Sayfalar

26 Ocak 2011 Çarşamba

EKŞİ MAYALI DERMAN EKMEĞİ


Ekşi mayalı derman ekmeği
Derman ekmeği tarifi
Ekşi mayalı tahıllı ekmek


Tarifleri kendime ait olan ekmeklerimden en lezzetlisi Derman Ekmeği'dir, yiyenler bilir:))  Bu ekmeği bir denememde biraz değişik yorumlayıp, instant mayayla birlikte ekşi maya da kullanarak hazırlamıştım. Gözenekleri ve dokusu kendini hemen hissettirdi tabii. Yalnız bu tarifimi - üzülerek söylüyorum - beyaz un miktarını göz kararı vererek anlatacağım size, çünkü bir siparişe çok acele yetiştirmem gerekiyordu ve en son beyaz ununu ölçemeden ekleyerek kıvamını tutturdum. Dolayısıyla bu tarifi ancak daha önce elinde ekmek yapmış ve halen yapmakta olan arkadaşlar kotarabilir muhtemelen. Acemi arkadaşlardan özür diliyor, ölçerek yaptığım zaman mutlaka burada paylaşacağıma söz veriyorum. Afiyet olsun.

Malzemeler:
*********************

*2 su bardağı ekşi maya (eski kayıtlarımızda tarifi vardır, önceden hazırlamış olmanız gerekir)
*100 gr.çavdar unu
*100 gr.tam buğday unu
*200 gr.7 tahıllı un karışımı
*3'er yemek kaşığı olmak üzere ;
buğday ruşeymi veya mısır unu, yulaf ezmesi , soya unu, pekmez, zeytinyağı, keten tohumu (tane) ve çörekotu
*2 tatlı kaşığı instant maya
*1 tatlı kaşığı tuz
*600 ml.su
*Aldığı kadar beyaz un

Yapılışı:
******************
*Beyaz un hariç tüm unları ve diğer kuru malzemeyi yoğurma kabına alın.
*Ortasını açıp ekşi mayayı, zeytinyağını, pekmezi ve suyu koyup yoğurun.
*Cıvık bir hamur olacaktır. Beyaz un ekleyerek ekmek hamuru kıvamını tutturun.
*Hamur homojen kıvama gelince ağzına streç veya bone geçirerek ılık bir yerde kabarana kadar bekletin.
*Mayalandığında tezgah üzerinde yoğurarak gazını aldırın ve pişirme kabınızı yağlayarak hamurunuzu kabın içine yerleştirin.
*Yerleştirme işini kabın büyüklüğüne göre tek somun veya uzun iki somun şeklinde yapabilirsiniz.
*Tepsi mayası için fırınınızı 50 dereceye getirip pişirme kabınızı fırına koyun ve ekmekler kabın üst seviyesine geldiğinde fırını 200 dereceye ayarlayıp üzeri kızarana kadar pişirin.
*Üzeri kızardığında 175 dereceye çekip 20-25 dakika kadar içinin pişmesini sağlayın.
*Çıkarıp ılınmasını bekleyin ve dilimleyin.














20 yorum:

  1. Canımmm çok dermansızım bu enfes ekmekten bir dilim olsada yesem.Şifa niyetine harika olmuş ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Deryacımmm...Derman olacaksa hemen hepsini göndereyim, ne bir dilimi..Sağol canım..Kendine iyi bak. Bu aralar mesela eczaneden Immunex tablet alabilirsin, bağışıklık sistemini güçlendirici destek..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Off off bu ekmeği üzerinde tereyağıyla hayal ediyorum..
    Yada kekikli,kırmızıbiberli,zeytinyağına bandıra bandıra yemeği..
    Ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Melihacım, hele ki hafta sonu sofrasıysa bu dediklerin Allah'ın emri..İlla ki..Sağol canım..

    YanıtlaSil
  5. mmmm ellerine sağlık melihacım.harika bir ekmek olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Vallahi adı yeter bu ekmeğin her derde deva cinsinden ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. bayılıyorum senin ekmeklerine.ellerine sağlık canım nefis olmuş.

    YanıtlaSil
  8. ben onu bunu anlamam:) bir gün bulusacagız ve sen bana hangi tarif olursa olsun bir ekmek getirecksin:) Başka çaresi yok:)Ellerine sağlık valla yine harika olmus.

    Figen

    YanıtlaSil
  9. Lezzet Sarayım; adım Serap ama yine de sağol canım..

    Gülercim; sağol arkadaşım..

    Bernacım; ben ekmekçi teyzeyim, unuttun mu:)) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  10. Figenim; sen işinden kaçabilecek olduğunda - önceden olmak kaydıyla- haberim olsun, yeter..Sağol bitanerm..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. tekrar söylüyorum hep söyleyeceğim,ekmek ustam benim:)
    afiyet şifa olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Sağol canım Feriha ablacığımmmmm..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. ne kadar güzel olmuş çokda şifalı ellerinize sağlık.Hayırlı geceler..

    YanıtlaSil
  14. Ahsen Haticecim; çok sağolasın canım..

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık canım benim.

    Denedim patatesli ekmekçikleri canım arkadaşım Zübeyde(çeyizsandığı) de gelmişti bana mayalanıyordu o ara sohbet muhabbet derken çayı ocağa koyduk minik hamurlar tepsiye dizildi çay demleninceye kadar piştiler veeeeee ne oldu? kilo filan hak getire yedik gitti:)))))))) kulaklarını çınlattık vallahi eşimde bayıldı mutfağa gidip her dönüşünde elinde bi tane yaa ne iyi oldu yaptığın bunları nefis olmuş diye diye götürdü :))
    akşam büyük oğluşta beğendi bak bir blogdan tam 4 beğeni sana ellerine sağlık (ben içinde peynir olunca senin tarifin ağırlıklı yaptım .
    çoooookkk teşekkürler herkes yapsın yesin yok öyle tek başıma kilo alamam süper oldular:))))

    YanıtlaSil
  16. Evde yapılan ekmeklere özellikle ekşi mayalı olanlara bayılıyorum. Yanına bir dilim peynir de alınca en güzel yemek olsa canım çekmiyor. Ellerine sağlık Serap'çım..

    YanıtlaSil
  17. ellerine sağlık çok güzel görünüyor canım

    YanıtlaSil
  18. sen tam bir ekmek ustasısısn ben kararımı verdim.Benim yaptıklarımda ne varki yarım saatimi almıyor ve herkes yapabilir.Benyeni evliyken 2 kere ekmek yapmayı denedim ikisininde içi pişmedi:( tövbe ettim:)

    YanıtlaSil
  19. Tam haftasonu kahvaltısında zeytinyağına banılmak ya da mis gibi bir tereyağı ile yenmek için olmuş. Ekmeklerine bayılıyorum bu da onlardan canım ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  20. Nilgüncüm, Handecim, Handancım; teveccüh buyuruyorsunuz..Sağolun, varolun..

    Aylincim; sen resim gibi yemek yapıyorsun güzelim..İlla ki ekmeği de becerirsin ama tövbeni bozman lazım:)) Bir iki denemeden sonra düzelir..Sağol canım..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...