Fasulye turşusu tarifi
Haşlama fasulye salatası nasıl yapılır
Karadenizliler'in pek meşhur yemekleri 'turşu kavurması'ndan esinlendim bu mezeyi yaparken. Zira canım son günlerde biraz fasulye turşusu çekiyordu. Tatmıştım, severim de üstelik. Onlar fasulye turşusunun kavurmasını yapıyorlar. Ama ben kavurmasını hiç yapmadım.
Gerçek fasulye turşusu denemişliğim vardır, güzel oluyor gerçekten. 'Misafirim gelecek, acele bir fasulye turşusu nasıl yapabilirim' diye beyin fırtınası yaparken birdenbire kafamda bir şimşek çaktı ve dolapta bekleyen çalı fasulyesinden acele ama nefis bir turşu ürettim. Börülceyi haşlayıp sirkeli sarmısaklı salatasını yaparız ya, oradan geldi aklıma. Buyurun, afiyet olsun.
*250 gr. kadar çalı fasulyesi
*1 fincan üzüm sirkesi
*5-6 diş sarmısak
*İsteğe göre tuz ve zeytinyağı (turşu dediğime bakmayın, bu nihayetinde bir sebze salatası, yani zeytinyağsız olmaz)
Yapılışı:
*********************
*Fasulyeleri yıkayıp dilediğiniz şekilde doğrayın.
*Az tuzlu suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın.
*Soğuk sudan geçirip süzün.
*Servis tabağına alın.
*Bir bardağın içine sirkeyi, tuzu, zeytinyağını ve ince kıyılmış sarmısakları koyup çatalla iyice karıştırın (sarmısakları isterseniz dövebilirsiniz de)
*Hazırladığınız sosu fasulyeler sıcakken üzerine boca edip karıştırın.
*Bu mezeyi de birkaç saat önceden yapıp bekletmekte fayda var, sosu çekmesi için tabii..
*Sosunu çektikten sonra servis edebilirsiniz.
*Az tuzlu suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın.
*Soğuk sudan geçirip süzün.
*Servis tabağına alın.
*Bir bardağın içine sirkeyi, tuzu, zeytinyağını ve ince kıyılmış sarmısakları koyup çatalla iyice karıştırın (sarmısakları isterseniz dövebilirsiniz de)
*Hazırladığınız sosu fasulyeler sıcakken üzerine boca edip karıştırın.
*Bu mezeyi de birkaç saat önceden yapıp bekletmekte fayda var, sosu çekmesi için tabii..
*Sosunu çektikten sonra servis edebilirsiniz.
iyiymiş. Daha bugün bahçede kalan bir avuç fasülyeyi topladım. Aklımdan "turşusu nasıl yapılır ki" diye geçirdim. Sonuçta elimdeki fasulye az. Bunu hemen yarın deneyeyim ben....
YanıtlaSilAblacımmmm annem yapıyor böyle fasülye turşusu,bool sarımsaklı nefiss birşey oluyor..
YanıtlaSilEllerine sağlık.
sarımsağı çok sevdiğim için sarımsaklı herşeyi çok severim ellerine sağlık Serapçım
YanıtlaSilgerçek fasulye turşusuna bayılırım ama bunu bilemiycem :) ellerine sağlık
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler...
hımmm bence harika olmuş , elinize sağlık :-)sevgilerimle
YanıtlaSilKavurmasını duymuştum ama nasıl olurki?Bağdaştıramıyorum,,,turşu ve kavurma ama Karadenizlilerin bir bildiği vardır.harika görünüyor turşu..
YanıtlaSilgarnitür olarakda güzel bir seçenek ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSil:))))) seni seviyorum süpersin yaaa.
YanıtlaSilbörülcenin hastasıyım bunu da denemeli:)) öpüyorum mucit arkadaşımı
eline sağlık canım çok beğendim mutlaka deneyeceğim... güzel bir hafta diliyorum.sevgiler.
YanıtlaSilgerçekten pratik olmuş.ellerine saglık.
YanıtlaSilNe kadar pratik bir tarif olmuş.Daha fasulye varken, yapacağım.Teşekkürler
YanıtlaSilSaadetçim, Melihacım, Gülercim, Neşecim, Yemekbiraşk, eşimcim, Eylemcim, Dilekçim; çok teşekkür ederim..
YanıtlaSilLimon Çiçekleri; bu kavrulmadığı için 'kavurması nasıl olur' diye bir endişe duymana gerek yok..Bu bildiğin haşlama:)) Sevgiler..
Leylacım; börülce haşlamasını seviyorsan, kuvvetle muhtemel bunu da seversin canım, sağol..
Haticecim; ben de seni seviyorum canımmm..Sadece Badem'in annesi olman bile yeter:))))))))))