Baharatlı ekmek tarifi
Soğanlı ekmek tarifi
Ekmek tarifleri
Soğanlı baharatlı ekmeği ilk kez 2 yıl önce denemiş ve tecrübesiz blogculuk dönemimde yazmıştım. Ancak bütün ekmeklerim gibi deneye-yanıla ürettiğim bu tarifte çökme olmuştu. Uzun aradan sonra bugün tecrübelerime dayanarak tekrar denedim; sonuç mu? Fotoğraflara dikkatli bakın. Pişerken çıkardığı soğan ve baharat kokuları evi öyle bir sardı ki, anlatmayayım hiç :)) Denemek isterseniz, mutlaka tavsiye ederim. Ekmek makinasında yapılan bir tarif olmakla birlikte, alışkın olanlar aynı ölçülerle elde de yapabilirler elbet. Afiyet olsun..
************
*500 gr. kepekli un veya 450 gr. beyaz un + 50 gr. saf kepek
*320 ml. su
*1 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 " " pekmez
*1 çay kaşığı keten tohumu
*1 " " haşhaş tohumu
*1 " " çörekotu
*1 " " kuru nane
*1 " " kuru kekik
*1 " " kuru fesleğen
*1 " " tuz
*1 " " instant maya
*1 " " kimyon
*1 " " kırmızı pul biber
(Damak zevkinize uygun olmayan baharatı - tarife dokunmaksızın - çıkarabilirsiniz)
********
*Sıvı malzemeler önce, katı malzemeler
(maya en son) sonra olacak şekilde hepsini ekmek makinasının haznesine
koyun ve temel ekmek programında çalıştırı
*Program bittiğinde ekmeği çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.
*Elde yapacaksanız; bütün malzemeyi karıştırma kabına alıp yoğurun.
*Hamuru
ağzı örtülü olarak ve yoğurma kabından çıkarmadan ılık bir yerde
mayalanmaya bırakın. *Kabardığında unlanmış tezgahta biraz yuvarlayıp
gazını aldırın.*Şekil verip yağlanmış pişirme kabına koyun (teflon veya alüminyum tercih edin, yoksa pişirme kağıdı kullanmaya çalışın)
*50 derece fırında tepsi mayası gelene yani tekrar kabarana kadar
bekleyin. Bu esnada aynı ölçüde bir tepsiniz varsa üzerine ters olarak
kapatın, üzerinin kuruyup kabuk tutmasını önler. Yoksa ıslatılıp
sıkılmış tülbentle örtebilirsiniz.
*200 dereceye önceden ısıtılmış fırına verin.*Üzeri iyice kızardığında fırını 175 dereceye indirip 20-25 dk.daha pişirin ve dışarı alın.
*Tel ızgara üzerinde soğutun. Soğumadan kesmeyin, ekmeğiniz ezileceği için hamur olur.
ELİNE SAĞLIK SERAP ABLACIM, BENDE TAZE SOĞAN VE TAZE SARIMSAKLA YAPIYORUM. ÇOK GÜZEL OLUYOR. SEVGİLER. MUCK!
YanıtlaSilAslıcım; öyle de çok güzel oluyordur eminim :) Sağol Aslıcım..
SilKokusu buraya kadar geldi:))) Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAh gelmez mi Çenebazım gelmez mi? Üst katlara yükseldi :)
SilMuhteşem :)
YanıtlaSilSağol Sibelcim :)
Silablacım senin ekmeklerine hayran biri olarak harika diyorum ellerine sağlık ekşi maya ekmeğini özledim,bir araya gelirsek mutlaka istiyorum:)
YanıtlaSilsevgiler
Mutlaka getiririm Baharcım; istediğin ekşi maya ekmeği olsun :)
SilTek kelimeyle nefis...
YanıtlaSilSağolll Nurşencim :)
SilOyy oyyyy canımmmm ev de bütün malzemelerim var bir tek kuru reyhanın dışında acaba reyhansız yapsam mı yoksa alsam da mı yapsam .Ben de makine de yapanlardanım.Ellerine sağlık canımmm çok güzel olmuş..
YanıtlaSilVişnecim; reyhan şart değil elbet, çok canın çektiyse reyhansız yapıver bu defalık :)
SilSerap Hanımcım döktürmüşsünüz gene, bir tadına bakmayı çok isterdim, bir İzmir ziyaretinde benim kıvırcıkla sana mı gelsek acaba?:)
YanıtlaSilSen Kıvırcıkla gelecek ol, ben ekmek fabrikası kurarım burda size Fadişçim; çok memnun olurum :)
Silİşte Lezzetli somunlara yakışır bir tarif,harika.
YanıtlaSilSorma Dilekçim; ekmekçi olduğumu arada bir hatırlasam iyi olacak :)
Silçok güzel görünüyor sıcak sıcak ne iyi gider
YanıtlaSilellerin dert görmesin
Handecim; ılık ılık diyelim :) Sen sen ol, evde yaptığın ekmeği hele, hiç çok sıcak yeme :)) Midene yazık.. Sağol canım..
Silserapcım soğan kokmuyorsa çok güzel ekmeğin olmuş evde yapılan ekmek gibisi yok ellerine emeğine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilsevgiler
Müjgancım; soğan kokusundan kastettiğin ne bilemiyorum ama, soğan aroması bu ekmeğin ana figürü:) Baharatlar oldukça örtüyor merak etme:) Sağol arkadaşım..
SilAblacım her zamanki gibi harika bir ekmek olmuş, tatmayı isterdim :)
YanıtlaSilSağol Müboşum; tadarsın evelallah :)
SilBu tariflerine bakınca hep ekmek yapasım var ama iki deneememde çok başarılı olamayınca cesaret edemiyorum Serapcığım ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilMinecim; senin yaptığın birşey başarılı olmadıysa, bu mutlaka malzemenin falsosundan kaynaklanmıştır. Vazgeçme bence, mutlaka yaparsın:)Sağol canım..
SilBir parça koparasım geldi Serapcım ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilHepsini al Feraycım; aşkolsun:) Sağol..
SilBen senin en çok ekmeklerini seviyorum :) Yine farklı ve harika bir lezzet.
YanıtlaSilMutlu seneler ...
Leylacım; aşkolsun derdim ama.. haklısın ne diyeyim :)))) Sağol
Silcanım, sana da iyi seneler..
Süper görünüyor.
YanıtlaSilHem kabuk, hem doku EYM için mükemmel, tebrik ediyorum.
Yorum yapmadan geçemedim.
Ellerinize, emeğinize sağlık.
Süper görünüyor.
YanıtlaSilYorum yapmadan geçemedim.
Hem kabuk, hem doku EYM için mükemmel, tebrik ediyorum.
Ellerinize, emeğinize sağlık.
Sevgili Ekmek Sanatı; siz de ben de ismimizle müsemma olmak için bu platformdayız.. Layık olabilmişsem, layık görebilmişseniz ne mutlu bana.. Çok teşekkür ederim, sizden zaman zaman çok yararlanıyorum. Sağolun..
Sil