Elbasan tava nasıl yapılır
Yoğurtlu et tarifi
Geçen hafta İstanbul'a gidişimden hemen önce eşim canının elbasan tava çektiğini söylediğinde 'bilmem ki, hiç denemedim, yapabilir miyim?' diye sordum gayrıihtiyari..Annesinin eskiden sıkça yaptığını, çok lezzetli olduğunu söyledi. Açıp sormak, kolaya kaçmak olacaktı..ki serde bunca kalın enselilik ! dururken 'ben bir yapayım, beğenmezsen sorarız ' diyerek mutfağa doğru seğirttim:)) Bir tutam tecrübe, bir tutam tahmin, azıcık da yaratıcılık katınca tencereye, gördüğünüz üzere gayet iyi bir sonuç çıktı ortaya.. Laf aramızda O da beğendi zaten:) Buyrun, afiyet olsun o zaman..
Malzemeler:
************
*2 veya 3 adet tavuk göğsü veya yaklaşık miktarda kalça eti (dilerseniz yumuşayana kadar pişirdiğiniz herhangi başka bir et grubunu da kullanabilirsiniz)
*Sıvıyağ (eti pişirmek için)
Yoğurt sosu için:
--------------------
*1 muhallebi kasesi yoğurt (normal kıvamda, ne katı ne sulu)
*2 yumurta (ben köy yumurtası kullandığım için yoğurt sosu oldukça sarı oldu, yanıltmasın)
*Tuz
*2 tepeleme yemek kaşığı un
*********
*Etlerinizi kuşbaşı doğrayın ve sıvıyağda -dilediğiniz baharatları ekleyerek- kavurun; eğer tavuk eti dışında et kullanacaksanız, pişirme işine sıcak su ekleyerek devam edin. Kavurduğunuz etleri fırın kabına yayın.
*Sosu hazırlamak için sos malzemelerini bir kapta iyice karıştırın.
*Hazırladığınız sosu etlerin üzerini kapatacak şekilde fırın kabına yayın.
*220-230 derece fırında üzeri kızarana kadar tutun ve çıkarın (üzerinin kızarma miktarı da yine size kalmıştır)
*Büyük spatül yardımıyla parçalara ayırarak servis edin..
Babaannem,babam Selanik doğumlulardı.Biz bu yemeği Elbasan Tava olarak biliriz.Onları hatırladım şimdi.Çok severlerdi.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilbayılırım çocukluğumda kurban bayramında rahmetli babamın annemden tek ilk günü yapılmasını istediği yemek ellerine sağlık arkadaşım çok güzel gözüküyor.
YanıtlaSililk defa desem .merak uyandırdı bende kolay da hemde.paylaşım için teşekkürler ellerinize sağlık.yarışmada şahaneydiniz bu arada :)
YanıtlaSilsevgiler
Serapcim cok degisik olmus nefis gorunuyor denemek isterim canim ellerine saglik.Sizlere afiyet olsun.
YanıtlaSilKucak dolusu sevgiler.
Ellerine sağlık Serapcım pratik bir tarifmiş. Eşinde beğendiğine göre demekli lezzetli olmuş.
YanıtlaSilSevgiler..
Öpüyorum canım..
En sevdiklerimden. İmza : Etobur :)
YanıtlaSilhadi bakalım geldi gene güzel bir tarif ben bunu yaparım vallahi süpermiş ellerine sağlık canım
YanıtlaSilBenim de babaannem Selanik göçmeniydi.O da hep yapardı bazen tavuk etiyle bazen kuzu etiyle.O zamanlar ben ekmeğimi bile banmazdım.Sonra kendim yapınca yedim.Çünkü ben etin yağını,derisini falan hiç sevmem,yemem.Çoğu insan da öyle seviyor.Ondan başkasının yaptığını çooooooooooooook temkinli yiyebiliyorum.İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur yaaaaa :))
YanıtlaSilBen ilk kez görüyorum ama nefis görünüyor, mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSil(Yemek Sevdam)
Nefis görünüyor kesinlikle denenecekler listesine alındı, harikasın iyi oldu bu tarif tam da diyetteyken etli tariflere ihtiyacım var. Sağol canım.
YanıtlaSilben yemedim ne yalan..
YanıtlaSilpek duymadımda !
ama canı isteyene kıyamıyorum !
afiyetler olsun.. ellerine sağlık.
Pembe Kekiğim; elbasan tava ben de biliyorum galiba, hani şu kemikli et ile yapılandan. Ama o, tam olarak bu mudur işte onu bilmiyorum:)) Benzemişse ne mutlu bana:)) Sağol..
YanıtlaSiliğdemcim; hakikatten pek lezzetli oluyor..Sevgiler..
Bigocum, umarım dener ve beğenirsin. Yarışma için de çok sağol tatlım, yaptık işte bişeyler..
Özgülcüm, çok sağol canım..
Feraycım; eşimin damağından geçtiyse gerçekten tamam demektir:)
Ahucum; afiyet olsun:)
Haticecim; sen bunun çok daha iyisini yaparsın eminim..Sevgiler canım..
Cevverim; çoğu insan senin gibi inan..Alışkın oldukları lezzetin dışına katiyen çıkamıyorlar, zira benim eşim de öyle:)) Bakma ben kalenderim:)) Sağol..
Elifçim umarım beğenirsin..
Fadişçim; diyete devam ha? Helal:))
Nunucum; herkesin bi damağı var işte, napıcan:))