Mercimekli haşhaşlı börek tarifi
Haşhaşlı börek tarifi
Mercimekli börek tarifi
Mercimekli çıtır börek tarifi
Haşhaşlı mercimekli böreği sevmem biraz zaman aldı ama şimdi vazgeçemiyorum :))
İç Anadolu'lu komşularımız var, haşhaş ezmesini neredeyse bütün hamurişlerinde kullanıyorlar. Benim de - ilginçtir - içine haşhaş ezmesi girmiş hamurişlerini yutmam çok zordur, boğazıma dizilir ama gitmez bir türlü :) Tabii benim yediğim haşhaşlı hamurişleri hep yöresel lezzetler ve çoğunlukla da gözleme türü şeylerdi. Çok kuru geliyorlardı bana. Ne zaman ki başka bir komşumda mercimekli börek halini yedim, işte o gün bugündür gözüme daha bir sevimli gelmeye başladı haşhaş ezmesi:) Epeydir dolap bekleyen bir kutu haşhaş ezmem vardı üstelik. Cumartesi gelen arkadaşlarıma yaptım ilk kez. Onlar da haşhaşı hiç sevmezlermiş ama bu böreğe bayıldılar. Nasıl çıtır çıtır oldu, anlatamam.. Denemediyseniz ve benim tavsiyelerimden halen bıkmadıysanız !! yine tavsiye ediyorum:) Afiyet olsun..
Malzemeler:
*************************
*5 adet yufka
Aralara sürülecek sıvı malzeme:
----------------------------------------
*3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
*3/4 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı dışında bir yağ tercih ederseniz, çıtırlığını garantilersiniz)
*3/4 su bardağı su
İç malzeme:
-------------------------------
*Haşlanmamış haliyle 1,5 su bardağı yeşil mercimek
*2 iri baş soğan
*Tuz-karabiber-pul biber
*Az sıvı yağ (soğanı kavuracak kadar)
Yapılışı:
*********************
*Önce iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için mercimeği oldukça yumuşayacak kadar haşlayın (diri kalırsa böreğin içinden dökülür, o nedenle iyi pişirilmesi gerekiyor)
*Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleştirin.
*Haşlayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin ve soğanla birlikte biraz soteleyin.
*Haşhaş ezmesini çukur bir kaba alıp sıvıyağı yavaş yavaş ekleyerek inceltin, açın. Homojen bir hale geldiğinde suyu ekleyin ve iyice akışkan hale getirin.
*Tüm yufkaları sarma işi bittiğinde kalan sıvı karışımı böreklerin üzerine fırçayla sürün ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında iyice pişene kadar tutun.
Şekerim bu börek bir harika.Hemen kayıtlara alındı.İlk fırsatta denenecek..
YanıtlaSilFatoşçum, sağol, kolay gelsin:)
SilSerapçım, ellerine sağlık, çıtırlığı buradan belli oluyor.
YanıtlaSilÇenebazım; çok sağol canımın içi:) Bu kadar çıtır olacağına inanmazdım inan:)
SilTavsiyelerinden bıkar mıyız hiç,en kısa zamanda deneyeceğim.Üstelik oğlumunda yiyebileceği bir tarif.Eline sağlık.
YanıtlaSilNergisçim; en çok oğluna yaramasına sevinirim inan:)
Silvalla ben çok güzel yutabiliyorum haşhaşı. hiç öyle boğazıma takıldı, bademciğim acıdı olmuyor malesef. keşke olsada kilo verebilsem. hamur işine haşhaş girince daha bir lezzetli oluyor. tıpkı yukarıdaki börekler gibi. ellerinize sağlık. hayırlı geceler dilerim sevgiler.
YanıtlaSil:)))))))))))))))))) Sen çok yaşa emi Serpilcim:)) Sağol canım..
Silellerine sağlık rahmetli kayınvalidem çok hapardı el açması hamurlaben de arada yaparım ama hazır ama el açmasıyla(çok beceremesemde:) tadı nefis biliyorum:))
YanıtlaSilel açmasını beceremediğine inanmadım, biliyorsun değil mi:)) Sağol canım..
SilEllerinize sağlık. Gerçekden fotoğraflardan belli çıtırlığı. Eminim çok lezzetlidir. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNursevin Hanımcım; çok sağolun..
Sileminim süpper olmuştur. haşhaşlı ve mercimekli şeylere bayılırım.kütahya taraflarında çok yapılır. sevgiler serap ablacım. ellerine sağlık. bir dahaki buluşmamıza bunu yapmanı istesek olur mu?
YanıtlaSilAslıcım; yaparım elbet:) Sağol tatlım..
SilSerap hanım, merhaba. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Benimde dolapda bekleyen bir kutu ezmem var bir kısmına yakında haşhaşlı çörek yapacağım kalanı için adres belli oldu. Teşekkürler, sevgiler.
YanıtlaSilSare Hanımcım; tarifimi denemenizden mutluluk duyarım:) Sağolun..
SilSerapcım benim haşhaş ezmem yok ne olacak şimdi..Nefis bir börek olmuş..Haşhaş ezmesi aramalarına hemen başlıyorum..ellerine sağlık..
YanıtlaSilNurşencim; sen istersen haşhaşı nerede bulacağını iyi bilirsin canım :) Sağolasın..
SilNefis görünüyor, eelerine sağlık, ben haşhaşlı olan her hamur işini severim mercimeği de:)
YanıtlaSilBen de ilk yiyene kadar ikisini hiç bağdaştıramazdım. Ama nefismiş gerçekten:) Sağol Fadişçim..
SilEminim harika bir börek olmuştur. Ben haşhaşa bayılırım. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilElifçim; artık ben de seviyorum :)
Silhaşhaşı severim ellerine sağlık değişik olmuş
YanıtlaSilSağol Handecim:)
SilHarika. Annem bunun saç böreğini yapıyor. Ama ben senin yaptığın gibi yufkayla olanını tercih ederim. Sevgiler.
YanıtlaSilBu haliyle hem çıtır, hem de yutması daha kolay oluyor Sibelcim.. Sağol..
Silçok severim haşhaşlı bükmeyi ellerine sağlık serapcım harika olmuş
YanıtlaSilSağol Müjgancım:)
SilÇok güzel görünüyor Serapcım haşhaşıda çok severim ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilSağol Feraycım:)
Silellerine sağlık canım sevgilerimle
YanıtlaSilSağol canım:)
Silne güzel şeyler bunlar böyle
YanıtlaSilellerine sağlık
Sağol Şekerim :)
Silİlk firsatta deneyecegim bu tarifi.
YanıtlaSilElifçim; beğeneceğini umuyorum :)
SilBen de normalde haşhaşı çok sevmem, bu böreği Eskişehirli bir tanıdığımızda yediğimde bayıldım, çıtır çıtır hemen bloga yazmıştım :) Eline sağlık ablacım, tavsiye etmekte çok haklısın.
YanıtlaSilDeğil mi Müboşum:)) Sağol ablam :)
SilBu gün star tv soframız programında izledim, haşhaşa bayılırım, ilk fırsatta deneyeceğim.Nefis görünüyor.
YanıtlaSilSağolun arkadaşım, umarım dener ve beğenirsiniz :)
Silmerhabalar bende star tv de izleyip bloğunuzu internetten buldum:)
YanıtlaSiltv de çıtırtı sesi enfesti:)
ilk kez haşhaşlı bir deneme yapıcam, affınıza sığınarak haşhaş baharat şeklindemi olcak, yoksa haşhaş ezmesi mi satın almalıyım. şimdiden teşekkürler...
proğram harikaydı
tebrikler
Sibel
Sibel Hanımcım; öncelikle ilgi ve güzel sözlerinize teşekkür ediyorum, sağolun.. Gelelim haşhaş ezmesine Ezme olarak alacaksınız, baharat değil. Toz halini baharat olarak alabilirsiniz ama onun kullanım yeri ayrıdır, mesela poğaça üzerine serpiştirmek için veya böreğe.. Ama böyle sıvı olarak kullanmak için macun yani ezme halini almanız lazım. Ve de tarifte gördüğünüz üzere yağ ve suyla açacaksınız, yani yumuşatacaksınız.. Umarım yaptığınızda dilediğiniz lezzeti bulabilirsiniz. Çiçek yağıyla kullandığınız takdirde mutlaka çıtır olacaktır, emin olun :) Sağolun tekrar..
SilHarikasınız...
YanıtlaSilçok teşekkür ederim Serap Hanım,
bugün her yere baktım henüz bulamadım haşhaş ezmesini.
bulduğum anda, anında yapılacaklar listesinde bu börek:)
sevgilerimle
sibel.
Umarım bu arada denemiş ve beğenmişsinizdir :))
Silbende denedim ellerinize saglik
YanıtlaSilSağolun canım, teşekkür ederim. Afiyet olsun..
Sil