Kıyır poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Ağızda dağılan poğaça nasıl yapılır
Kıyır poğaça yapımıyla ilgili peşinen anlaşalım:) Mutfağına margarin sokmayanlardansınız, bu tarifi hiç okumayın. Günlük yaşamda ben de kullanmam ancak - her ihtimale karşı - yumuşak ve zeytinyağlı olanlarından bir kutu bulundururum. O kutu da çoğu zaman son kullanma tarihi geldiğinde halen bitmemiş olur ve atılır, kullanım o kadar az yani.. Bu poğaça, annemin birkaç poğaça tarifinden margarinli olanı. Arzu edenler tereyağı da kullanabilir. Sadece sıvıyağla yapılan poğaçalar ilk gün kıyır oluyor ancak ertesi gün hemen yumuşayıp ıslak ıslak oluyorlar, biliyorsunuz. O nedenle "yapayım, birkaç gün evde bulunsun ama hep kıyır olsun" diyorsanız, katı yağa bir yerde mecbur oluyorsunuz. Tercih sizin; bu poğaçayı sadece sıvıyağ ile de yapabilirsiniz, o zaman poğaça adediniz daha az olacaktır. Afiyet olsun.
*******************
*1 paket oda sıcaklığında bekletilmiş margarin (katı veya yumuşak farketmez)
*1 su bardağı sıvıyağ (tercihen çiçek veya fındık yağı)
*1 adet yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
*1 su bardağı yoğurt
*1 paket kabartma tozu
*Dilerseniz 1 çay kaşığı toz mahlep (mahlepli kabartma tozu satılıyor, ikisinin yerine sadece onu da kullanabilirsiniz)
*Aldığı kadar un (kulak memesi)
İç malzemesi:
---------------------------
*Tamamen size kalmış (ben yağlı peynir ve maydanoz kullandım)
Üzeri için:
--------------------
*Yumurta sarısı
*Susam ve/veya çörekotu
Yapılışı:
*********************
*Hamur malzemesini yoğurma kabına alın, ununu azar azar ekleyerek kıvamına getirin, iyice özleşene kadar yoğurun. Ağzına bir bez kapatıp 10 dakika kadar dinlendirin.
*İç malzemesini hazırlayın.
*Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Tezgah veya kesme tahtası üzerinde bastırarak daire şeklinde açın. İç malzemesini ortasına koyun. İster benim gibi altında toplayıp kapatarak yuvarlak, ister ikiye katlayarak yarım daire şekline getirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
*Üzerine yumurta sarısı sürün.
*Susam ve/veya çörek otu serpip 180 derecelik fırına verin (önceden ısıtmayın, poğaça soğuk fırına verilir)
*Üzerleri kızarana kadar pişirin ve çıkarın.
*Poğaçalar ılınmadan tepsiden almayın.
:)
YanıtlaSilolsun serap ablacım,içinde margarine olsa ben bu poğaçaları yerimm ki..
ellerine saağlık..
ço güzel görünüyorlar..
kucak dolusu sevgilerimle ablacım...
İlla ki margarin ya da tereyağ konuyor. Çok da lezzetli görünüyor. Olsa da yesek dedirtti bu poğaçalar.
YanıtlaSilEvet ya.sıvıyağ aslında yakışmıyor kurabiyeye,poğaçaya ama napalım mecburen yiyoruz.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilCanim ellerine saglik .
YanıtlaSilMümkünse yapmamaya çalışıyorum ama arada bir oluyor Serapcım.
YanıtlaSilEllerine sağlık çokda güzel görünüyor
canım..Sevgiler..
mımmmm serpcım harika bunlar.kokusu burnuma geldi desem:)
YanıtlaSilhiç öyle margarin sokmam havalarım yoktur, bayılırım lezzetine ve çoğu kurabiye ya da poğaçalarımda kullanırım da...ellerine sağlık bir tane aldım sevgiler...
YanıtlaSilbizde günlük hayatta margarin kesinlikle kullanımıyor. Ama dediğin gibi bazı hamurişlerinde de şart. Ben de dolapta bir kaç paket bulundurur genelde kurabiyelerde kullanırım...ellerine sağlık:)))
YanıtlaSilAh şu kolestrol dedim bu tarifi okuyunca o yüzden anne tarifleri bir başka biz artık her şeyi kısar olduk maalesef. Bende margarin kullanmıyorum hatta bazı tariflerimi zeytinyağına çevirdim ama bazıları var ki sıvı yağ ile olmuyor o nedenlede tereyağı kullanıyorum ellerine sağlık Serapcığım sevgiler bizden...
YanıtlaSilbende mümkün olduğu kadar uzağım margarine ve dediğin gibi son kullanma tarihi yaklaşınca ne yapayım derdi yaşarım:)
YanıtlaSilben poğaca işini hiç beceremiyorum çok isterim ama olmadı bide bunu denesem evde tereyağ var ki onada pek güvenmiyorum köyden gelenlerde çok ağır kokuyo offf ne dert yaptım kendime:))
neyse denersem buraya dönüp yorum yazarım
sevgiler ellerine sağlık
çok güzel gözküyor
YanıtlaSilSerap ablacım nefis görünüyor poğaçalar ellerne sağlık...
YanıtlaSilBende margarinden uzak durmak isteyenlerdenim ama az da olsa zaman zaman kullanıyorum mesela alman pastası, bazı kurabiyeler nedendir bilmem olmuyorumm margarinsiz. Az kullanımdan zarar gelmez diyelim:) öpüyorum sevgiler...
kıyır kıyır nefis, gerçi margarin var ama görmezden mi gelsek :) ellerine sağlık.
YanıtlaSiliyi bayramlar.
Eline sağlık,puf puf olmuşlar.Kullanabildiğim her yerde zeytinyağı kullanıyorum ama tereyağının tadını sevmediğimden hamur işlerinde tereyağ yerine margarin kullanıyorum.Her zaman da hamur işi yemiyoruz ki değil mi ama o kadar da zararı olmaz herhalde :) İyi bayramlar,sevgilerimle.
YanıtlaSilSevdiklerinle birlikte mutlu bayramlar.Sevgiler.
YanıtlaSilSağlıklı ve güzel bir Bayram dilerim sevgilerimle.
YanıtlaSilAblacım poğaça nefis görünüyor, eline sağlık. Sağlıklı ve huzurlu bir bayram dilerim :)
YanıtlaSilAyşegülcüm; arada olur o kadar değil mi ama :)
YanıtlaSilSibelcim; şimdi olsa yine yerdim be canım :)
YanıtlaSilPetekçim; sağol canım..
YanıtlaSilGülcancım, sağol canım..
YanıtlaSilFeraycım; arada oluyor, ne yapalım :)
YanıtlaSilBernacım; benim burnuma da geliyor valla :)
YanıtlaSilSuzancım; hiç birimiz havasında değiliz de işte, korkuttular ya bir kere, aklımız gidiyor :)
YanıtlaSilSaadetçim; bazen mecbur olunuyor gerçekten :)
YanıtlaSilMinecim; ben de çoğu zaman tereyağı tercih ediyorum canım:)
YanıtlaSilBigocum; koku rahatsız ediyorsa, o zaman el mahkum: Margarin :)
YanıtlaSilSevgili yazargider, sağol..
YanıtlaSilSelcencim; işin özü nadir kullanmak canım..
YanıtlaSilLeylacım; zaten o yüzden kıyır kıyır ya :)
YanıtlaSilNergisçim; maalesef yerini bir şey tutmuyor :)
YanıtlaSilSibelcim; sağol arkadaşım.
YanıtlaSilHandancım; sağol canım :)
YanıtlaSilMüberracım; sağol ablacım :)
YanıtlaSil