Ayva reçeli nasıl yapılır
Son yıllarda antin kuntin (!) envai çeşit reçel türedi. Sağolsun üretken hanımlarımız yapıyorlar çeşit çeşit ama pek çoğu hiç duymadığımız, tadını tahayyül edemediğimiz bu reçel milleti açıkçası bana pek hitap etmiyor. Çocukluğumdan alışkın olduğum klasik reçel tatlarını arıyorum ben. Zaten reçel aramam, hiç olmasa sorun değil ama illa yiyeceksem de bildiğim tatlar olsun isterim. Huysuzluk işte:))))
Eşimle hafta içi bahçeden topladığımız ve sırtımız ağrıyana kadar soyup temizlediğimiz ayvalardan yaptığımız lezzetli bir reçel oldu bu. Her evde yapılabilen, hemen her ev hanımının gayet iyi bildiği bir tarif yani. Ama bakarsınız küçük bir ayrıntısı farklıdır, fikir verir. Afiyet olsun..
Malzemeler:
*******************
*2 kg.olgun ayva
*2 kg. şeker
*8-10 'tane karanfil'
*1 avuç kadar ayva çekirdeği
*Yarım limonun suyu
Yapılışı:
*********************
*Temizlenmiş ve küçük küçük doğranmış ayvaları, bir tencerede kaynattığınız suya atıp çok az haşlayın ve kevgirle içinden alıp başka bir tencereye aktarın (bu haşlama işi genellikle yapılmıyor, biliyorum; ancak haşlandığında pişmesi daha kolay oluyor, rengi kararmadan pişmiş oluyor)
*Suyunun birazını ayırmak şartıyla süzgüyle de süzebilirsiniz.
*Tencerede üzerine şekeri döküp karanfilleri, çekirdekleri ve 1 su bardağı kadar ayvanın haşlama suyunu ekleyerek ayvalar yumuşayana ve şeker biraz koyulaşana kadar pişirin.
*Altını kapatmadan limon suyunu da ekleyip bir taşım daha kaynatın ve kapatın.
*Ayva kışın başlangıcında kavuştuğumuz bir meyve olduğundan reçeli güneşlendirme şansımız maalesef biraz azdır ama yine de birkaç gün güneş altında bekletmek kıvam ve dayanıklılık açısından hiç yoktan iyidir, fayda sağlayacaktır.
çok güzel gözüküyor serap hanımcığım tam şimdi ayvanın bol olduğu zaman bende düşünüyorum ellerine sağlık canım
YanıtlaSilellerine sağlık. reçelin çok güzel görünüyor.tabi kendi ellerinle topladığın meyvelerin tadını hiçbir şey vermez bilirim. Bu şekilde değerlendirilmesi iyi olmuş bence. Ayrıca reçelin rengine bayıldım. Ben de bu şekil seviyorum. sevgiler...
YanıtlaSilBen hep rendeleyerek yaparım.Böylesini de denemeli.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilkışı ayının en güzel reçelidir bence:) sevgilerimle..
YanıtlaSilBu reçelin en güzel yanı kendi ellerinle topladığın ayvalardan yapılmış olması bence tadı bile bir başka güzel olmuştur. Ellerine sağlık canım afiyetler olsun. Bu arada bana en sevdiğim yeşil rengi vermişsin çok memnun oldum sağol.
YanıtlaSilharika görünüyor ellerinize sağlık takipçinizim artık:)
YanıtlaSilHazır reçelleri bende sevmiyorum ama arada değişik tat olsun diye alıyoruz. evde yapılanlar daha güzel. afiyet olsun:)
YanıtlaSilBen de ayva reçelini seviyorum. Bana halam yapıyor, onun özel eskiden kalma bir ayve rendesi de var. Çok güzel oluyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilbenimde reçelle pek aram yoktur ama nedense yapayımda yesinler istiyorum hep:)
YanıtlaSilellerine sağlık serap abla çok güzel görünüyor..
ellerine sağlık canım evde yapılanın tadı kokusu bambaşka. afiyetle tüketin bizde de reçel fazla tüketilmiyor ama yaparım az da olsa evde bulunsun :)
YanıtlaSilAynen katılıyorum ablacığım,bende eski kafalıyımdır biraz:))Reçelde tutuyucumdur:)Ellerine sağlık rengide pek hoş görünüyor.
YanıtlaSilSerapçım, pırıl pırıl nefis bir reçel olmuş.Bu arada sayende bende yapacağım. Nedense hiç ayva reçeli denemedim, belki de hep birileri yaptı getirdi, o yüzden. Senin tarifini deneyerek , bir ilki başarmak istiyorum.
YanıtlaSilKolay gelsin, ellerine sağlık
enfes görünüyor. ne hoş kokuludur. ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilellerinize sağlık. Severekyediğim tek reçel türüdür. Ben de yaptım geçenlerde....
YanıtlaSilBEN TATLI NİYETİNE YİYORUM AYVA REÇELİNİ. aMA DAHA ÇOK MEYVE OLARAK TÜKETMEYE BAYILIYORUM. KOKUSU BENİ BENDEN ALIYOR. ELLERİNİZE SAĞLIK.
YanıtlaSilcanım çiğ kalmıyor çok ince doğruyorum ama sen kokulu olsun istersen kavurursun daha güzel olur sarma içi gibide hazırlanabilir
YanıtlaSilreçelin güzel görünüyor ellerine emeğine sağlık serapcım ben çok reçel yemesemde yaparım çeşit çeşit
Afiyetle yemek nasip olsun. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilAl benden de o kadar... Annemim vişne reçeli, kayısı, çilek, ayva reçeli varken, istemem başkasını...
YanıtlaSilŞimdi ben bu yazıdaki reçele mi bayılsam yoksa eş ile beraber, evin bahçesinden toplanılan ayvalarla, yine eş ile beraber reçel yapılmasına mı gıpta etsem bilemedim :))
Son ilave; Sultan tatlısından ben de sadece 1 tane yedim. Maalesef dikkat ettiğimden değil.. hakkımı çikolatadan yana kullanmak istediğimden :(
öpüyorum..
Çiğdemcim; tam zamanı gerçekten..
YanıtlaSilElifçim; rengi bu yöntemle daha duru oluyor, muhtemelen haşlanarak bir miktar nişastasından arındırıldığı için..
Petekçim; dilim dilim ağıza daha değişik geliyor..
Yemek bir aşk; çok sağol..
Handancım; elle toplananın hali başka oluyor tabii:))
Pasta Köşesi; hpşgeldin canım..
Hülyacım; ev yapımının yerini hiç birşey tutmuyor tabii..
Çenebazım; o rendeyi biliyorum, bizim bir komşuda da vardı, annem ondan alır yapardı..
Reyhancım; bizde de hiç yenmez, gelen yesin diye yapılıyor, biz tadıyoruz sadece..
Haticecim; aynen..Evde bulunsun diye..
Limon Çiçeklerim; çok sağol..
Dilekçim; kolaylıkla yapacağından eminim..
Aslıcım çok sağol..
Saadetçim; siz de afiyetle yiyin..
Nihancım; ben de çiğ meyve hali hariç her çeşit yerim, ama çiğ..ııh..mümkün değil..
Müjgancım; eskiden öyle yapardım ben de, bu kez eşimin sağduyusunu dinledik, biraz daha değişik oldu..
Nilgüncüm; sağol canım..
Esmacım; eşinle birlikte reçel yapacağın günlere tez kavuş inşallah:)) Bu arada, dikkat ettiğinden değil de hakkını çikolatadan yana kullanmak istediğin için 1 tane tattığını söylemişsin..Şimdi sıkı dur: Bunun adı düpedüz 'dikkat etmektir' canım benim:)))) Yeme bizi ayak üstü:))))