Etsiz çiğ köfte tarifi
Etsiz çiğ köfte nasıl yapılır
Ben sanılanın aksine blogları tarif aramak amaçlı pek kullanmıyorum. Daha doğrusu kafamdaki herhangi bir şeyin tarifini aramak için pek kullanmıyorum. Arkadaşlarımın bloglarına giriyorum, hem onların yazılarını okumak hem de neler pişirdiklerine bakmak için. Her tarifi görmek isteyerek giriyorum yani..
Geçen hafta sevgili Yeşim' in bloğunu ziyaretim esnasında Bayat Ekmekli Çiğ Köfte (yani etsiz) tarifi görünce, tabiri caizse 'mal bulmuş mağribi' misali atladım üstüne:)) Hani özel olarak girip arasam, belki de bulduğum tariflerden bu kadar memnun kalmayabilirdim. Ama bu öyle bir tarif ki sıkıp şekillendirme aşaması dışında eliniz köfteye neredeyse hiç değmiyor, 'rondonuza kuvvet' bir durum var yani..Uygulaması bu kadar pratik olup, bir de üstüne 'oğlumun İzmir'de olduğu günlerin hatırası' olarak koca bir torba bayat beyaz ekmek içi (!!!) kenarda dururken, fırsatı kaçırmak ayıp olacaktı:) Eğer dışarıdan yediğiniz çiğ köfte içinize sinmiyor ama evde de yapamıyorsanız, çiğ et yemeyi sevmiyorsanız ve dahi vejetaryen iseniz tam size göre bir tarif..Çiğ et yemek esasen zaten sağlıklı bir şey değil. Zira çok tehlikeli olan trişinellozis hastalığına yol açabiliyor. Yeşimcim; senin bloğundan epey yararlanmaya başladım, eksik olma arkadaşım..Hepinize afiyet olsun..
Malzemeler:
************
*1 su bardağı köftelik ince bulgur
*2 dilim bayat ekmek (kabuğuyla birlikte)
*1 adet kuru soğan
*1 adet küçük domates
*3 diş sarımsak
*1 çay bardağı ceviz içi (4 ceviz kadar)
*1 yemek kaşığı acı biber salçası
*1 yemek kaşığı domates salçası
*1 çay kaşığı köri (opsiyonel)
*1 tatlı kaşığı dolusu çiğ köfte baharatı (bu şekilde hazır satılıyor ama bende yoktu; kimyon, az karabiber, toz kırmızı biber kullandım)
*Tuz
*2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
*En son aşamada ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan
Yapılışı:
*********
*Köftenizi yaparken; rondonuzu kullanacaksınız ve herşeyi robotunuzun bıçağı parçalayacak. Siz son aşamaya kadar köftenizi ellemeyeceksiniz yani.
*Robotunuza bulgur, sıvıyağ ve yeşillikler hariç tüm malzemenizi koyun ve hepsi macun kıvamına gelene kadar çekin.
*Bulgurunuzu tel süzgece döküp üzerine kaynar suyu bolca gezdirin, en fazla bir dakika kadar bekletin, iyice suyunu çektiğinde robota sıvıyağ ile birlikte ekleyip bir kez daha tüm malzeme birbirini iyice tutana kadar çekin.
*Köfte hamurunuzu çukur bir kaba alın, içine ince kıydığınız maydanoz ve yeşil soğanı ekleyip biraz yoğurun.
*Dilediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizde sıkın, servis tabağına alın.
*Marul, kıvırcık veya Akdeniz yeşilliği eşliğinde servis edin.
Serapçım, bu tarifi bende okumuştum ama daha denemek kısmet olmadı. Ben adı yüzünden hep korkarım yemekten, ama bu çok sağlıklı.Eline sağlık
YanıtlaSilGercek cig kofteyi yemem mumkun degil ama bunu severim. Ellerine saglik Serap ablacim. Sevgiler :)
YanıtlaSilBen en çok bayat ekmekleri değerlendirmenin bir başka yolu olduğu için beğendim tarifi.Yoksa etle bazen de çiğ olanlarıyla pek de aramın kötü olduğu söylenemez. Ben de bayat ekmekleri kurutup galeta unu yaparım ister köfte ister balık ister börek kullanırım. Yani bu tarif bana pek bir pratik geldi. Hali hazırda her zaman bayat ekmek içi olan biri olarak. Sevgilerimle...
YanıtlaSilgördüğüm anda dakikada yapmak istediğim yemekti ama hala yapamadım.. yarın inşallah diyim ozaman:) ellerine sağlık olsada yesem dedirtiyor:)
YanıtlaSilsevgilerimle..
etli-etsiz her ikisi de tercihimdir ellerine sağlık Serap ablacım
YanıtlaSilEtlisi etsizi farketmiyor..Her daim görüntüsü cezbediyor:)Ellerine sağlık ablacım.
YanıtlaSilSerap cım denenmek için bekleyen tarifimdi ama şu ara çok yoğun bir trafik var bande ilk fırsatta deneyeceğim.
YanıtlaSilHarika görünüyor.
Eline sağlık canım..
Gece gece yapılırmı bu bize Serapcım:) Müthiş görünüyor, ellerine emeğine sağlık, sevgiler.
YanıtlaSilben etsiz ama daha sade yapıyordum(ben hazırlayıp eşime yoğurması için bırakıyorum:)))
YanıtlaSilrondo fikri süper bir de böyle deneyeyim teşekkürler canım benim
Benilk bu tam benlik !! harika olmus canim ellerine saglik !
YanıtlaSilafiyet olsun serapcım.beğenmenize memnun oldum.güzel bir gün diliyorum.sevgilerimle.
YanıtlaSilHarikaymış. Ben çiğ köftenin kendisinden hazzetmiyorum. bu tarif kesinlikle denenmeli.
YanıtlaSilYeşim hanımın bloğunda ben kendimi kaybediyorum :)
Serap'cığım enfes görünüyor.Bu aralar pek sevmeye başladım bu tip şeyleri ama etsiz olanı tercihimdir tabii ki.Ben patates katılarak yapılanı duymuştum ama bunu ilk kez gördüm.en kısa sürede denemek istiyorum.Ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilYeşim'inde gerçekten nefis tarifleri var. Her ikinizinde ellerinize sağlık arkadaşlar. (bu arada oğlunda bayram etmiştir)
YanıtlaSilDilekçim, Canboğazdan'ım, Elifçim, Yemek Bir Aşk'ım, Baharcım, Limon Çiçeklerim, Feraycım, Afetçim, Haticecim, Aylacım, Yeşimcim, Nihancım, Hülyacım, Nilgüncüm; bu gerçekten çok güzel bir lezzet. Hepiniz çok sağolun, Yeşim'e tekrar teşekkür ediyorum..
YanıtlaSilBenim oğlan görmüş geçengün bu tarifi, pc açık bırakıp işe dalınca, beni çağırdı ve anne aynısından istiyorum diyede tembihlendim, ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilbenım en cok sevdıgım bu halıdır cıg koftenın ellerıne sağlık canım olsa da yesem
YanıtlaSilAfetçim; kıyamam ben oğluşuna, yapıver gitsin. 10 dakikandan fazla almaz inan bana:))
YanıtlaSilZeymurancım; çok teşekkür ederim canım..
YanıtlaSil