Karnıyarık nasıl yapılır
Yağsız patlıcan kızartması nasıl yapılır
Karnıyarık tarifini verirken hedef kitlem iki grup: Birincisi yeni mutfakçılar ve bekarlar, ikincisi patlıcanı yağda kızartmak istemediği için karnıyarık yiyemeyenler.. Çoğunluğun patlıcanı fırında kızarttığını biliyorum. Ancak yıllar önce, kızartmanın artık midemize dokunduğunu keşfettiğimde, daha bu fırında kızartma hadisesi bilinmiyordu ve ben kendi kendime bu farklı yöntemi yani karnıyarık tenceresinde yağsız kızartmayı bulmuştum. Daha önce anlatmış olabilirim ama tekrarlamakta yarar var.. Buyrun, afiyet olsun..
********************
6 adet patlıcan
200-250 gr. kadar kıyma
1 büyük soğan
Soğanı kavuracak kadar sıvıyağ
3-4 diş sarımsak
2 adet domates
1 adet yeşil biber
Tuz-karabiber
Fırın sosu için:
------------------------
2 kaşık salça
Patlıcanları örtmeyecek kadar su
***************
*Patlıcanları alaca soyup karınlarını yarın ve tuzlu suda bekletin.
*Bu arada içini hazırlayın. Bunun için soğanı ve biberi yemeklik doğrayıp sıvıyağda çevirin. Kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin.İki domatesin rendesini en son katıp suyunu biraz çektiğinde ateşten indirin.
*Genişçe bir karnıyarık tenceresinin dibine bir yemek kaşığını geçmeyecek kadar sıvıyağ koyun ve temiz bir parça kağıt havluyla tüm tabanına yaydırın.
*Tencereyi ateşe oturtun ve dibi kızdığında suyunu sıktığınız patlıcanları sıralayın. Önce harlı, sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak kızartın. Kızardıkça diğer yüzlerini çevirip kızartma işlemini tamamlayın. İnanamayacağınız yumuşaklıkta kızarmış patlıcanlarınız doldurulmaya hazırdır.
*Patlıcanların göbeklerini kaşıkla açtırarak kıymalı harcı eşit olarak doldurun.
*Salçayı sulandırarak tepsinin dibine dökün.
*Sarımsağı ince dilimleyerek kıymalı harcın üstüne sıralayın ve 220-230 dereceye kızdırılmış fırında kıymalı harç iyice kızarana kadar pişirin.
*Cacık-pilav eşliğinde servis edebilirsiniz..
Aynen ikinci gruba giriyorum bende:)ablacım o kadarcık,tavaya sürülmüş yağ nasıl yetiyor anlamadım.Öyleyse mükemmel bir yöntem!Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBen senle aynı gruba giriyorum..Aynı senin yöntemle hem imambayıldı yapıyorum,hemde karnıyarık..Kızartmadan hiçbir farkı yok..lezzet aynı...1 kaşık yağ yetiyorda artıyor bile..ellerine sağlık..çok iştah açıcı duruyor..sevgilerimle..
YanıtlaSilellerine sağlık canım.çok güzel gözüküyor..ayrıca bayılırım..sevgiler...
YanıtlaSilellerine sağlık hem hafif hemde lezzetli bir yemek.bende közleyerek yapıyorum.
YanıtlaSilBende kızartma yemiyorum. Bu yöntem bir harika. Fikrinize ve ellerinize sağlık. Sevgiler... Hayırlı Ramazanlar...
YanıtlaSilBen de bu yöntemle yapıyorum,etrafa yağ da sıçramamış oluyor.Et yemeyince benim ki karnıyarık değil,imambayıldı oluyor tabii :) Sevgiler...
YanıtlaSilCanım nefis olmuş,ellerine sağlık.Sevgiler:)
YanıtlaSilHavvacım, tencere teflon ise hiç sorun çıkmıyor-ki karnıyarık tenceresi genellikle teflon olur- yani yağı sadece yapışmaması için sürüp yağsız kızartma yapıyorsun:) Sağol canım..
YanıtlaSilNurşencim, budur, fazla söze ne hacet:) Sağol canım..
YanıtlaSilSonu garanti tarifler, seveni çoktur herhalde değil mi:)) Sağol canım..
YanıtlaSilBernacım, o da bir yöntem, önemli olan sağlıklı ve hafif olması.. Sağol canım..
YanıtlaSilElifçim; dene, bayılacaksın:) Sağol canım..
YanıtlaSilNergisçim, yöntem güzel.. keşke et de yiyebilseydin. Şu hayatta her şeyin mutlaka bir faydası var ama iç almıyorsa zor tabii:( Canın sağolsun canım, teşekkürler..
YanıtlaSilCafe Canelo, sağol canım..
YanıtlaSil