Kuru börülce yemeği nasıl yapılır
Kuru börülce yemekleri
Kuru börülce nasıl pişirilir
Kuru örülce yemeği; yaşlandığımdan mıdır nedendir bilinmez (!) anne yemeklerini daha sık yapar olduğumdan, mutfağımda sıkça pişiyor artık.. Bu yemek bence bir klasik..Yazın tazesi, kışın kurusu.. Kuru börülcenin genellikle piyazı bilinir, burada da tarifi var (tık), ancak annem salçalı yemeğini de yapar ve bize bir güzel yedirirdi, çok severdik zaten. Ne yapsın kadıncağız? Boy boy üç çocuk, her gün ne pişirsin? :)) Üstelik besleyici, doyurucu, protein deposu. Velhasılı kelam, epey özlemişim, iyi geldi. "Yarın ne pişirsek?" diyenlere de bir alternatif aynı zamanda.. Afiyet olsun..
******************
*2 su bardağı kuru börülce
*1 iri boy kuru soğan
*2 çorba kaşığı domates salçası
*Zeytinyağı
*Tuz-su (tercihe göre bir fiske kimyon)
*****************
*Börülceyi akşamdan ıslatıp, sabahleyin biraz diri kalacak şekilde haşlayın.
*Tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğranmış soğanı alın; soğanlar renk değiştirinceye kadar kavurun.
*Salçayı ekleyin ve karıştırarak çözdürün; çiğ kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
*Haşlayıp süzdüğünüz börülceleri ekleyin; üzerini az geçecek kadar kaynar su koyun, karıştırın.
*Tuz ve tercihen kimyonunu ekleyip kapağını kapatın ve börülceler dilediğiniz yumuşaklığa gelene dek pişirin.
(Tuz koyma aşamasında salçanın tuzunu da hesaba katın)
Çok severim.Aynı durum bendede mevcut ablacım..Anne yemeklerine ister istemez dönüş var..
YanıtlaSilHavvacım; sen dur hele daha.. Tamam 40'ı geçmiş olabilirsin ama benim gibi 50'ye dayanmadın daha :)))) Canım benim, sağolasın :)
Silİlk yediğimde kayınvalidem pişirmişti. O günden beri çok severim. Bazıları burada karnıkara diyor. Bayağıdır pişirmiyordum bir ara yapayım bakim. Ellerine sağlık Serapcım :)
YanıtlaSilEee, kayınvalide de bir anne sonuçta.. Bu da bir anne yemeği olduğuna göre, normaldir:)))) Sağol Başakçım :)
Silgeçenlerde pişirdim aman o ne lezzet :) yıllardır yememiştim özlemişiz meğer :)
YanıtlaSilafiyet olsun
Feriha ablacım; vallahi biz de özlemişiz. Hatta eşim yemeğini hiç istemezdi,o bile severek yedi.. Sağolasın..
Silbende çok sevdiğimi ama pişirmediğimi farkettim, baklagiller nohut fasulye mercimek olarak dönerken araya börülce de girmeli, eline sağlık.
YanıtlaSilDeğil mi Mehtapçım :)) Hatta arada maş fasulyesi de süper olur, sağol canım..
SilHep salatasını yaparım,hiç yemeğini denemedim..Bundan sonra deneyeceğim sanırım..elllerinize sağlık..
YanıtlaSilBenim eşim de senin gibiydi, hatta yemeğini yapma fikrime bile hiç sıcak bakmıyordu, o derece yani.. Ama yapınca bayıla bayıla yedi.. Hele üzerine limon sıkarsan, nefis olur.. Sağol canım..
SilBende bu şekilde pişiriyorum annem kıymalısını yapıyor nefis bir şey oluyor ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilÖyle de güzel olur Minecim.. Sağolasın :)
Silcanım benim ben çok severim eline sağlık:)))
YanıtlaSilSağol Ayşecim :)
SilBen hep nedense piyazını yapardım,bir de yemeğini deneyeyim.Eline sağlık,Serap'cım.
YanıtlaSilSen bunu kesin beğenirsin Dilekçim :) Sağolasın..
Silyemeğini rahmetli kayınvalidem çok yaprdı hımmm ben uzun zamandır yapmadığımı farkettim:))
YanıtlaSilellerine sağlık kardeş:)
Sağol Haticecim :)
SilSalatasından başkasını yapmadım.Ama kıymalısını duymuştum.
YanıtlaSilEllerine sağlık Serapcığım.
Ben de kıymalısını bilmiyorum Şenizcim :)))) Sağol..
SilYemeğini de salatasını da çok severim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler....
YanıtlaSilAynen.. ikisini de.. Sağol Sibelcim :)
SilBen salatasını biliyorum ama yemeğini hiç denemedim ablacım, bir kez denemeli elinize sağlık.
YanıtlaSilUmarım yaptığında beğenirsin Müboşum, sağol ablam :)
SilÖzlem Hanımcım; eminim başarıyla pişirecek ve beğeneceksiniz. Zevkler tartışılmaz ama genel geçer güzel bir lezzeti olduğunu düşünüyorum. Afiyet olsun, teşekkür ederim :)
YanıtlaSilçok teşekkürler. zaten sızden aldıgım pozıtıf enerjıyle tum yemekler guzel olur bence sevgıler tesekkurler tekrar
SilÖzlemcim; çok teşekkür ediyorum ziyaretine ve güzel yorumlarına :)
YanıtlaSil