Kıymalı kabak dolması tarifi
Kıymalı kabak dolması nasıl yapılır
Kabak dolması tarifi
Etli kabak dolması tarifi
Kıymalı kabak dolmasını ailecek seviyoruz diye sık sık yapıyorum. Dün yine yaptım ve tarifii vermeye geldim ama dolma tarifimden önce biraz son birkaç günde neler yaptığımdan bahsetmek istiyorum size..
Geçtiğimiz Çarşamba ile Pazar günleri arası, tıpkı geçen yıl bu zamanlarda olduğu gibi, annemin misafiri olarak Simav'daki
Eynal Kaplıcaları'ndaydım. Yani çok şükür henüz kaplıcalık bir durumum yok ama onlar her yıl rutin olarak ve büyük bir grup halinde bu zamanlarda gidiyorlar. İki yıldır bana da çok ısrar ediyorlar, muhabbet olsun diye ben de üç-beş gün katılıyorum aralarına..Yine pek güzel, pek keyifliydi. Meşhur Büyük Hamamı'nın havuzuna iki kez girme fırsatım oldu. Oğlum, "anne, kemiklerin bile yumuşamıştır artık" diye takıldı hatta bana:)) Öyle oldu gerçekten. Neyse, umarım tekrarı nasip olur seneye de.
Gelelim kabak dolmamıza..Bazen zeytinyağlı da yaptığım oluyor, hatta o haliyle davet sofralarına meze olarak bile çok yakışıyor. Ama sıcak yemek olarak düşünüyorsak, kıymalı hali daha bir tercih ediliyor. Daha önce top kabak haliyle
burada detayıyla anlatmıştım. Pek bir farkı yok zaten. Kulakları çınlasın sebzesevmez oğulcuğumun, bu haliyle kabağa hiç hayır diyemiyor:)) "Olsa da yedirsem" deyip, tarifime geçiyorum..Afiyet olsun..
Malzemeler:
**************
*1 kilo kadar sakız kabak
*200 gr. orta yağlı dana kıyması
*1 adet kuru soğan
*Yarım demet kadar dereotu-maydanoz
*2-3 adet domates
*1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
*4-5 yemek kaşığı pilavlık bulgur veya pirinç
*3 çorba kaşığı zeytinyağı
*Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, çay kaşığının ucuyla muskat rendesi ve/veya yeni bahar
Yapılışı:
***************
*Öncelikle içini hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayın veya isteğe bağlı olarak rendeleyin. Domatesi de küp doğrayın veya rendeleyin. İçine kıymayı, ince kıyılmış yeşilliği, biraz sulandırdığınız salçayı, zeytinyağının iki kaşığını, tuzu ve baharatı ekleyip güzelce harmanlayın.
*Kabakları yıkayıp; ister tırtıklı bıçakla kabuklarını sıyırın, isterseniz soyarak çıkarın. Ben tırtıklıyla sıyırmayı tercih ediyorum, üzerinin deseni böyle daha hoş oluyor. Sonra boyunu üçe veya dörde bölün (ikiye de bölebilirsiniz ama o haliyle tencereye dik koyarsanız içinin pişmesi zor oluyor, yatık koyarsanız da içi lapalaşabiliyor; bu nedenle dik koyabilmek için daha fazla adede bölünmesinde fayda var) İçlerini dip bırakmayacak şekilde oyun (yukarıdaki gibi) ve tencereye sıralayın (böylece dipten suyu alıp içinin pişmesi daha kolay oluyor)
*Daha sonra bir tatlı kaşığı yardımıyla iç harcından alıp alıp tenceredeki kabakların içine dökün ve doldurun (pişerken şişme payını unutmayın) Son olarak zeytinyağından kalan bir yemek kaşığını yemeğin üzerine gezdirin ve kabakların çeyreklerine gelecek şekilde su ekleyip pişmek üzere ocağa oturtun. İlk kaynamadan sonra altını kısın, suyunu çektikçe az az ekleyerek kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Sıcak olarak ve yoğurt eşliğinde servis edin.
bayılırım birde yanında yoğurt oldumu tadına doyum olmaz.
YanıtlaSilAblacığım sefan olmuş yani..Ne güzel yapmışsın.Bende severim kaplıcayı ama kalabalıkla gitmeyince bir tadı tuzu olmuyor..Kabak dolmasının dibinide açıkta bırakarak oymana şaşırdım.İlk defa görüyorum ama mantığı çok güzel..Ben içinden bi gıdım çıkıcak diye korkumdan çok dikkatli oyuyordum.aklımda bulunsun ellerine sağlık.
YanıtlaSilkabak dolmasına bayılırım. Yalnız kışın yemiyorum. Domates, biber, patlıcan. Yaz sebzelerini yemiyorum. Ama yazın özellikle kabagin salamurasını yapıyor annem. Işte bu zamanlarda bu dolma tarifi muhteşem sonuç veriyor. Ekşi ekşi kabaklar. :) of of selamlar ablacım. :)
YanıtlaSilBayılırım kıymalı kabak dolmasına :)) Bir farkla ben terbiyeli severim.Zamanında annem benden çok şikayetçiydi bu konuda ne var terbiye koycak diye ben illa terbiyeli yap diye tuttururdum.Her defa bu konuşma yapılırdı evimizde :))
YanıtlaSilCanim ellerine saglik nefis görünüyor .Bende severim dolma olsunda ayirmam .
YanıtlaSilOff ne rahatlaticidir o havuz.imrendim vallahhi.kabak dolmasına da bayildim.ellerine sağlık.sevgilerle.
YanıtlaSilo tarafların kaplıca hamamları da harika oluyor. tekrarrı da nasip olsun.
YanıtlaSilellerine sağlık canım çok hoş görünüyor altı açık bırakma fikride hiç fena değil.teşekkürler.
Canım, süpersin.Bende önümüzdeki haftalarda kabak dolması tarifi vereceğim.Evlatlarımız bu tatlarla büyüdü, benim tarif biraz daha değişik,ama hepsi lezzetli.Eline sağlık.
YanıtlaSilCanım güzel bir değişiklik olmuş senin için.
YanıtlaSilKabak dolmasını bende çok seviyorum. Harika görünüyor. Ellerine sağlık
bitanem..
Sevgiler..
ellerine sağlık serap ablacım:)
YanıtlaSilyanında bir kaşık kaymaklı yoğurt,mmm miss miss..
aldım ucundan azıcık müsadenizle..
muhabbetle..
yoğurtlada harika olur yemesi canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilBen kabakların dibini açık bırakmayı bilmiyordum desem ve oğlum bu dolmayı çok seviyor desem:) Ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok severim, nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilşifalı olsun serapcım.ne güzel bende çok severim kaplıcaları.kabak dolmayı da çok severim.ellerine sağlık .sevgiler.
YanıtlaSilKabağın her halini çok seviyorum ama kıymalı dolmasını tek geçerim..:))
YanıtlaSilNefisss olyor ama yaa..:))
Ellerine sağlık ablacım.
Her zamanki gibi kabak dolmanız da çok güzel olmuş.Ellerinize sağlık.Şimdi sizi Bloomberg'de yarışma programında izliyorum.
YanıtlaSilofff bayılırımmm...
YanıtlaSilelinize sağlık.
sevgiler
Canım arkadaşlarım ve ziyaretçilerim; hepinize tüm güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum..İyi ki varsınız:)
YanıtlaSilSerap'cım epeydir gelemedim kusura bakma. Kayınvalidem 2 aydan fazla hastanede ve çok kötü. Hep onun başındayım. Kabak dolmaların nefis olmuş. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilNilgüncüm; senin adına çok üzgünüm. Allah şifasını versin tez elden. Sana da sabır ve kuvvet dilerim canım. Ziyareti dert etme, sağlık olsun, gerisi mühim değil..Sevgiler..
YanıtlaSil