Sayfalar

21 Nisan 2012 Cumartesi

SUSAMLI BAYAT EKMEK KURABİYESİ

Bayat ekmek kurabiyesi tarifi
Bayat ekmekten kurabiye nasıl yapılır
Bayat ekmekleri nasıl değerlendirebiliriz


Susamlı bayat ekmek kurabiyesi, tamamen değerlendirme amaçlı bir doğaçlamayla çıktı ortaya.

Sömestr veya yaz tatillerinde oğlum İstanbul'dan İzmir'e geldiğinde, bizim eve hiç girmeyen birşey sıkça girmeye başlar: Beyaz ekmek.. Sonra o ekmek iki günlük olunca bayatlar ve genç adam tazesini alır, yani önceki öylece kalır:)) Biz eşimle beyaz ekmek hiç yemediğimiz için ben kalanı hemen dilimleyip kuruturum ve iyice kıtır olduğunda rondodan geçirir ve büyük cam bir kavanozda saklarım. Bir kısmını da rondolamadan öylece dilim olarak tutarım, farklı şeylere lazım olabilir düşüncesiyle. Gelin görün ki bizim köfte tüketme alışkanlığımız pek az olduğundan bu kuru ekmekler işe yaramayı beklerler-di hep.. 
Geçen hafta arası Show TV'de akşam haberlerini seyrederken bir baktım bayat ekmek değerlendirme haberi.. Ve hatta ne göreyim ki bizim İstanbul'lu kızımız Tümay konuşuyor muhabirle.. İlgiyle izledim haberi. Sonra Facebook'ta da etkinliğin Şef Eyüp Kemal Sevinç'in EKS Mutfak Akademisi'nde gerçekleştirildiğini gördüm. Birden bire kafamda bir şimşek çaktı. O günden beri bu ekmek kurularını değerlendirmenin muhtelif yolu geldi aklıma. Henüz hiç tarif görmedim o etkinliğe dair ama bugün ilk tarifi aşama aşama kendim oluşturdum ve not aldım. Oğlumun, dün "terkettiği" ekmekleri ona bugün afiyetle yedirdim. Çayın yanına üçer-beşer indirdi mideye:)) Size de derhal tavsiye ediyorum. Özellikle susamın katkısı çok güzel oldu. Alışkın olduğunuz "kıyır kıyır" olayı bunlarda yok fakat "çıtır çıtır" oldular diyebilirim. Bu tariflerin arkası gelecek, ona da hazır olun ayrıca:)) Afiyet olsun.. 


Malzemeler:
               ************************           
*2 yumurta 
*Yarım su bardağı yoğurt
*Yarım su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı dışında bir türünü tercih edin) 
*Yarım su bardağı şeker (tatlıca seviyorsanız biraz arttırın) 
*3,5 ila 4 su bardağı kadar rondolanmış bayat ekmek kurusu 
*2 yemek kaşığı kavrulmuş susam 
*1 çay kaşığı tarçın 
*1 paket kabartma tozu 
*1 paket vanilya ( vanilya yerine damla sakızlı vanilin veya toz damla sakızı tercih edebilirsiniz)


Yapılışı:
***************

*Yumurta, yoğurt, yağ, susam, tarçın, şeker, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırma kabında karıştırın.
*İçine ilk etapta 3,5 su bardağı rondo ekmek kurusunu katıp yoğurun. Hamurunuz kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalıdır, o nedenle gerekiyorsa ilave yapın (ekleyeceğiniz ekmek kurusu miktarı, yumurtaların büyüklüğüne ve yoğurdun kıvamına göre de değişebilir)
*Yanınızda bulunduracağınız bir küçük tabak suya elinizi batırıp ıslatın ve ceviz büyüklüğünde kopardığınız hamurları önce elinizle sıkıp, sonra bastırmadan kabaca yuvarlayın ve top olarak yağlanmış tepsiye sıralayın (hamur biraz kıtırlı olacağından yuvarlarken dağılmaması için sıkmamanız gerekiyor)
*Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.
*Kurabiyeleriniz soğudukça sertleşecek ve esas kıvamını bulacaktır, biraz ılınmadan tepsiden almayın.  






         

15 yorum:

  1. Serapçım, harikasın.Değerlendirme ve yaratıcılık budur.Ben bunu kepekli yada tambuğdaylı ekmekle deneyeyiöm.Çünkü bize de beyaz girmiyor.
    Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık ablacım çok hoşuma gitti tarifin harika bir fikir sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. En guzel tarifler degerlendirme olan tariflerdir zaten bence. nefis gorunuyorlar canim ellerin der görmezsin

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir tarifmiş. Sizin tam tersi bizde de hep beyaz alanır. Br tek ben tüketiyorum diğerlerini. Tek başına bitiremeyince kalıyor o da. O yüzden ben de beyaza takılıyorum genelde. Biz de pek olmaz bayat ekmek. Ama bunu deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. çok güzel olmuş eline sağlık. bayat ekmekleri rondodan geçirdikten sonra ben galeta unu olarak kullanıyordum da bak böyle değerlendimek hiç aklıma gelmemişti. oğluna da afiyet olsun. bakalım benimkilerde de işe yarayacak mı?

    YanıtlaSil
  6. harika bir fikirr..
    emeğine sağlık ablacımm..
    ilk fırsatta uygulayabilmek adına notumu aldımm..:)
    cici pazarlar...

    YanıtlaSil
  7. CANIM ABLAM
    ELLERİNE SAĞLIK MÜTHİŞ OLMUŞ
    :)))

    YanıtlaSil
  8. Serapçım, valla artık yaratıcılığın sınırlarını zorluyorsun. Ellerine sağlık.İlginçmiş.

    YanıtlaSil
  9. tebrik ediyorum nede güzel değerlendirmişsin ellerine sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık. Bazen misafir geldiğinde de çok alınıyor az tüketiliyor. Çok güzel bir tarifmiş denemek gerekiyor. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Canım harika kurabiyeler ellerine sağlık bayıldım tarife ve aldım..
    Kocaman öpüyorum bitanem..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. vallahi super.bizim eve hic girmez ekmek.sadece okul aziklarina koymak icin.onlardan artanlar da ziyan olur bazen.bu tarif ilac gibi oldu o artiklar icin.tesekkurler,ellerinize saglik,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  13. SERAPCIM MUHTEŞEM BİR FİKİR.ELLERİNE VE DÜŞÜNCENE SAĞLIK.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  14. merhaba Serap Hanım, çok güzel bir tarif olmuş, bende bayat ekmek etkinliğinde vardım ve bayat ekmekten poğaça yaptım böylece bayat ekmekler hep bildiğimiz değil de farklı tarif ve şekillerde değerlendirilmiş oluyor ellerinize sağlık diyorum sevgiler.....

    YanıtlaSil
  15. Dilekçim, harika olur, neden olmasın..

    Özgencim, Aylacım; teşekkürler..

    Saadetçim; bayat ekmek olmaması harika birşey tabii.. Bizim tarifimiz olması durumunda geçerli:)

    Elifçim, Ayşegülcüm, Bir Kase Lezzetim, Yemek Bir Aşk, Sibelcim, Feraycım, Bernacım; çooook teşekkürler:)

    Çenebazım; insanlığın iyiliği için uğraşıyoruz, naapıcaksın:))

    U.Aydın; örnek olduysak ne mutlu, sağol:)

    Suzancım; ne güzel yapmışsın, bravo valla.. Sağol canım..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...