Patatesli peynirli börek tarifi
Peynirli patatesli börek tarifi
Kışın hiç bu tip şeyler yapmam, yapmayınca da yememiş oluruz:) Eşim de ben de kilo korkusundan böyle şeylerle fazla laubali olmamaya çalışıp, ilişkiyi mesafeli tutmaya gayret ediyoruz:) Ama yaz gelince, dolayısıyla oğlum da İzmir'e dönünce bunlar artık kaçınılmaz oluyor. Her saat başı mutfağa inip 'anne, ne yiyebilirim?' diyen ve henüz gelişmekte olan bir 21 yaş delikanlınız varsa, bir yerde mecbursunuz. Madem mecburuz, bari her tarife yaptığımız gibi, buna da 'light' bir dokunuşta bulunup, tarafımızca da tadılabilir hale getirelim istedim. Siz yağ ve yumurta miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz; 'böylesi bizim için de iyidir' diyorsanız aynen uygulamaya devam o zaman..Afiyet olsun..
Malzemeler:
**********************
*5 adet hazır yufka
*3 adet patates - 400 gr.az yağlı peynir
*veya 4 adet patates - 300 gr.az yağlı peynir
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*1,5 su bardağı süt (burada süt - yağ oranıyla oynayabilirsiniz ama yağı daha fazla azaltmayın, bir de süt yerine su kullanabilirsiniz)
*2 adet yumurta
*Tuz (peynirin tuz durumuna göre koymayabilirsiniz)
*Toz kırmızı biber, karabiber
*İstenirse dereotu - maydanoz
Yapılışı:
***********************
*Patatesleri makul miktarda haşlayın.
*Soğuttuktan sonra peynirle birlikte rendeleyin. 2 adet yumurtayı harcın içine kırıp karıştırın.
*Tuz, baharat ve istenirse kıyılmış yeşilliği de ekleyip harcınızı hazır edin.
*Bir kabın içine yağ - süt veya yağ - su karışımını hazırlayın.
*İçine bir servis kaşığı koyun (çorba kaşığından daha iri olmalı)
*Harcı kabın içinde bıçakla 5 eşit parçaya bölün.
*İlk yufkayı yayıp üzerine iki servis kaşığı sıvı karışımdan dökün ve el veya fırça yardımıyla tamamı üzerine yayın.
*Yufkayı ikiye katlayıp bir servis kaşığı daha sıvı döküp yaydırın.
*Yufkanın düz kenarına harcın beşte birini düzgünce yayıp kenarlarından bir parmak kadar içe kıvırın (dökülmemesi için) ve yuvarlayarak uzun rulo yapın.
*Yuvarlak tepsiye dolayarak koyun.
*Diğer yufkaları da aynı şekilde hallettikten sonra tepsiye dolamaya devam edin.
*Hepsi bitince sıvı karışımdan biraz kalacaktır, ben ayrıca yumurta karıştırmadan sadece bunu sürdüm böreklerin üzerine, siz isterseniz bir yumurta sarısı ilave edin.
*Tepsiyi 200 derecelik fırına verip üzeri kızarana kadar pişirin.
*Yeteri kadar soğumadan böreği tepsiden ayırmayın, dağılıp içleri dökülebilir.
*Biraz soğuyunca kendini çekiyor ve daha rahat ayrılıyor.
güzel olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacığım,sabah sabah olabilecek en güzel tarifi gördüm.Sevgiyle..Limon çiçekleri..(Bloglarda sorn var,yorum yazıp almakta sorun oluyor)
YanıtlaSilSağol Lezzet Sarayım..İyi Pazarlar..
YanıtlaSilAynı dertten ben de muzdaribim Limon Çiçeklerim..Deminden beri yorum cevabımı onaylamaya çalışıp durdum. Sağol bu arada..Kahvaltı saatine tehlikeli bi giriş olsa gerek:))
YanıtlaSilAblacığım;
YanıtlaSilÇıtır çıtır, mis gibi bir börek olmuş!
Hayır demek imkansız.
Ellerine / gönlüne sağlık.
Hayırlı pazarlar diliyorum :*
(Pepela kardeşin;)
Pepelacım; çok sağol canım benim.. Sana da iyi pazarlar ablacım..
YanıtlaSilpatatesli herşey çok lezzetli , ben poğaçada da çok severim, ellerinize sağlık,sevgiler...
YanıtlaSilLeylacım; benim de öyle bir poğaça tarifim var..Hem de sarmısaklı..Sağol canım..
YanıtlaSilÇok nefis olmuş ellerine sağlık canım çayın yanında nefis olur. Güzel bir hafta dilerim sevgilerimle.
YanıtlaSilOlmaz mı Handancım; sağol canım:))
YanıtlaSilellerine sağlık canım
YanıtlaSilharika
YanıtlaSilbayılırım
ellerine sağlık canım
Zeymurancım, Handecim; teşekkürler..
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık börek enfes olmuş öpüyorum.
YanıtlaSilDeryacım; çok sağol canım..
YanıtlaSilAh be Serapçım bu gelişme çağındakiler yaktı bizi zaten onlar ister ben yaparım babanga yer.Çok ama çok severim ellerine sağlık canım
YanıtlaSilGülercim; doğru söze ne denir:)) Allah canlarını, sağlıklarını yerinde tutsun da yapalım, çare yok..Sevgiler, sağol canım..
YanıtlaSil