Reyhan şerbeti konsantresi nasıl yapılır
Reyhan şerbeti tarifi
Reyhan şerbeti konsantresi tarifi
Temmuz ayı içerisinde hem bahçedeki yeşil reyhandan şerbet yapımını hem de pazarlarda satılan mor reyhandan şerbet yapımını tarif ettim burada.
Geçen hafta sitemizde, geliri Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na bağışlanmak üzere, bir kermes düzenlemiştik ve orada en çok satılıp içilen şeylerden biri benim reyhan şerbetim oldu (hele içine biraz votka eklenince çok daha lezzetlendiği keşfedilince:)) Üç litre yapmıştım ama yetmedi ve tadı damaklarda kaldı. Bir dahaki kermese çok daha fazla yapmam rica edildi. Ben de "acaba o zamana kadar reyhan kalır mı, mevsimi geçmiş olur mu? " kaygısıyla pazardan 5 demet reyhan alıp konsantresini doğaçlama yapmaya çalıştım.. oldu.. Şimdi 3 ay sonra bile sulandırılıp içilebilecek 1 litre konsantrem var. Kahvenin yanına likör niyetine minik kadehlerde inanılmaz yakıştığnı da söylemeden geçmeyeyim. Eğer siz de dolabınızda bu hazır askeri istiyorsanız, kolları sıvayın bence.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
************************
*5 demet reyhan (eğer reyhanınız pazardaki mor yapraklılardan değil de bahçedeki yeşildense ve çiçekleri de pembeyse, yapraklarla birlikte o çiçeklerden bol miktarda kullanın,aksi halde pembe rengi bulamazsınız)
*3 litre su
*2 kilo toz şeker
*3 adet limonun suyu (her bir litre suya bir limon hesabı)
Yapılışı:
****************************
*Başlamadan belirtmeliyim ki reyhan şerbetini kaynatarak yapmıyoruz, sadece konsantre hale getireceğimiz zaman içinden bitkisini aldıktan sonra kaynatıyoruz.
*Reyhanları (varsa çiçekleriyle beraber) yıkayıp kesme tahtası üzerinde bıçakla kıyın.
*Genişçe bir tencereye alın, üzerine şekeri ve sıkılmış limonları ekleyin (reyhan, aromasını çok kolay bırakır, dolayısıyla limonatadaki gibi ovalamaya gerek yoktur)
*Üç litre suyu ayrı bir yerde kaynatın ve tencereye ekleyin (ocağa oturtmaksızın) karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Kapağını kapatarak soğumaya bırakın (soğumasını beklemeniz reyhanın aromasını vermesi için gereklidir)
*Soğuduktan sonra tülbentten süzün ve tekrar tencereye alıp ocağa koyun.
*Kaynayınca altını kısın ve şerbetinizi yaklaşık üçte ikisi buharlaşana kadar kaynatmaya devam edin. *Şerbetinizin reçel kıvamına gelmesini beklemeyin. Bu haliyle bile normal şerbetten daha zor akışkan olacaktır.
*İyice soğuduktan sonra saklayacağınız şişenize alıp buzdolabınıza kaldırın.
*Kullanacağınız zaman, bir ölçüye en az iki ölçü su ekleyin ama damak zevkinize göre ayarlamayı da ihmal etmeyin.
Budur Serap'cım ellerine sağlık bir şeyi merak ettim rengi biraz koyulaşıyor mu ?
YanıtlaSilCanım; bordo yapraklısının renginde oluyor, koyulaşmıyor. Sadece kıvamı biraz daha koyu oluyor.. Sağol arkadaşım :)
SilEllerine sağlık Searapcım bu yaza damgasını vurdu reyhan şerbeti her hafta mutlaka yapıldı bizim evde de:) Eşim çok sevdi:)
YanıtlaSilÖyle gerçekten Haticecim :) Sağolasın :)
SilEline sağlık Serap'cığım.Ben de hem reyhanın, hem de gelinciğin konsantresini yapıp kavanozlarda kış için bulundururum.Dediğin gibi hazır asker her an gerekebilir :)
YanıtlaSilKesinlikle Nergisçim :) Sağol canım..
Sil