Sayfalar

25 Aralık 2012 Salı

SOĞANLI BAHARATLI EKMEK

Soğanlı baharatlı ekmek tarifi
Baharatlı ekmek tarifi
Soğanlı ekmek tarifi
Ekmek tarifleri


Soğanlı baharatlı ekmeği ilk kez 2 yıl önce denemiş ve tecrübesiz blogculuk dönemimde yazmıştım. Ancak bütün ekmeklerim gibi deneye-yanıla ürettiğim bu tarifte çökme olmuştu. Uzun aradan sonra bugün tecrübelerime dayanarak tekrar denedim; sonuç mu? Fotoğraflara dikkatli bakın. Pişerken çıkardığı soğan ve baharat kokuları evi öyle bir sardı ki, anlatmayayım hiç :)) Denemek isterseniz, mutlaka tavsiye ederim. Ekmek makinasında yapılan bir tarif olmakla birlikte, alışkın olanlar aynı ölçülerle elde de yapabilirler elbet. Afiyet olsun..



 Malzemeler:
************
*500 gr. kepekli un veya 450 gr. beyaz un + 50 gr. saf kepek
*320 ml. su 
*1 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1     "          "    pekmez
*1 çay kaşığı keten tohumu
*1    "       "    haşhaş tohumu
*1    "       "    çörekotu
*1    "       "    kuru nane
*1    "       "    kuru kekik
*1    "       "    kuru fesleğen
*1    "       "    tuz
*1    "       "    instant maya
*1    "       "    kimyon
*1   "       "     kırmızı pul biber
(Damak zevkinize uygun olmayan baharatı - tarife dokunmaksızın - çıkarabilirsiniz)

Yapılışı:
********
*Sıvı malzemeler önce, katı malzemeler (maya en son) sonra olacak şekilde hepsini ekmek makinasının haznesine koyun ve temel ekmek programında çalıştırı
 *Program bittiğinde ekmeği çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.
*Elde yapacaksanız; bütün malzemeyi karıştırma kabına alıp yoğurun.
*Hamuru ağzı örtülü olarak ve yoğurma kabından çıkarmadan ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. *Kabardığında unlanmış tezgahta biraz yuvarlayıp gazını aldırın.
*Şekil verip yağlanmış pişirme kabına koyun (teflon veya alüminyum tercih edin, yoksa pişirme kağıdı kullanmaya çalışın)
*50 derece fırında tepsi mayası gelene yani tekrar kabarana kadar bekleyin. Bu esnada aynı ölçüde bir tepsiniz varsa üzerine ters olarak kapatın, üzerinin kuruyup kabuk tutmasını önler. Yoksa ıslatılıp sıkılmış tülbentle örtebilirsiniz.
*200 dereceye önceden ısıtılmış fırına verin.
*Üzeri iyice kızardığında fırını 175 dereceye indirip 20-25 dk.daha pişirin ve dışarı alın.
*Tel ızgara üzerinde soğutun. Soğumadan kesmeyin, ekmeğiniz ezileceği için hamur olur.

31 yorum:

  1. ELİNE SAĞLIK SERAP ABLACIM, BENDE TAZE SOĞAN VE TAZE SARIMSAKLA YAPIYORUM. ÇOK GÜZEL OLUYOR. SEVGİLER. MUCK!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım; öyle de çok güzel oluyordur eminim :) Sağol Aslıcım..

      Sil
  2. Kokusu buraya kadar geldi:))) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah gelmez mi Çenebazım gelmez mi? Üst katlara yükseldi :)

      Sil
  3. ablacım senin ekmeklerine hayran biri olarak harika diyorum ellerine sağlık ekşi maya ekmeğini özledim,bir araya gelirsek mutlaka istiyorum:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka getiririm Baharcım; istediğin ekşi maya ekmeği olsun :)

      Sil
  4. Oyy oyyyy canımmmm ev de bütün malzemelerim var bir tek kuru reyhanın dışında acaba reyhansız yapsam mı yoksa alsam da mı yapsam .Ben de makine de yapanlardanım.Ellerine sağlık canımmm çok güzel olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vişnecim; reyhan şart değil elbet, çok canın çektiyse reyhansız yapıver bu defalık :)

      Sil
  5. Serap Hanımcım döktürmüşsünüz gene, bir tadına bakmayı çok isterdim, bir İzmir ziyaretinde benim kıvırcıkla sana mı gelsek acaba?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen Kıvırcıkla gelecek ol, ben ekmek fabrikası kurarım burda size Fadişçim; çok memnun olurum :)

      Sil
  6. İşte Lezzetli somunlara yakışır bir tarif,harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Dilekçim; ekmekçi olduğumu arada bir hatırlasam iyi olacak :)

      Sil
  7. çok güzel görünüyor sıcak sıcak ne iyi gider
    ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handecim; ılık ılık diyelim :) Sen sen ol, evde yaptığın ekmeği hele, hiç çok sıcak yeme :)) Midene yazık.. Sağol canım..

      Sil
  8. serapcım soğan kokmuyorsa çok güzel ekmeğin olmuş evde yapılan ekmek gibisi yok ellerine emeğine sağlık arkadaşım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjgancım; soğan kokusundan kastettiğin ne bilemiyorum ama, soğan aroması bu ekmeğin ana figürü:) Baharatlar oldukça örtüyor merak etme:) Sağol arkadaşım..

      Sil
  9. Ablacım her zamanki gibi harika bir ekmek olmuş, tatmayı isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müboşum; tadarsın evelallah :)

      Sil
  10. Bu tariflerine bakınca hep ekmek yapasım var ama iki deneememde çok başarılı olamayınca cesaret edemiyorum Serapcığım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minecim; senin yaptığın birşey başarılı olmadıysa, bu mutlaka malzemenin falsosundan kaynaklanmıştır. Vazgeçme bence, mutlaka yaparsın:)Sağol canım..

      Sil
  11. Bir parça koparasım geldi Serapcım ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini al Feraycım; aşkolsun:) Sağol..

      Sil
  12. Ben senin en çok ekmeklerini seviyorum :) Yine farklı ve harika bir lezzet.

    Mutlu seneler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leylacım; aşkolsun derdim ama.. haklısın ne diyeyim :)))) Sağol
      canım, sana da iyi seneler..

      Sil
  13. Süper görünüyor.

    Hem kabuk, hem doku EYM için mükemmel, tebrik ediyorum.

    Yorum yapmadan geçemedim.

    Ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Süper görünüyor.

    Yorum yapmadan geçemedim.

    Hem kabuk, hem doku EYM için mükemmel, tebrik ediyorum.

    Ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ekmek Sanatı; siz de ben de ismimizle müsemma olmak için bu platformdayız.. Layık olabilmişsem, layık görebilmişseniz ne mutlu bana.. Çok teşekkür ederim, sizden zaman zaman çok yararlanıyorum. Sağolun..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...