Sayfalar

29 Temmuz 2012 Pazar

MAYALI POĞAÇA

Mayalı poğaça nasıl yapılır
Mayalı poğaça tarifi
Pamuk poğaça nasıl yapılır 
Pofuduk poğaça tarifi 


Mayalı poğaçaya oğlum bayılıyor ve bu poğaçaya pamuk poğaça da diyorlar.. Adı ne olursa olsun, sıcak sıcak ve mümkünse yapıldığı gün tüketilmesi daha uygun bir poğaça bu, ısıtıldığında o kadar güzel olmuyor. Bu kural hemen hemen tüm mayalı gıdalar için geçerlidir; onun için, kalabalık misafiriniz olacaksa yapın ve o gün tüketin. Bir de küçük bir sır daha: Kabartma tozu kullandığınız hamurişlerinizi mikrodalga fırında kolayca ısıtabilirsiniz, dokusu bozulmaz. Ancak mayalı hamurişlerinizi mikrodalga fırında ısıtmayın; ilk anda yumuşacık olur, birkaç dakika içinde de "at kafana, yarsın" kıvamına gelir, benden söylemesi:)))) En iyisi, bu iş için kapaklı bir tava veya tost makinesi kullanmaktır. Afiyet olsun..

Malzemeler:
***************************
Hamuru için:
-------------
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 paket instant maya veya 1 paket yaş maya
Aldığı kadar un (yaklaşık 8 çorba kepçesi kadar)

Üzeri için:
------------
1 yumurtanın sarısı ve çörekotu - susam

İçi için:
----------
Soğan - kıyma / maydanoz - peynir / patates - karabiber - kırmızıbiber kombinasyonları

Yapılışı:
**********
*Süt, tozşeker ve mayayı karıştırın, mayayı eritin (eğer instant maya kullanıyorsanız gerek yok)
*Sıvıyağı ilave edip karıştırın. Aldığı kadar (yaklaşık 8 kepçe kadar) un ekleyip klasik 'kulak memesi' kıvamına getirin. Hamur yumuşak olmalıdır.
*Ilık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
*Mayalanıp kabarınca biraz yoğurup istediğiniz iç karışımıyla poğaça şekli verin.
*Üzerine yumurtayı sürün, dilerseniz susam/çörekotu serpin. *
*Tepside de 15-20 dakika kadar 'tepsi mayası'na getirdikten sonra 180 derece fırına önceden ısıtmadan verin, zira poğaçalar sıcak değil soğuk fırına atılır, aksi takdirde hamur kalabilirler.
*Üzeri iyice kızardığında çıkarıp sıcak sıcak servis yapın.

19 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Gerçekten pamuk poğaça olmuş bunlar:)

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık oğluna da afiyet şeker olsun. mikrodalga kullanmayanlardanım. ben hâlâ mikrodalganın kanser yapabileceğinden korktuğum için senin de dediğin gibi ya tavada yada tost makinesinde ısıtmayı tercih ediyorum. hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım benim biz de ailecek çok severiz.
    ben de zaten sevdiğimden artık böyle mayalı poaça kıvamındayım:)))))))))

    YanıtlaSil
  4. bizde de tercih edilen bir poğoça dediğin gibi sıcak sıcak olursa tadı başka güzeldir. Ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  5. görüntü muhteşem... ben bu ara tembelim sanırım. Hiç hamur işi yapmıyorum.
    sıcak sıcak kokusu burnuma geldi sanki ;)

    YanıtlaSil
  6. pamuk gibi bende bayılırım:))
    ellerine sağlık çok güzeller

    YanıtlaSil
  7. Poğaçalar nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Gercekten de cok pompis olmuslar,eline saglik.

    YanıtlaSil
  9. Bayılırım bu poğaçaya gerçekten pamuk gibi olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  10. Elifçim, vakit varsa tabii ki zarar ihtimali düşük yöntemleri kullanmakta fayda var. Sağol canım..

    YanıtlaSil
  11. Elifçim, vakit varsa tabii ki zarar ihtimali düşük yöntemleri kullanmakta fayda var. Sağol canım..

    YanıtlaSil
  12. Haticecim; çok tatlısın ama kendine haksızlık ediyorsun:) Hiç de mayalı poğaça kıvamında değilsin, sen hiç mayalı poğaça görmemişsin anlaşılan:)))))))) Sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  13. Saadetçim, sıcacık hamurişi gibisi var mı:) Çok sağol..

    YanıtlaSil
  14. Fincan teyze; sıcaklar insanı mayıştırıyor. Oğlum olmasa, bunları rüyama bile sokmam, değil ki mutfağıma:)))) Sağolasın..

    YanıtlaSil
  15. Handecim, bayılmayan yoktur herhalde değil mi:)) Sağol..

    YanıtlaSil
  16. Dilekçim, senin bu pompiş-tontiş kelimelerin beni bitiriyor, çok tatlısın:)))) Sağol hayatım..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...