Sayfalar

22 Ocak 2011 Cumartesi

ISPANAKLI BÖREK

Bir defasında oğluma İstanbul'a gittiğimde DiaSa'dan aldığım yufkayla bir ıspanaklı börek yapmış ve bir süre o böreği kendimin yapmış olduğunu unutmaya çalışarak yaşamıştım. Çünkü yufkalar yufka değil adeta sunta idi ! Sonrasında İzmir'e dönüp de ilk fırsatta şöyle adam gibi bir ıspanaklı börek yapınca, hemen fotoğraflamıştım ki benim elimden çıkmış gerçek ıspanaklı börek nasıl olurmuş görelim diye:)) Yufkalar Kipa'dan Güniz Yufka, lor Kipa'nın kendi markası, eh ıspanaklar da bahçeden olunca öyle yumuşacık ve leziz oldu ki eşim de ben de yemeye doyamadık. Zaten herkes kendi yaşadığı muhitte artık en iyi lor, en yumuşak yufka ve en çıtır ıspanak nerede vardır, gayet iyi biliyordur. O halde herkese afiyet olsun.

Malzemeler:
**********
*6 yufka (12 böreklik)
*1 kg.ıspanak (pazı da olabilir)
*500 gr.tatlı veya az tuzlu lor (içine koyacağınız tuzu duruma göre ayarlayın)
*1 yumurta sarısı
*1 kase zeytinyağı
*Tuz-karabiber (isteğe bağlı)

Yapılışı:
********
*Öncelikle ıspanakları yıkayın ve büyükçe bir kabın içine ince ince kıyın (haşlamadan, çiğden) 
*Loru ayrı bir kabın içinde ufalayın, tuzunu baharatını ekleyin (ben ıspanak ve loru aynı kapta birleştirmiyorum çünkü ne kadar karıştırsanız da lor dipte birikiyor, en son yufkalara gereğinden fazla lor düşüyor, ayrı ayrı kullanmakta fayda var)
*Tezgahınızda yufkalarınız, lorunuz, ıspanağınız ve bir kase yağınız hazırsa başlayabilirsiniz.
*Yufkaları üstüste koyup ortadan ikiye bölün, 12 böreklik yufka elde edin.
*Her bir yufkanın üzerine sadece 1 yemek kaşığı zeytinyağı döküp kaşığın sırtıyla yufka üzerinde kabaca yaydırın.
*Yuvarlak kenarına 1 avuç dolusu ıspanağı boydan boya yayın, 3 yemek kaşığı kadar loru da ıspanağın üzerine serpin.
*Düz kenarın iki uç köşesini ıspanakların üzerine biraz döndürün, böylece katlama esnasında iç malzemeniz dökülmez.
*Yufkayı, malzemeli yuvarlak kenardan başlayarak rulo yapın, sağ ve soldan birer defa içe katlayarak üç katlı uzun bir börek elde edin (eğer tam yuvarlak yapmaya kalkışırsanız, iç malzeme çiğ ve hacimli olduğu için çok yerinden patlayıp dağılabilir, bu nedenle sadece iki kez katlamanız yeterli olacaktır. Üst fotoğraftakiler ikiye kesilmiş halidir.)

                                               Rulo öncesi aşamayı fotoğrafta görüyorsunuz.

*Börekleri tepsiye sıralayın.
*Yumurta sarısının içine birkaç kaşık zeytinyağı ekleyip böreklerin üzerine sürün ve 200 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.
*Biraz ılınınca servis yapın.

13 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. offf nefis olmuş.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. harika görünüyor ellerinize sağlık çayla birlikte süper olur

    YanıtlaSil
  4. Evcek pek severiz ıspanaklı böreği hemen deniyorum, sevgiler ve ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Merhaba ve Özlemcim; çok teşekkür ederim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. ohhhh misss:)
    ellerine sağlık canım süper görünüyor.
    bende yaptım bugün ama ilkez ısırganlısını yaptım rahmetli kayınvalidem yapardı hep. eşimle hususi pazara gidip ısırgan aldım bugün.
    sabah kahvaltıya hazır olsun dedim ama gündüzden tırtıklandı epeyce :))

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Haticecim; bizde de aynı şey hep oluyor: Gündüzden ertesi sabah için planlayıp yaptığım börek ertesi sabaha epey eksilmiş olarak kalıyor. Isırgan otlu da hakikatten güzel olur yalnız..Afiyet olsun canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Çok severim harika olmuş süper görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  9. Handancım, çok teşekkürler canım..

    YanıtlaSil
  10. Bende hafta sonu diasadan aldığım krem şanti ile ağlayan pasta yapim dedim.Demez olaydım.şanti koyulaşmadı iyimi:((

    Ellerine sğalık canım börek nefis olmuş işte gerçek lezzetli somunlar böreği:)))

    YanıtlaSil
  11. Aylincim, canım benim..Çok tatlısın..İltifat etmişsin sağol..Ama DiaSa'da bu tip şeyler maalesef çok sık oluyor..Bilmediğimiz markayı almamak lazım en iyisi..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...