorum yazardım. Blogumda da onun tariflerinden çok var, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba duymuştum Dilekçim İzmirli olduğunu.. Aslında tanışmayı çok isterim.. Sağol..

      Sil
  13. eline sağlık ablacığım
    puf puf olmuşlar
    ufaklığı da tebrik ederiz ayrıca
    mutlu pazarlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ufaklık tüm aileye yeni kan, can getirdi Elifçim:)) Sağol ablam..

      Sil
  14. süper gözüküyor elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...