Bol tahıllı ekmek tarifi
Tahıllı ekmek nasıl yapılır
İzmir'li bir grup blogger arkadaşımızla geçtiğimiz Pazar günü, arkadaşımız Çiğdem' in (ksk60) evinde toplandık. Kendisine hem oğlunu evlendirdiği için tebriğe, hem de çok yakında eniştesini kaybettiği için başsağlığına gitmeyi istiyorduk, o güne kısmetmiş.
Çiğdemciğim harika bir ev sahipliği yaptı, tatlı mı tatlı kızı da annesine süper yardımcı oldu sağolsun. Elinden güzel kahveler, çaylar içtik. Çiğdem'in uğraşıp didinip hazırladığı mükemmel ikramlarla midemizi şenlendirdik. Orada aç kalmayacağımızdan (!) adım gibi emindim:)) Fakat arkadaşlarımın benim ekmeklerini pek sevdiklerini bildiğimden - daha önce ekşi maya ekmeğimi yemişlerdi - bu defa onlara 'kıymeti muhtevasından menkul' meşhur Derman Ekmeği'mden yapıp götürdüm.
Sevgili Tülay ve birkaçı daha bu tarifin blogda olup olmadığını sormaları üzerine, eve gelir gelmez linkini Facebook'ta yayınladım. İçime sinmedi, onlara yaptığım son halinin fotoğrafıyla birlikte tekrar veriyorum. Şimdiden afiyet olsun hepinize..
**********
*500 ml.ılık su (Süt ile karışık da kullanabilirsiniz)
*200 gr. tam buğday veya çavdar unu (karışık da kullanılabilir)
*200 gr. hazır ekmek unu karışımlarından herhangi biri
*200 gr.beyaz un
*3 çorba kaşığı soya unu
*3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
*3 çorba kaşığı zeytinyağı
*3 çorba kaşığı herhangi bir pekmez
*1 tatlı kaşığı tuz
*3 çorba kaşığı keten tohumu (öğüterek veya tane olarak kullanabilirsiniz)
*1 yemek kaşığı buğday ruşeymi (şart değil)
*2 tatlı kaşığı toz enginar çayı (şart değil ama aktarda bulabilirsiniz)
*2 tatlı kaşığı instant maya
Yapılışı:
*******
*Sıvı malzeme öncelikli olmak üzere tüm malzemeyi ekmek makinesine yerleştirin, temel ekmek programına ve büyük somuna ayarlayın.
*Piştikten sonra ızgara teli üzerinde soğumaya bırakın.
*Bu ekmek besin değeri açısından son derece zengin bir ekmektir bu nedenle 2 yaş altı bebeklerin sindirim sistemlerini zorlayabilir. Doktorlarına danışmadan kullanmamanızı öneririm.
*Bu ekmeği hamur tutabilen arkadaşlar rahatlıkla ellerinde yapabilirler.
*El ile yoğurmalarda göz kararı devreye girebilir, bu durumlarda sadece beyaz un miktarıyla oynayabilirsiniz.
Offf offf...mis gibi yine ellerine sağlık,
YanıtlaSilbende yapıyorum makine de fakat hemen bitiyor,pişmesi de uzun sürüyor,haftada 1kere yapıyorum bende
hayırlı cumalar olsun,
şeri...
HARİKA BİRŞEY BU TARİFİNİ ALDIM DENİYCEM SENİNKİ GİBİ OLMAZ CANIM AMA GENEDE DENEYECEĞİM HEM TEŞEKKÜR EDERİM HEMDE ELİNE KOLUNA SAĞLIK DİYORUM ARKADAŞIM.
YanıtlaSilEllerinize emeklerinize saglik mis gibi afiyetler olsun.
YanıtlaSilŞimdiye kadar hiç ekmek pişirmedim. Ama çok istiyorum pişirmeyi.
YanıtlaSilBaşlangıç olarak şöyle pratik, ev halkının seveceği, makina gerektirmeyen basit bir tarif istiyorum:)
Tabii bu konudaki rehberim de lezzetli somunlar olmalı..
Arşivinden benim için bir seçim yapar mısın?
Sevgiler..
ellerinize sağlık çok güzel bir tarif:))
YanıtlaSilHakikaten çok besinli bir ekmek eline sağlık Serapcım..
YanıtlaSilÖpüldün...
Ablacım misss gibi kokusu geldi sanki burnuma..
YanıtlaSilOlucaktı şimdi bir dilim,yanındada tulum peyniriyle off..
Ellerine sağlık.
Şericim; elinde yaparsan miktar daha çok olur ve daha uzun süre gider, yoksa makinedeki pek az oluyor, haklısın canım..
YanıtlaSilÇiğdemcim; sen o ikramları hazırladıktan sonra, bu çocuk oyuncağı gelir, inan:))
Gülcancım; teşekkürler..
Esmacım; bloğuna gelip ekmek linki bıraktım, yapabileceğine eminim..Ben de kuş kondurmuyorum zira:))))
Saadetçim; çok sağol..
Feraycım; öyle gerçekten..
Melihacım; tulumla da tulumsuz da her şekilde yeniyor valla..
Malzemelere baktımda hakketen her derde deva canım bu ekmek, ellerinde dert görmesin senin:)
YanıtlaSilAfetçim; adı tam da bu yüzden Derman Ekmeği zaten:)))) Sevgiler arkadaşım..
YanıtlaSil