Sayfalar

5 Aralık 2011 Pazartesi

ÇAM KOZALAĞI

Çam kozalağı tarifi
Çam kozalağı nasıl yapılır
Pirinç patlaklı tatlı tarifi




Komşumun oğlu pilotluk eğitimini tamamlayıp evine geldiğinde ona bir hoşgeldin pastası yapmak niyetindeydim. Ama annesi yaş pastayı öyle güzel yapar ki, tereciye tere satmanın manası yoktu:) Ben de değişik bir şey hazırlamak için bu çam kozalaklarını yaptım. Bir yandan da bunları ilk kez evinde yediğimiz eski arkadaşımızın kulaklarını çınlattım. Hem görüntüsüne hem lezzetine bayılmıştık o gün hepimiz. Yardımcıları yapmış ve hiç nazlanmadan tarifini hepimize yazdırmıştı sağolsun. Kendi arkadaş ve misafirlerinize yapabileceğiniz gibi, çocuklarınızın doğumgünü sofralarına da dekoratif olarak yerleştirebilirsiniz:) Afiyet olsun..

Malzemeler:
***********************


*250 gr. buğday gevreği (Nesfit / Kellogs K) veya bulabilirseniz kakaolu pirinç patlağı (choco crispies)
*2 yemek kaşığı tereyağı
*2 yemek kaşığı kakao
*4 yemek kaşığı bal (en son eklenecek)
*1 adet kare bitter çikolata

Yapılışı:
*********
*Varsa vok tava, yoksa derince herhangi bir teflon tencereye tereyağını, bitter çikolatayı ve kakaoyu alıp karıştırarak eritmeye başlayın.
*Hepsi eridiğinde balı da ekleyip hızla karıştırın ve altını kapatın.
*Havanda veya buzdolabı poşetinde hafifçe kırıkladığınız (un ufak yapmayın, taneli kalsın) buğday gevreğini ekleyip hepsi birbirine bulanacak şekilde harmanlayın.
*Limon sıkacağınızın çukur olan ters kısmına yani limonu bastırdığınız yerin iç tarafına kaşık yardımıyla harçtan silme doldurun, kaşıkla bastırıp geniş bir spatulanın üzerine hafif sallayarak çıkarın ve servis tabağına kaydırarak sıralayın.
*Çukura sıkı doldurmanız, çıkardığınız zaman yayılmaması açısından önemlidir, bu nedenle kaşığın sırtıyla iyice bastırıp sıkıştırın.
*Hava çok sıcak olduğunda bu tatlının şekillendirilmesi çok zordur, yayılır. Zira benimkiler de biraz yayıldı gördüğünüz gibi..Bu yüzden ya iyice serinletilmiş bir ortamda şekil verin, ya tavayı ara sıra buzdolabına koyup harcı biraz soğutun ya da en iyisi bunu serin havalarda yapın:))
*Şekil verme işlemi bitince buzdolabında soğutup sertleştirin.
*Servisten hemen önce, kar efekti için, üzerlerine pudra şekeri eleyin.












21 yorum:

  1. harika görünüyor yılbaşıiçin iyi bir alternatif

    YanıtlaSil
  2. Çok pratik ve şık bir tatlıymış, tam yılbaşına göre ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel Serapcım da daaaaa
    pirinç patlağını nerden bulacağız paketinin resmini koysaydın keşke
    neyse ben bi bakınayım inşallah bulurum.
    Ellerine sağlık çok güzel görünüyor bulursan pirinç patlağını kesin yaparım..

    YanıtlaSil
  4. Çok hoş görünüyor. Elinize sağlık. :))

    YanıtlaSil
  5. Serapcım tadını biliyorum komşumda çok sık yapıyor çok güzel ellerine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. ablacım ellerine sağlık hepinize afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ne güzel düşünülmüş ,yaratıcılıkta sınır yol işte:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Yılbaşına çok uygun.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. WAoow supe vallahi çok hosuma gitti. Tekrar okuyacagim çünkü nasil verdigini anlamadim :) Ellerin dert görmezsin canim

    YanıtlaSil
  10. Görselliği çok hoşuma gitti. Yeniliğini kaybetmeyen tariflerden biri bu galiba, ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  11. yemesini pek severim:) yılbaşı heyecanı dolmuşken içimize denemek gerekli:) Allahtan pirinç patlağı var evde :) ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. Serapcim cok zamandir bu nefis tarifi hep yapmak istedim bir turlu kismet olmadi. Yeni yil sofrasi icin nefis tarifini deneyecegim. Ellerine saglik canim cok guzel gorunuyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ağzım sulandı desem,sen gerisini anlasan :)) Ellerine sağlık canım :))

    YanıtlaSil
  14. Ah be Serapçım senle komşu olaydık ne güzel anlaşırdık

    YanıtlaSil
  15. Super gorunuyorlar Serap ablacim, ellerine saglik. Pirinc patlagi bulursam ben de yapmak isterim...

    YanıtlaSil
  16. harika bir fikir. İlk alışverişte pirinç patlağı alınıp deneniyor bu tarif. Oğluşlar bayılır. Ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize sağlık,çok güzel olmuş.Birşey sormak istiyorum,limon sıkacağının içine malzemeyi bastırdığımızda yapışmadan çıkıyor mu?

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık canım.nefis görünüyor.lezzet dolu bir gün diliyorum.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Oldukça pratik ve leziz görünüyorlar, elinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  20. Sayfama çam kozalağı için yaptığınız yorum için çok teşekkür ederim. İyileşip ayağa kalkayım mutlaka bunu yapacağım,daha doğrusu yapmaya çalışacağım. Selamlar.

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Aren'in annesi, Bestecim, Feraycım, Sevilcim, Haticecim, Pembe Kekiğim, Aylacım, Nilgüncüm, Handancım, Özgülcüm, Canboğazdan, Saadetçim, Ayşe Benhurcum; çok teşekkür ederim..

    Yıldızcım; Choco Rice Crispies adı altında satılıyor veya Çikolatalı Pirinç Patlağı..Kipa'da falan var..Sevgiler..

    Cevvercim; atla gel, yapayım hayatım:)

    Gülercim; ne iyi olurdu gerçekten..

    Nihal Hanımcım; blogunuza gelip verdim sorunuza cevap, yeterli olmuştur umarım, sağolun:)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...