Girit kabağı dolması tarifi
Top kabak dolması tarifi
Kıymalı Girit kabağı dolması
Uzun zamandır yazmayı planlayıp da, bilgisayarımın gidip-gelmeleri esnasında fotoğrafını kaybettiğimden yazamadığım pek sevgili top kabak dolmamı bugün nihayet yapabildim ve nihayet yazabiliyorum. Ben kıymalı yaptım, bu nedenle de içine çok az bulgur koydum. Zeytinyağlısı da -sevenleri için- gayet lezzetli oluyor, lakin pirinç veya bulguru bu durumda daha fazla kullanmanız gerekir, belirtmeden geçmeyeyim. 'Bugün ne pişirsem?'cilere belki bir faydası dokunur hem de..Afiyet olsun..
Malzemeler:
**************************
*6 adet top kabak
*1 adet kuru soğan
*200 gr. kadar kıyma
*Yarım demet dereotu
*1 adet soğan
*2 adet domates (veya yazdan hazırlanmış bir küçük kase konkase domates)
*1 tatlı kaşığı biber salçası
*3 çorba kaşığı pilavlık bulgur veya piriinç
*2 çorba kaşığı zeytinyağı ( 1 kaşık harcına, bir kaşık pişerken üzerine )
*Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, çay kaşığı ucuyla rende muskat ve yeni bahar
Yapılışı:
********
*Top kabakları yıkayın, üzerlerini desenlemek için tırtıklı bıçakla aralıklı olarak sıyırın. Tepelerini şapka gibi kesin ve hem tepelerin iç kısmını hem de kabakların içini iyice oyun (içlerini atmayıp mücverde kullanabilirsiniz)
*Bir kabın içine yemeklik doğradığınız soğan ve diğer tüm malzemeyi koyup karıştırın.
*İç duvarlarını tuzla ovduğunuz kabakların içine malzemeyi eşit olarak paylaştırıp üstlerine kapaklarını oturtun.
*Tencereye sıraladığınız kabakların aralarına çeyreklerine gelecek kadar su koyun. Üzerlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirip biraz da tuz ektikten sonra, kabaklar pişene kadar ocakta tutun. Biraz soluklandırıp sıcakken ve yoğurt eşliğinde servis edin.
sarımsaklı yoğurtla hayır demem ben:) eline sağlık sevgiler
YanıtlaSilAblacım bende yaptım bu kabaklarla ama fotoğraflayamadım..:))
YanıtlaSilBol yoğurtla çok sevdiğim bir dolmadır..
Ellerine sağlık.
Ellerine sağlık canım Serap ablam...Senin kadar sağlıklı ve güzeller:)
YanıtlaSilSevgiler
yanında yoğurtla bende çok severim:)ellerinize sağlık...
YanıtlaSilGirit kabağı hem görüntüsü hem lezzeti ile taht kurmuş bloga ellerine sağlık Serapçım
YanıtlaSilBede bayılıyorum canım sık sık yapıyorum Aynen kıymalı. Harika görünüyorlar ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler..
ellerine sağlık canım benim Annem rahmetlinin as listesinden bir tarif bu:))
YanıtlaSilafiyetler olsun.
Hımm sarımsaklı yoğurtla gerçekten süper olur ellerine sağlık serap abla.Sevgiler.
YanıtlaSilSevgili Yemekbiraşk, Melihacım, Aylincim, Şehrinazcım, Gülercim, Feraycım, Haticecim, Haticecim, Nigarcım; aynen..Yoğurtla yiyoruz, ailemizden biliyoruz çoğumuz..Ve evet, çok lezzetli:)) Çok sağolun..
YanıtlaSilen sevdiceğim dolmam :))
YanıtlaSilson 3 yıldır bende bulgur tercih ediyorum,
ve bu halini nedense daha çok seviyorum.
tabii asıl sebebp :
BULGUR AŞKI ! :))
Çok sevgiler....
Sevgili Birdutmasalı; benim bulgurlu yapmamın da yegane sebebi de 'BULGUR AŞKI' zaten ! Yoksa kiloyla falan...Ne münasebet:))))))) Sağol canım..
YanıtlaSilSerapcım Girit kabağı daha mı geç pişer ..görüntü güzel umarım tadıda güzeldir...
YanıtlaSilSevgili kardeşim Hayatın Tadı; sadece daha kalın olduğu için öyle gibi geliyor ama içi oyulduğu için zaten inceldiğinden, sorun olmuyor pişmesinde..Sevgiler canım..
YanıtlaSilÇok güzel olmuşlar, bu kabakları marketlerde görüyordum fakat hiç denememiştim dolmaya yakışmış, sanırım bulgurla deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgili Mutfakdefteri; teşekkür ederim, şimdiden kolay gelsin:))
YanıtlaSilSevgili Uğur; top patlıcandan olur mu bilmem ama şayet becerebilir de bir tabağa böyle üç tane de sığdırabilirsen, alt-üst komşuyu da çağır da mahallecek yiyin !!
kabağın en sevdiğim hali diyebilirim. Bu şekildeki kabakların şekli zaten fazlasıyla cezbedici.Bir de bulgurlu yapmışsınız ki... ellerinizi dert görmesin. sevgilerimle...
YanıtlaSilElifçim; olabilecek en light ama en lezzetli hali bu olsa gerek..Sağol canım:))
YanıtlaSilCok cici oluyor dolmalar bu top kabaklarin içinde. gece gece istahimi açti vallah ellerin dert görmezsin canim
YanıtlaSilserap hanımcım süppersiniz. bende zeytinyağlısını yeni yaptım. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAylacım, Aslıcım; sağolun:)
YanıtlaSil