Sayfalar

27 Ekim 2013 Pazar

ÜÇGEN MANTI

Mantı tarifi
Üçgen mantı tarifi
Elde mantı tarifi
Elde mantı nasıl yapılır
Üçgen mantı nasıl yapılır 


Mantı, bizim yemek kültürümüzde çok önemsenen ve kolay kolay "hayır" denilemeyen bir lezzet.. Popülaritesini de yitireceğe pek benzemiyor.. Diyetisyenlein bile kısıtlı olmak kaydıyla arada sırada tüketimine izin verdiklerini biliyorum, o derece yani :) Bir de ben mantıyı "bohça" şekilden ziyade "üçgen" tercih ediyorum, çünkü bohça mantının o sıkma yerinde yoğun bir hamur oluyor ve yerken boğazıma diziliyor sanki. Üçgenleriniz küçükse hele, bu sıkıntı hiç yaşanmıyor. Bloğumun eski tozlu sayfalarında vardı ama bir kez daha güncellemek ve hatırlatmak adına tekrar afiyet olsun diyorum hepinize..


Malzemeler:
**************************
Hamuru için:
--------------------------------
*3,5 su bardağı un
*1 su bardağı süt
*2 yumurta
*Az tuz
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ

İçi için:
----------------------------------
*250 gr yağlı veya orta yağlı dana kıyması (kıymanın yağlı oluşu lezzetini arttırıyor)
*1 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı karabiber
*1 soğan

Üstüne:
-----------------------------------
*Sarmısaklı yoğurt
*Tereyağı
*Toz veya pul biber


Yapılışı:
*********
*Hamur malzemesini güzelce yoğurun ve yarım saat üstü örtülü olarak dinlendirin.
*Normalden daha sert kıvamlı olan hamurunuzu eşit parçalara ayırın.
*Bu arada kıymalı içi ; soğanını ince rendeleyip baharatını ekleyerek çiğ olarak hazırlayın.
*Kıymayı da düz bir tabak içinde hamurunuzla aynı sayıda eşit parçaya baştan bölün. Böylece kimi yufkaya az, kimi yufkaya çok kıyma düşmesi sorununu yaşamazsınız.
*Hamurları unlanmış tezgahta yaklaşık bir servis tabağı büyüklüğünde açabilirsiniz.
*Ruletle veya bıçakla yaklaşık 2,5 cm. lik kareler kesin.
*İçlerine kıymaları eşit olarak bölüştürün.
*Hepsini üçgen şeklinde ve kıyılarına hafifçe bastırarak kapatın.
*Burada pratik bir bilgi vermek istiyorum: Bu miktar, eğer kalabalık değilseniz, bir defada tüketilemez. Dolayısıyla bir kısmını dipfrizde saklamak gerekebilir. İlk yufkada kapattığınız mini bohçaları biraz un serpilmiş düz bir fırın tepsisine sıralayın. Tepsiyle birlikte dipfrize atın. *İkinci yufkayı, tepsinizle benzer büyüklükte (mesela ekmek kesme tahtasında) ve altına temiz bir poşet sererek mantıya çevirin.
*Dipfrizdeki tepsiyi çıkarın, bu arada tepsidekiler biraz sertleşmiş olacaktır.
*İkinci yufkayı torbanın üzerinde mantıya çevirdikten sonra tepsinin içindeki katın üzerine kaydırarak yerleştirin.
*Ve ikinci tepsiden itibaren aynı rutini tekrarlayın. En sonunda hemen tüketeceğiniz kısmı ayırın. Böylece dipfrizde bir "mantı apartmanı"nız olacaktır.
*Ertesi gün (iyice donmuş olmaları için) dipfrizden alın, poşetlerin üzerindeki mantıları tek ve büyük bir torbaya sıyırıp ağzını kapatın, tekrar tüketeceğinizde çıkarmak üzere dipfrize geri koyun.
*Mantıyı pişirirken gerçek et suyunuz varsa onunla, yoksa mantı suyunuza biraz et toz bulyon koyarak (kullanıyorsanız tabii) o şekilde haşlarsanız çok daha lezzetli olur.
*Üstüne sarmısaklı yoğurt, tereyağında kızdırılmış kırmızı biber dökerek servis edin.


12 yorum:

  1. Bende böyle üçgen sıkılmış mantıyı seviyorum. Diğer şekilde olanları yediğimde mantı yememiş gibi oluyorum. Bu hafta yapayım bakim bayağıdır yapmıyorum. Çok leziz görünüyor. Oh mis gibi de tereyağlı kokusu geldi :) Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başakçım; açıkça görülüyor ki, sen de az becerikli değilsin:)) Sağol tatlım ..

      Sil
  2. ellerine sağlık canım benim ailemde de adı üçgen mantı eşimin tarafı Eskişehir-İnönü onlar pilohor diyorlar (bazen yeşil mercimekle de yaparlar.)
    Adı kimliği ne olursa olsun lezzet süper :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi Haticecim? Şuna hayır diyebilen kaç kişi çıkar, doğrusu merak ediyorum :)) Sağol hayatım..

      Sil
  3. Canım günaydın hepimiz iyiyiz şükür teşekkür ederim.Mantı süper ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacım; çok sevindim iyi olmanıza canım, sağolasın :)

      Sil
  4. Mantı en sevdiğim yemeklerden , ve çok nefis görünüyor, ellerinize sağlık Serap hanım, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülaycım; eminim sen de en güzelinden yapıyorsundur sevdiklerine.. Sağol canım..

      Sil
  5. bak bende buna hayır demem ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Beni merak etmişsin canım haklısın bayağı arayı açtım ama nedenini tam bilemiyorum bir tembellik çöktü üzerime kalkmıyor :( kendimi toplamak istedikçe dağıldım bir silkelenip kendimi mutfağa atmam lazım hemde acilen :))) başka önemli bir sorun yok canım ilgine teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Aynen bende mantının üçgen şeklini tercih ederim hep birde hayatta en sevdiğim hamur işi mantı bir,çiğ börek iki hımmm ıhmm bu ikisine bayılır bayılırım canımmm ellerine sağlık olsun .

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...