Zeytin ezmesi nasıl yapılır
Zeytin ezmesi tarifi
Yumuşamış zeytinleri nasıl değerlendirebiliriz
Yumuşamış zeytinlerden zeytin ezmesi yapımı
Hiç satın aldığınız veya kendi yaptığınız zeytinin durduk yerde yumuşadığı oldu mu? Bizim geçen sezon yaptığımız bir damacana siyah zeytin eriyip yumuşadı. Peki ne yaptık, attık mı? Tabii ki hayır !! zeytin ezmesi yaptık.. Biz zaten hazır zeytin ezmelerinin içeriğine hiç güvenemediğimizden, neredeyse hiç satın almıyorduk, çok iyi oldu yani.. Bakınız nasıl yaptık.. Afiyet olsun.
Malzemeler:
****************
*Yumuşamış veya erimiş siyah zeytin
*Makarna süzgeci :))
Yapılışı:
****************
*Sert siyah zeytinden zeytin ezmesi yapamazsınız, peşinen anlaşalım :))
*Erimiş/yumuşamış zeytininizi makarna süzgecine veya kevgire azar azar alın (elinizin haklayabileceği kadar) ve elinizle bastırarak kevgirin altına geçirmeye çalışın. İlk başta direnebilirler fakat biraz ısrarcı olursanız iyice yumuşayıp kendilerini salıyorlar ve işiniz kolaylaşıyor.
*Elde ettiğiniz zeytin ezmesini (genellikle çok miktarda olduğu için) hemen tüketemeyebilirsiniz. O nedenle bizim yaptığımız gibi:
-Bir buzluğun bölmelerini zeytin ezmesiyle bir kez doldurun ve dondurun.
-Donunca çıkarıp bir buzdolabı poşetine doldurun ve poşeti hemen dipfrize koyun.
-Bu işlemi zeytin ezmeniz tamamen bitene kadar tekrarlayın ve bittiğinde yiyebileceğiniz miktarlarda zeytin ezmesini poşetten akşamları çıkarın, buzdolabının alt bölmesine alın.
-Sabah tamamen çözülmüş ve taptaze olarak tüketebilirsiniz.
Serap'cım, özellikle buzlukta saklama fikrine bayıldım,sağolasın canım.
YanıtlaSilSağol Dilekçim :)
SilBuzluk fikri müthiş, hiç evde seytin ezmesi yapmayı düşünmemiştim. Aslında neler yapıyoruz. Teşekkürler güzel fikirlerin için:)))
YanıtlaSilSağolasın Saadetçim :))
Silçok güzel fikir boşa gitmiycek yumuşuyan zeytinlrimiz serapcım teşekürler ..
YanıtlaSilSağolasın adsız arkadaşım :)
Silkesinlikle denenecek.ve sonuç bildirrilecek.ellerine saglık.
YanıtlaSilSağolasın Eylemcim :)
Silgüzel fikir gerçekten ben çok severim zeytin poğacaların içine de ezmesi güzel olur elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler canım :)
SilBende bahçeden yaptığım tüm zeytinleri dayanıklı olabilmesi için tatlandığı anda dondurucuya kaldırırım. Yaz kış tadı bozulmadan tüketiriz. Seninki de harika bir değerlendirme yöntemi olmuş..
YanıtlaSilSağol Nilgüncüm :)
SilSerapcığım ne güzel ne faydalı ev yapımı zeytin ezmesi için ala ala mis gibi tüketilir.Amma velakin bayağı meşakketli yapım aşaması vallahi hem yumuşak zeytinim yok hemde ahh ahh gözüm yemedi bir an için canım afiyetler olsun sevgilerimle:))
YanıtlaSilMacidecim; zeytinlerin yumuşamadıysa zeytin olarak tüket zaten. Benimki zorunluluktan değerlendirme bir yerde :) Sağol canım..
SilBen zeytin ezmesini çok severim. Aklımda bulunsun. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilTamam Sibelcim, sağolasın :)
SilSizin değerlendirmeye yönelik tariflerinize bayılıyorum ablacım, harikasınız.
YanıtlaSilBiz zengin bir millet değiliz Müboşum. Olmadı at, iki gün bekledi at.. böyle bi lüksümüz yok, olmamalı ::( Amacım buna hizmet etmek.. Sağolasın takdirşinas kardeşim benim..
Sil