Haşhaşlı cevizli ekmek tarifi
Peksimet tarifi
Haşhaşlı çörek tarifi
Haşhaşlı cevizli çörek nasıl yapılır
Haşhaşlı Cevizli Ekmeği uzun zamandır yazmayı istiyordum ama kısmet bugüneymiş.
Çoğunuz biliyorsunuz geçen Cumartesi KELİME OYUNU'nun hafta finaline katıldığımı. Ve artık herkes öğrendi ki ben KELİME OYUNU'na her gidişimde, sunucusu İhsan Bey'e bir çeşit ekmek yapıp mutlaka götürüyorum. O da dört gözle bekliyor zaten. Yani bir "kendi kendine gelin güvey olma" durumu yok:)) Bu kez haşhaşlı cevizli ekmek yaptım ona. Eşi Ayşe Eskişehir'li imiş ve bu ekmek için çıldırırmış. Bu kez ona yaradı yani.
Öncelikle yarışmayı izlememiş, izleyememiş ama izlemek isteyen arkadaşlarım varsa, onlar için yarışmanın video linkini burada bulabilirsiniz ama belirtmeliyim ki sözkonusu video tüm yarışmayı - maalesef reklamlarıyla birlikte - kapsıyor. Artık karelerden seçerek ilerlersiniz, zira ben beşinci sırada yarıştım:) :
Gelelim ekmeğimize:
*************
*Yarım kg. un
*320 ml. su
*1 fiske tuz
*1 tatlı kaşığı instant maya
*1 çay kaşığı toz şeker
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ
İçi için:
---------------
*2 yemek kaşığı haşhaş (macun kıvamına getirilmiş olanından)
*Seyreltmek için 2 yemek kaşığı kadar su
*Yarım su bardağı kadar ceviz içi
*Yarım kahve fincanı kadar sıvıyağ (şart değil)
Yapılışı:
**************
*Hamur malzemesini yoğurup, ılık bir yerde mayalandırın.
*Unlanmış tezgaha alıp elinizle bastıra, yaydıra genişçe açın (normal yufka inceliğinde olmayacaktır, merak etmeyin; daha ziyade lavaş hamuru kalınlığında olmalıdır) Tam ortadan ikiye ayırın.
*Üzerlerine dilerseniz sıvıyağı ve suyla seyreltilmiş macun haşhası iyice sıvazlayarak yaydırın.
*Dövülmüş cevizi de her yanına serpiştirin. Her bir yarım yufkayı yuvarlak kenarından başlayarak rulo yapın.
*Ruloları yaklaşık 3 cm. eninde parçalara kesin, biraz yayılacakları için önce toparlayıp spirali sıkıştırın ve her bir parçayı yan çevirin. Fırın fotoğrafında da görebilirsiniz, kesiti görünecek şekilde tepsiye sıralanacaktır.
*Biraz tepsi mayasına bırakıp, kabardıklarında önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
*Fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin ve ekmekleri birbirinden nazikçe ayırın. Ilık servis edin.
Canim ellerine saglik .Kediye bayildim cok tatli
YanıtlaSilSerapçım, yarışmada harikaydı. Aynı başarının tekrarını 18 Mart'ta bekliyoruz, inşallah. Saçların çook güzel ama dediğin gibi gitmeden önce , karşılaştığımızdaki hali daha iyiydi, cuma günü Ümit'e söyleriz, o da azıcık gururlansın:)))Bu arada ekmek de enfes görünüyor, ellerine sağlık.
YanıtlaSilYa ne tatlısınız siz, gene yarışmayı izleyemedim o kadar beklememe rağmen, neden olduğunu sonra anlatırım, harikasınız. Videosunu izleyeceğim, Nezoş'a söylemiştim o izleyebilmiş sizi:) Tarife gelince bir Kütahya'lı olarak cezbedici bir görüntü olduğunu söylemeliyim bizim evimizde her zaman haşhaş bulunur:)
YanıtlaSilserapcım ellerine sağlık ekmekler nefis olmuş biz peksimet deriz bu ekmeklere
YanıtlaSilyarışada başarının devamını diliyorum arkadaşım
sevgiler
bizde netten izledik yarışmayı. Normal anten olduğundan tv'den o kanal çekmiyor bizde. Çok hoştunuz....
YanıtlaSiloooh yaşadı ihsan bey desene:)mis gibi, lezzetli,yumuşacık lokum ekmekler,üstüne de büyük başarı yani keyif üstüne keyif durumu
YanıtlaSilsevgiler
Gülcancım, çok tatlı gerçekten..Çok sağol..
YanıtlaSilGülaycım, gerçekten beğenmedim. Artık bir dahakine:) Sağol canım..
Fadişçim, sen de çok tatlısın, sağol canım. Video hakkındaki görüşlerini bekliyorum. Kıvırcığımı öp:)
Müjgancım, sağol hayatım, inşallah.
Saadetçim; çok sağol güzel bakan ve gören gözün için:)
Feriha ablacım; çok sağol, iltifat ediyorsun..Artık bir dahakine derman ekmeği yiyecek:)
Harikaydın ablacım,gurur duydum rahatlığın,seriliğin ve güzelliğinle..Muhteşem bir başarı.
YanıtlaSilyarışmayı seyrettim, yine çok başarılıydınız, tebrik ediyorum ve ekranda da saçlar gayet güzel görünüyordu:) hiç sorun etmeyin. haşhaşlı cevizli ekmekler süper, ellerinize sağlık. burada peksimet diyorlar adına ve misafir geleceği zaman fırına sipariş edip koca bir tepsi yaptırtıyorlar ki çok nefis oluyor gerçekten. hayırlı cumalar dliyorum. sevgiler.
YanıtlaSilkomşularıma gururla söyledim ablacım yarışacağınızı.
YanıtlaSilizlemişler..
şimdide sayfanın kkeşfindeler:)
mis kokulu ekmeklerinin cazibesine kapılmış durumdalar emin olun..
sımsıcacık bir posttu:)
yüreğine kalemine sağlık ablacım..
muhabbetle..
Havvacığım; sevdiğin için sana öyle geliyor tatlım, yoksa şansın ne büyük bir faktör olduğunu sen de çok iyi biliyorsun artık:)))) Sağol..
YanıtlaSilSerpilciğim; peksimet dendiğini senin gibi birkaç kişiden daha duydum bu yazı sayesinde..Çok ilginç geldi. Çünkü bizde peksimet, fırında kıtırlaştırılmış ekmeğe denir, oysa bu yumuşacık oluyor..Sağol canım, sevgiler, selamlar..
Ayşegülcüm; hepsi sayfalarıma hoş gelsin, safa getirsin, başım üstüne..Sağolun, sağolsunlar..Ne mutlu bana, canım benim..