Ekşi mayalı kolay ekmek
Kolay eksi mayalı ekmek
Ekşi maya ekmeğimizi daha önce burada (tık tık) anlatmıştık. Fakat bazı arkadaşlarım gerek kabartamadıklarını, gerekse bu kadar zamanlarının ve sabırlarının olmadığını duyurdular buradan bana..Ben de, zaman zaman kendimin de başvurduğum bir küçük hileyi (!) anlatayım istedim. Bu yöntem, ekşi mayayı sağlıklı oluşundan ziyade lezzetinden dolayı tercih eden arkadaşlarıma daha çok hitap edecek. Lezzeti gerçek ekşi maya ekmeğine oldukça yakın, dokusu biraz farklı oluyor ama madem vakit ve sabır yok; veya madem olmadı, kabartamadık bir türlü, o zaman buyrun 'hileli ekşi maya' ekmeğine:) Afiyet olsun..
Malzemeler:
****************************
*2,5 bardak beyaz un
*1 bardak ekşi maya
*1/4 tatlı kaşığı tuz
*Yarım bardak su
*Dikkat: 1 çay kaşığı instant maya
Yapılışı:
***********************
*Tüm malzemeyi karıştırıp cıvıkça bir hamur yapın ve ağzı kapalı olarak ılık bir yerde kabarmasını bekleyin (süre vermiyorum, kabarana kadar)
*Kabarınca biraz daha mıncıklayın ve pişireceğiniz yağlanmış kalıba alın.
*Ağzı örtülü olarak yine bekletin.
*Kabardığında önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin.
*Fırının altına içinde su olan ısıya dayanıklı bir kap koymaya gayret edin (ben bu iş için boş ton balığı kutusu kullanıyorum) Bu; ekmeğinizin kabuğunun sertleşmesini biraz önler.
*Ekmeğinizin üzeri kızardığında fırınınızı 175 dereceye getirip 20-25 dakika kadar daha pişirin ve çıkarın.
*Tel ızgara üzerinde soğutun.
Serap'cım yine misler gibi bir ekmek ellerine sağlık öpüyorum.
YanıtlaSilBayılıyoruum ekşi mayayla yapılan ekmeklere..
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacım.
Deryacım; senin ekmek aşkını biliyorum:) Sağol canım..
YanıtlaSilMelihacım; benim nasıl bayıldığımı bir bilsen..Yemeden önce epey bir koklama seremonisi oluyor bizim evde:)) Sağol canım benim..
Hazır ekmeğe göre çok daha sağlıklıdır eminim.Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilKesinlikle öyle Beylikdüzüm..Sağol canım..
YanıtlaSil