Sayfalar

17 Kasım 2011 Perşembe

KIYMALI PATATESLİ BÖREK

Kıymalı patatesli börek tarifi
Kıymalı patatesli börek nasıl yapılır


Geçen gün verdiğim el açması kol böreğini bir kenara koyalım, o ayrı bir kategori:) Bugün hazır yufkalı nefis bir börek anlatacağım size..Aslında ben yıllardır ya peynirli-patatesli ya da ıspanaklı/otlu börek yapardım. Tavuklusunu bile yapmışlığım vadır ama gelin görün ki kıymalı..ııh..Muhtemelen  hiç canımız çekmediğinden olsa gerek..Çünkü ben mantı açabilen bir emekli olduğum için, belki de kıymalı başka bir hamurişine hiç ihtiyaç duymadık. Ne zaman ki hazır yufkayla nefis bir kıymalı-patatesli çıtır börek yedim, işte o zaman aslında fena olmadığını, ara sıra yapılabileceğini anladım (bu arada-kulakları çınlasın anneciğimin - biz çocukken hep yapardı, hatta muska gibi sarardı onları ama ben evlendikten sonra nedense hiç yapmamıştım) İlk fırsatta denedim bu böreği..Yine sık sık olmasa da, arada bir yapıyorum, değişiklik oluyor. Sevenlere afiyet olsun..

Malzemeler:
****************************

*5 adet yufka
*5 adet patates
*200 gr. yağsız dana kıyma
*1 adet büyük kuru soğan
*Soğanı kavurmak için 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
*Tuz-karabiber-istenirse pul biber
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı su


Yapılışı:
**********************


*Kuru soğanı yemeklik ince ince kıyıp 2-3 kaşık sıvıyağda çevirin.
*Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurun.
*Soyup rendelediğiniz patatesleri de içine katıp biraz daha pişirin, tuzunu ve baharatını ekleyip ılınmaya bırakın (sıcak börek harcı, yufkayı hamurlaştırır, güzel olmaz, biraz soğutun)
*Su ve sıvıyağı bir kapta karıştırın.
*Yufkayı tezgaha tam olarak serin, yarısına su-yağ karışımından 2 kaşık serpiştirin. İkiye katlayın.
*Yine 2 kaşık su-yağ karışımı serpiştirin.
*Yuvarlak, kavisli kenarına harcın beşte birini boydan boya serin.
*Ve yine bu yuvarlak kenarından yuvarlayarak uzun bir rulo yapın.
*Ortasından ikiye keserek iki kısa rulo halinde dikdörtgen veya kare tepsiye koyun.
*Hepsi bittikten sonra ruloları yaklaşık 10'ar santimetre uzunluğunda parçalara ayırıp börekçikler elde edin ve su-yağ karışımından arta kalan miktarla böreğin üstünü ıslatıp (yumurta sürmeden) 200 derece fırında üstleri güzel kızarana dek pişirin.
*Sıcak servis edin.



18 yorum:

  1. sevilmezmi hiç,hatta pişti olmuşuz,bugün bende yaptım.ama eşimde peynirli çok seviyor bende tepsinin yarısını kıymalı yarısını peynirli yaptım.
    nefisss oluyor nefis,

    sıcacık yanında güzel demlenmiş çay varsa ohhh!gelsin kilolar.

    :)

    kocaman,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Böreğiniz harika elinize sağlık çok hoşuma gitti gerçekten sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Şericim; yanında hiç sıcak çay olmaz mı, olmaz mı?:)))) İlla ki..Kilolar bana henüz gelmiyor ama gelecekleri gün görecekleri de var sanırım:) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  4. bende çok severim kıymalı böreği sıcakta olursa dahada bir güzel olur:)ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize saglik sicak ,sicak mis gibi ellerinize saglik .

    YanıtlaSil
  6. Kıymalı böreği çok severim.Ellerinize sağlık.Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Bizim evde de kıymalı tercih sebebidir ellerine sağlık Serapçım sevgiler

    YanıtlaSil
  8. En sevdiğim börek içidir kıymalı,patatesli..
    Nasıl severim anlatamam..:))
    Ellerine sağlık ablacım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. canım benim çok severim çoookk:)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Serabım ikimizde börek yapmışız.Kilo almıyalım bu kadar börege canım.Ellerine saglık.Bak noktaları kullandım burda korktum senden:))))

    YanıtlaSil
  11. Babam çok sever patates-kıyma birlikteliğini. Onları ziyarete gittiğim her seferde 2 tepsi pişiririm. Hakikaten gayet lezzetli oluyorlar.

    YanıtlaSil
  12. kıymalı börek benim en sevdiklerim arasındadır.şöyle bol soganlı tarafından.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  13. Serap ya, sabah sabah aç karnına yapılır mı bu? Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Serap abla süpper börek, ellerine sağlık. Oğlun kocaman adam olmuş gözlerime inanamadım. Cevdet amcaya da çok üzüldüm inan, allah sizlere sağlık ve sabır versin. Dün gibi sanki hiç gözümün önünden gitmez beyefendiliği. Tabii annenizin de hanımefendiliği dillere destandır. Uğur ben abla, 168 sokaktan Uğur. Selamlar hürmetler. Herkese

    YanıtlaSil
  15. Kıymalı patatesli yada sade patatesli ve ısırganlı böreklere bayılırım.
    Çok güzel görünüyor Serapcım. eline sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. mmm...
    missss mis...
    oğluşumm görmesinnn bu böreği..
    bayılırr kıymalı böreğe..
    ellerinie sağlık..
    enfes görünüyor...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Ben sadece patatesli alayim :)Esim olsa simdi nasil yerdi :) ellerine saglik canim çitir çitir gorunuyorlar

    YanıtlaSil
  18. Şehrinazcım; etli yiyecekler illa ki sıcak olmalı..Bence de:))

    Gülcancım, Pembekekiğim, Gülercim, Melihacım, Haticecim; çok teşekkür ederim..

    Özaycım; kilo almamak için sadece tadacağız mecburen:))

    Aylincim, Eylemcim, Çenebazım; çok teşekkürler, doğru.. Sabah sabah yapılmazmış gerçekten:))

    Feraycım, Ayşegülcüm, Aylacım; çok sağolun..

    Sevgili Uğur; bloğumu ve beni nasıl buldun bilmiyorum ama şaşkınım:)) Annem ve Seray seni hatırladılar, lakin ben ismini hatırlamakla birlikte yüzünü çıkaramadım, kusura bakma:) Çok sağol, işte ben de emeklilik hayatımı böyle sürdürüyorum gördüğün gibi..Sana da sevgiler..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...