Sebzeli börek nasıl yapılır
Çocuğunuza sebze yedirmenin yolları
İstanbul' a son gidişimde de tıpkı daha öncekilerde olduğu gibi 'dipfriz menüsü' nün en tepesine böreği oturttuk Ulus' la..
İçeriği şişirilmiş bir kaloriyle doldurulmadıysa eğer, börek çeşitlerinin gençler ve çocuklar için ideal öğünler olduğunu düşünüyorum. Cidden.. Mesela okuldan gelmiş ve acilen birşeyler atıştırmak istiyor. Ve dolabı açtığında - o dolapta anne elinden çıkmış bir tencere yemeği illa ki vardır ama- dişine uygun birşey yoksa ya çikolataya, gofrete saldırıyor yada dizinizin dibinde değilse eğer hemen internet üzerinden bir fast food adresine uğrayıp hazır birşeyler söyleyiveriyor. İşte tam da bu yüzden oğluma, benden uzakta okuduğu için, özellikle börek çeşitlerinden yapıp dipfrizine atmaya özen gösteriyorum. Bu, aynı zamanda onun için de kurtarıcı oluyor. Yanına bir ayranla hele, değmeyin gitsin.
Bu kez sebzeliyi tercih ettik. Kabak-havuç-pırasa üçlüsüyle ve peynir katkısıyla çok lezzetli bir börek çeşidi oldu. Afiyet olsun..
Malzemeler:
********************
*1 adet iri boy kabak
*1 adet iri boy havuç
*4-5 sap pırasa
*250 gr. kadar beyaz peynir
*3 adet yufka
*Tuz-baharat
Yufkaları ıslatmak için:
-------------------------
*Sulandırılmış yoğurt-sıvıyağ-yumurta karışımı
Yapılışı:
*****************
*İnce kıydığınız pırasaları, rendelediğiniz havuç ve kabağı biraz sıvıyağda kavurun.
*Suyunu çektiğinde tuzunu ve baharatını ekleyip soğumaya bırakın (hiçbir börek içini sıcak olarak kullanmayın, yufkalarınız hırpalanır, dahası hamurlaşır)
*Soğuyunca içine ezilmiş veya rendelenmiş beyaz peyniri de katıp içinizi hazır edin.
*Yuvarlak fırın tepsinizi yağlayın, dibine ilk yufkanızı düzgünce serin, fazlalıklarını kenardan taşırıp yana yayın. *İçine sıvı malzemeden sürün, ikinci yufkayı buruşturarak yayın.
*İç malzemenin yarısını serpiştirin, üçüncü yufkayı yine buruşturarak yayın.
*Sıvı malzemeden biraz üstü için ayırıp kalanıyla yine ıslatma yapın.
*İç harcın kalanını da serpiştirin ve kenarlardaki yufka eteklerini böreğin üstüne düzgünce toplayın.
*Kalan sıvı harcı üste sürdükten sonra dilimleyin ve 200 derecelik fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.
çok leziz ve sağlıklısından olmuş ellerine sağlık serap ablacım:)öpüyorum seni
YanıtlaSilBaharcım; sağol ablacım..Delikanlıma da afiyet olsun tabii:))
YanıtlaSilSerap ablacım ellerine sağlık, ne güzel düşünmüşsün, anne eli değmiş yemekler gibisi var mı? :)
YanıtlaSilMüberracım; yok gerçekten. Allahtan yavrularımız bunun gayet farkında ve takdir ediyorlar, bu da annelerin tüm yorgunluğunu alıyor:) Sağol ablacım..
YanıtlaSilSerapcığım anne eli değmiş lezzetlerin hali başka oluyor ellerine sağlık canım sevgiler...
YanıtlaSilHem de nasıl Minecim:) Sağol canım..
YanıtlaSilEllerine sağlık. Süper olmuştur bence. Malzemeler benim kalemim:))
YanıtlaSilAblacım haklısın abur cubur yiyeceklerine böyle evde yapılmış börekler çok daha sağlıklı..
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Öpüyorum.
Ablacım kesinlikle sana katılıyorum bende her daim evde bir şeyler bulundururum börek gibi özellikle öğlen yemeğinde börekte sebzeli olunca çok sağlıklı ve bence dahada lezzetli.Ellerine sağlık
YanıtlaSilYine ve yine harika bir görüntü. Diyetime devam deyip, listeme ekliyorum tarifi. 4 kg vermişim burdan da duyurayım efendim:)
YanıtlaSilenfes olmuş serapcım ellerine sağlık.bir annenin yaptığı börekten daha güzel ne olabilirki.
YanıtlaSilBen özellikle kendim için sebzeli böreği yapıyorum. Yapmak isteyen herkese de tavsiye ediyorum. Ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilBiz Berran Hanım'ın sebzeli köyünün kavalcılarıyız :) Sevil ablacım..Bayılırız hepimiz..Sağol..
YanıtlaSilMelihacım, Yeşimcim, Bernacım, Nilgüncüm; çok teşekkür ederim hepinize..
Fadişçim; sana da teşekkür ediyorum, ama ayrıca tebrik de ediyorum. Tiroid problemi olan bir insanın kilo verebilmesi, diğerlerine göre çok daha takdire şayan bir durum..Kolay gelsin canım..