Sayfalar

7 Ağustos 2013 Çarşamba

SON ÇINARIMIZ, PAMUK NİNEMİZE VEDA..


5 Ağustos Pazartesi günü hasta anneannemi ziyarete gittim. En son beş gün önce görmüştüm, kötülemeye başlamıştı. Ben o gün giderken, tesadüfen halam da onu ziyarete geldi. Menderes'te yaşayan anneannem geçen yılki bayramdan beri bacağındaki kırıklar sebebiyle yatıyor ve annem-yengem-yardımcı kadın üçlüsü tarafından pırıl pırıl bakılıyordu. Son bir haftadır durumu
iyi değil diye öğlene doğru ona gittim. Kayıp yatıyordu. Tabiri caizse "canlı cenaze" görüntüsündeydi. Bir tek kalbi atıyordu, o kadar. Tam karşısına oturdum ve ellerimi açıp "Allahım, emanetini tez vakitte, acısız sızısız al Yarabbim, daha fazla çektirme" diye dua ettim. Bu "çelişkisi kendinden menkul" dilek daha önce babamın hastalığı zamanında da başımıza gelmişti. Hem ölmesini şiddetle istemeyip, hem de bir an önce ölmesi için dua etmek gerçekten çok yaman çelişkili bir durum, maalesef. Çünkü yaşadığı her an, daha fazla acı çekmesi demekse şayet; işte o zaman bu dilekten başka şey gelmiyor yüreğinize. Zira geçen hafta belinin altındaki yatak yaralarının pansumanına denk gelmiş ve tanıdığım insanlar içinde acı eşiği en yüksek olanlardan biri olmasına rağmen ağladığına tanık olmuştum ve yüreğim acımıştı :( Bildiğim tüm duaları ardarda sıraladım.

Annem sabahtan beri ayaklarının soğuk olduğunu, akşama çıkamayacağını tahmin ettiğini söyledi. Bir yandan kendi aramızda bu konuda konuşmamızı sürdürürken, bir yandan da gözümüz ondaydı. Saat 13.15 civarında nefeslerinin seyreldiğini farkettim birden. Önceden beş nefes alabildiği sürede iki nefes falan alıp verir hale gelmişti. Hepimiz başına toplandık. Yengem kitabını kapıp geldi, ayakucunda Yasin okumaya başladı. Hepimiz can hıraş dua etmeye başladık. Ellerimizin arasından hızla kayıp gittiği gözle görülür olmuştu artık.

Saat 13.25'te derin bir iç çekti, verdi. Bitti dedik, bir daha aldı verdi......bir daha almadı. Ve tam o sırada öğle ezanı okunmaya başladı. Hepimiz acılarının nihayet dindiğine sevindiğimizden mi, bizi bırakıp gittiğinden mi, çok özleyeceğimizden mi..yoksa hepsinden mi bilinmez; artık sesle ağlamaya ve birbirimize sarılmaya koyulduk. Nasılsa artık bizi duymuyordu, yani onu üzemezdik nasılsa.. İçimizi döktük.. Bir durduk, bir ağladık. Kendimizi toparlayıp tanıdıklara haber verme işine giriştik. Derken evi dolup taşmaya başladı. Küçük yerleşim yerlerinde böyle haberler çok çabuk duyulur zaten. Salı günü defnettik, akşamına okumalarını yaptık. İftarını yapıp gelmiş ve gözü çaysızlıktan dönmüşlere, onun ruhuna değdirmeye çalışırcasına çay ikram ettik. Çünkü misafire yedirip içirmeye bayılırdı rahmetli.


İnsanları bu kadar seven, bu kadar hoşgören, iyi yapılan herşeyi bu kadar takdir eden, 94 yaşında olup da bu kadar eziyetsiz olan sayılı yaşlı vardır herhalde.. O tam bir sevgi kelebeği ve istisnasız kendini tanıyan herkesin "PAMUK NİNE"siydi. Ailemizin son koca çınarıydı. Annemin diz ameliyatı nekahatinin geçmesini, kardeşimin doğumunu sabırla bekleyip; herkesin telaşının bittiğinden emin olduktan sonra kimselere yük olmadan, sessizce, kuş gibi uçup gitti.

Bahçesinden iki gün içinde taziye amacıyla gelip geçen yüzlerce insanı gördükten sonra bir kez daha anladım ki o, dünyanın gerçekten en iyi insanlarından birisiydi. Benim oğlumla yeğenime, dayılarımın çocuklarına ve hatta sülaledeki çok sayıda hısım-akrabanın çocuğuna ciddi emeği geçti. Çocuklara bayılırdı. Oturur ve saatlerce oyalardı onları.. Hem de büyük bir sabırla, "offf" demeden. Masada yemeğe oturulduğunda durup durup "yiyin, şundan da alın, bundan da alın" diyen, aç kalacağız diye aklı çıkan biriydi. Şikayet etmeyi bilmezdi hiç. Son bir yıldır hasta yatarken bile, bir kez olsun "şuram ağrıyor, buram acıyor" demedi. Şaşırmamak mümkün değil ama daha geçen haftaya kadar "olacak be yavrum bunlar, çok şükür iyiyim ben, bak falancanın annesi 106 yaşına kadar yaşamış, belli mi olur ben de öyle yaşarım belki" deyip kendi yaş sınıfında çığır açmıştı. Umut doluydu, hiç kötümser düşünmez, her şeye iyi yanından bakmasını bilirdi.

Babamın ölümünde, birkaç saatle kaçırarak yanında bulunamayışıma 17 yıldır üzülürken, böyle kutsal bir tesadüfle anneannemin ölüm anında, cenazesinin yıkanmasında, defnedilmesinde hep dibinde olabilişimle teselli buluyorum artık. Kısmetin böylesi:( Tanrıya, mekanının Cennet olması için dua ediyor ve onun gibi iyi bir insan olarak yaşayıp yaşlanmayı diliyorum. Nurlar içinde yatsın Pamuk Ninem..

Bu vesileyle de hepinizin Ramazan Bayramını gönülden kutluyor ve nice mutlu bayramlara ağız tadıyla hep birlikte ulaşmamızı diliyorum.

35 yorum:

  1. Basınız sag olsun gercekten pamuk gıbı
    Nurlar ıcınde yatsın
    Iyı bayramlar

    YanıtlaSil
  2. başın sağolsun. Rahmetli olan her yaşlıda aynı acıyı hissediyorum inanki. yaşlıların ve çocukların özel bir yeri var bende..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Sevgili Uğur Böceği; ben de aynı duygular içindeyim.. Sıralı ölüm diye diye onlar bizden çok dua ediyor ama biz yine de üzülüyoruz :( Çok sağolasın ..

      Sil
  3. ALLAH SİZLERE KALANLARA UZUN ÖMÜRLER VERSİN BAŞINIZ SAĞ OLSUN ... ANNEANNENİZİ O KADAR VEFALI ANLATMIŞSINIZ Kİ DUYGULANMAMAK ELDE DEĞİL...ALLAH RAHMET EYLESİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mutluluklar Sokağı; O bütün bunları hakediyor gerçekten.. Çok sağolun :(

      Sil
  4. Canım, çokta nur yüzlüymüş. Mekanı cennet olsun Serap'çım. Duydularını ne de üzel yazmışsın, başınız sağolsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekçim; içimden gelenleri, evime gelir gelmez, hemen yazıya döktüm.. Sağolasın canım :(

      Sil
  5. Allah rahmeteylesin. Mekanı cennet olsun. Ne şanslı bir kulmuş, mübarek günlerde gitmiş, siz de ne şanslısınız ki ardından hayır dualarıyla andığınız bir büyüğünüz var. İyi bayramlar dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurten ablacım, o bunları sonuna kadar hakediyor.. Sağolun :(

      Sil
  6. Nur içinde yatsın,size de ecir sabır versin Allahım.
    İnsan kayıplara alışamıyor ama yasa böyle,gelen gidecek.Ardından böyle güzel sözler söyletebilmek her kula nasip değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalancım; şüphesiz böyle bir düzene itirazımız olamaz.. Allah hep sıralı ölüm nasip etsin.. Sağolun :(

      Sil
  7. Başınız sağolsun Serapcım. Mekanı cennet olsun :(

    YanıtlaSil
  8. Başın sağolsun Serapçığım .
    Her ölüm acıdır ve sevenlerinin gözünde pek erkendir :(
    Yolu ışıkla dolsun nur yüzlü nineciğinin !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün ablacım; çok sağolasın.. İnşallah :(

      Sil
  9. Başın sağolsun sevgili arkadaşım mekanı cennet olsun pamuk ninenin... böyle yaşlılarımızı sahiplenmek çok mutlu ediyor beni.bakanlarında eline koluna yüreğine sağlık..Bu arada mutlu bayramlar ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükrancım; o "bakma lütfunda bulunanlar"ın hakkını nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum.. Sağol arkadaşım :(

      Sil
  10. serapcım duygularını ve yaşananları harikulade anlatmışsın,ninemiz için sadece ALLAH rahmet eylesin mekanı cennet olsun demek yeter, onun yüzü,beden dili kendini çok güzel anlatıyor,asıl bizler birer çınar olabilecekmiyiz,ardımızdan böyle sitayişle bahsedilecek mi ?
    ayrıca araban hayırlı uğurlu olsun
    selam ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feriha ablacım; umarım bizler de onlar gibi anılabilecek şeyler bırakırız küçüklerimize.. Bu arada araba detayını senden başka farkeden olmadığı için, kaldırdım :( Dikkatin için tebrik ve teşekkür ederim. Malum kazadan sonra bir buçuk ay kadar arabasız kalmıştım :( Arkadaşlarımın çoğu merak ediyordu ne yaptığımı, o nedenle koymuştum.. Sağolasın ablacım..

      Sil
  11. Başın sağolsun Serap'cığım.Mekanı cennet olsun.İnsanın elinden hiç bir şey gelmeyen dakikaları ve o ikilemleri yaşamak çok zor gerçekten.

    YanıtlaSil
  12. Serapcığım başınız sağolsun Rabbim gani gani rahmet eylesin.Gerçekten de paamuk gibiymiş nineniz.Canımm sabırlar diliyorum ..

    YanıtlaSil
  13. serap hanım merhabalar, uzun bir ara verdim bloga bugün bir dolanayım dedim ve bu üzücü haberinizle karşılatım. başınız sağ olsun mekanı cennet olsun. iyi geceler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpilcim; sağol canım benim.. :( Aileye selamlar ..

      Sil
  14. Ne kadar nur yüzlüymüş nur içinde yatsın. Mekanı cennet olsun...

    YanıtlaSil
  15. Sağol Sibelcim, öyleydi gerçekten :(

    YanıtlaSil
  16. Basiniz sagolsun mekani cennet olsun insallah,okuyunca gözlerim doldu,evet bu dakikalarin kime kismet olacagi hic bilinmiyor...

    YanıtlaSil
  17. Gerçekten öyle Terazi kızı :) Allah sevdiklerimizin iyi ve kötü günlerinde yanlarında olabilmemizi nasip etsin inşallah. Sağolasın..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...