Sayfalar

26 Mayıs 2015 Salı

KAYISILI BADEMLİ TATLI

Kayısılı tatlı tarifi
Kayısılı bademli tatlı tarifi
Kayısılı karamelli tatlı tarifi
Bademli karamelli tatlı tarifi


Enfes bir tatlı.. Kayısı, badem, karamel ve kremalı muhallebinin muhteşem uyumu. Bir arkadaşımda yemiştim. Ufak tefek detay değişiklikleriyle yapımını kolaylaştırdım ve size tarif etmeye geldim. Afiyet olsun..

Malzemeler:
********************
Muhallebisi için:
-------------------------------
*1 litre süt
*2 kahve fincanı un
*2 kahve fincanı toz şeker
*50 gr. tereyağı veya 1 paket çiğ krema (ben krema tercih ettim)
*İsteğe bağlı 1 paket vanilya

Kayısı katmanı için:
----------------------------------------------
*150 gr. iç badem
*200 gr. kuru kayısı
*2 çorba kaşığı şeker

Karamel için:
-------------------------------
*3/4 su bardağı toz şeker

Yapılışı:
*********************
*Kuru kayısıları yıkayın ve her birini dörde bölün, tencereye alın.
*İç bademiniz hazırsa sorun yok ancak iç ince kabuğuyla beraberse, kaynar suda 10-15 dakika bekletip sıkarak ince kabukları çıkarın.
*Kayısıların üzerine 2 çorba kaşığı şekeri ekleyip kayısılar yumuşayana dek pişirin.
*Ateşten alın ve iç bademleri ekleyip karıştırın. Oldukça yoğun kıvamlı bir karışım olacaktır.


*Kare borcam veya yaklaşık boyutlarda tepsinin tabanına; pişirdiğiniz bademli kayısı karışımını, kaşığınızı arada ıslatarak ve sırtıyla karışımı düzelterek yayın.


*O soğurken, muhallebi malzemenizi yağ / krema hariç olarak tencereye alın ve pişirin. Ocaktan almadan yağı veya kremayı da ekleyip hafif çırpın ve kayısıların üzerine dökün.


*En son olarak şekeri tavada yakarak karamelize edin. Muhallebinin üzerine gezdirerek dökün. Karamel tatlının üzerini kesinlikle tamamen kaplamayacaktır. Gelişigüzel zigzaglar yaparak yaymanız yeterlidir. Önce sertleşecek, dolapta beklediği süreçte ise eriyerek yukarıdaki gibi tatlının içine gömülecek, bir kısmı yanından akarak en alta geçecektir.



*Servis ederken dilimleyiniz ve mümkünse dört köşeli büyük bir spatül yardımıyla tabağa ters çevirerek yerleştiriniz. Çevirmeden servis ederseniz yukarıdaki gibi görünecektir. Ancak ters çevirerek tabağa alırsanız en üst fotoğraftaki gibi görünecektir ki o hali daha estetiktir. Bir not daha: Tatlı kesinlikle kalıp gibi kesilememekte ve mutlaka biraz dağılmaktadır. Bunun muhallebinin sert veya yumuşak oluşuyla ilgisi olmayıp, karamelin aşağıya inme çabasından kaynaklanan bir dağılma olduğunu bilmenizi isterim..

3 yorum:

  1. ben bunu denemeliyimmm :)) harika belli ki .. sevgiler .

    YanıtlaSil
  2. Hafif ve lezzetli görünüyor, çok güzel olmuş :) Ellerine sağlık Serap'cığım.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık çok güzel birşeye benziyor bu:))

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...