Gömlek kebabı tarifi
Ciğer sarma nasıl yapılır
Gömlek kebabı nasıl yapılır
Ciğer Sarma o kadar seyrek yaptığım bir yemek ki, oğlum bayramda geldiğinde yaptım ve hiç yemediğini söyledi :) Muhtemelen son 3 yıldır, yani O İstanbul'a gittiğinden beri bir kez yapmışımdır ve onun olmadığı zamana denk gelmiştir. Seyrek diyorum çünkü çok lezzetli olmakla birlikte oldukça da ağır bir yemek oluyor bu, yada belki bize öyle geliyor biz hafif şeylere alışkın olduğumuzdan, bilemiyorum artık. Bildiğim ve hatırladığım en önemli şey; eşimin bu yemeği benden ilk kez yeni evliyken istediği, kafama göre yaptığım için de pilavını pişirmeden doldurduğum ve takır takır yediğimiz :)))) O utançla derhal öğrenmiştim tabii, o da ayrı.. Afiyet olsun..
************************
*200 gr. kuzu gömleği (bazı kasaplarda, daha çok da sakatatçılarda satılır)
*Yarım tencere "el dayanacak sıcaklıkta" su
İç harcı için:
-----------------------------
*1 su bardağı pirinç
*1,5 su bardağı sıcak su
*Yarım su bardağı sıvıyağ
*100-150 gr. kadar kuzu ciğeri
*Yarım kahve fincanı kuş üzümü
*Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
*1 kuru soğan
*1 çay kaşığı yenibahar
*1 çay kaşığı kuru nane
*1 çay kaşığı şeker
*Az tuz (bu yemek tuzlu olmamalıdır, nötr bir tada sahip olmalıdır yoksa içindeki fıstık ve kuş üzümü sakil durur, o nedenle tuzu sakın abartmayın, 1 - 1,5 çay kaşığı yeter)
Yapılışı:
*********************
*Soğanı yağda biraz çevirin, önce fıstığı ilave edin ve biraz renk aldığında kuş üzümünü de ekleyip çevirmeye devam edin.
*Soğanlar ve fıstıklar iyice renklendiğinde minik tavla zarı boyutunda doğradığınız kuzu ciğerlerini ekleyip kavurun.
*Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de katın. Az tuz ve baharatlarını ilave ettikten sonra pirinçler cam gibi şeffaflaşana kadar kavurun.
*Üzerine 1,5 su bardağı kaynar suyunu döküp pişmeye bırakın.
*Pilav piştiğinde altını kapatıp demlenmeye bırakın.
*Kesme tahtası üzerinde nazik hareketlerle gerdirip (yırtılmaması için) açın.
*Küçük pasta tabağı ebatında parçalara ayırın.
*Üzerine yumurta sarısı sürenler var ama ben sadece sıvıyağ sürüp kızarttım. Siz ne dilerseniz sürün, tepsiye bir bardak kadar su koyun, bu işlem sarmalarınızın kurumasını biraz engeller.
*220-230 derece fırına verin. Bu işlem esnasında hem içleri tekrar ısınacak, hem de üstleri ilk fotoğraftakiler gibi kızaracaktır.
*Çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
Not:
--------
Bütün donmuş yağlar gibi (sucuk - köfte - kırmızı et), bu kebabın yağını da donduktan sonra tepsinizden tahta spatül yardımıyla kazıyıp çöpe atın ve fırın kabınızı daha sonra sıcak suyla yıkayın. Unutmayın her tür donuk ve atık yağ doğayı kirletmemize sebep olur..
BENİ 30 SENE ÖNCESİNE GÖTÜRDÜNÜZ
YanıtlaSilBEN ÇOCUKKEN BABACIĞIM YAPARDI
HATTA BU BAYRAM DAHA BABA NEDEN ARTIK YAPMIYORSUN DİYE SİTEM ETTİM
VE ŞU AN KARŞIMDA
YEMİŞ KADAR OLDUM
ELLERİNİZE SAĞLIK ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN
ilk kez görüyorum bu yemeği fakat çok beğendim. ağır olduğuna pek şühpe yok ama yöresel ve böyle değişik yemekleri denemeden olmaz benim için. eline sağlık ablacığım afiyet olsun...
YanıtlaSilHARİKA BİRŞEY BİZİMDE ESKİDEN BERİ KURBAN BAYRAMLARINDA YAPTIĞIMIZ YEMEKTİR. GERCİ ARTIK YAPMIYORUZ. ÇOK SEVİYORUZ AMA KOLESTROLDAN DOLAYI YAPMIYORUM.
YanıtlaSilAnnemin nefis tadi,beni eskilere goturdun.Ilk firsatta yapacagim,harikasin.
YanıtlaSilellerine sağlık kardeşim bakmak bile yetiyor rahmetli annem yapardı her kurban da bu yıl ablacığım bizdeydi o da yapalım dedi amaaaa o dukancı ben dukancı kim yiyecek:)))) ölmek var dönmek yok deyip vazgeçtik:))))))))))) sevgiler öptüm kocaman
YanıtlaSilellerine sağlık Serap cım çok lezzetli görünüyor, canım birde ben yesem ciğeri..
YanıtlaSilÇok yağlı olmasının yanında çok da lezzetli bir yemek eline sağlık bende birkaç kez annemden öğrenmiştim yapmıştım ama çok yağlı olmasından dolayı sık denemekten kaçınıyorum.. mümkün olduğunca yağlarından arındırmak gerekiyor gömleği.. yine de bana göre muhteşeeeemmm.
YanıtlaSilSeyyah Gül; ne mutlu sana nostalji yaptırabildiysem :) Sağol..
YanıtlaSilElifçim; umarım dener ve beğenirsin canım :)
YanıtlaSilÇiğdemcim; ben de acayip seyrek yapıyorum zaten o yüzden :) Sağol..
YanıtlaSilDilekçim; sen de harikasın canım :)
YanıtlaSil"Olsa Dukan senin ! " diyosun yani Haticecim:)))))))))))) Sağol canım benim..
YanıtlaSilFeraycım; sen de ciğeryiyemezgillerden misin? :))) Çok yazık.. Sağol canım benim..
YanıtlaSilŞükrancım, pişme senasında bütün yağı tepsiye akıyor ya, işte onu almıyoruz tabağımıza, böylece kurtarıyoruz biraz:) Sağol canım..
YanıtlaSilSerabim cok begendim keske kurban bayramindan once bu tarifi gorseydim. Muthis lezzetli oldugunu hissediyorum.Ellerine saglik canim not alinmistir.
YanıtlaSilÖzgülcüm; senin bunu bilmediğine inanasım gelmiyor nedense:)) Sağol canım..
YanıtlaSilLokanta da, görürsem ilk tercihim.
YanıtlaSilTeşekkürler Bahtiyar Bey ..
Sil