"Zeytinyağlı nohut mu olurmuş?" der misiniz bilmem; ama bizim evde -benden kaynaklanmamakla birlikte !- et et olarak, sebze sebze olarak, bakliyat da bakliyat olarak tüketilir, yani birbiriyle hiç karıştırılmadan. Ben ana-baba evimden hemen her sebzenin ve bakliyatın etle-kıymayla harmanlanabilmesine çok alışkınım ama serde kalenderlik olunca (!) kim ne yemek isterse onu yapıyor ve oturup bir güzel yiyorum ne yapayım:) Ama şu nohut işinde en azından bu kez bastırıp salçalıyı kabul ettirebildim, zira bembeyaz bir şey oluyor öteki türlüsü, işte ona hiç alışkın değilim:)) Şaka bir yana, onu da yiyorum elbet ama böyle renklisini daha çok seviyorum. Zaten et girmiyor içine, bari biraz rengi olsun.. Neyse, zevk meselesi elbet, her türlüsüne saygımız sonsuz.. Buyrun afiyet olsun..
*************
*2 su bardağı nohut (ben beyaz kullandım)
*2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 adet iri soğan
*Dilerseniz 1 adet yeşil biber (lezzet vermesi için)
*1 yemek kaşığı domates salçası (yarı yarıya domates-biber karıştırabilirsiniz de)
*Tuz-su
*İsteğe bağlı pul biber
Yapılışı:
***********
*Nohutu akşamdan ıslatın. Ertesi gün nohutlar diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayıp süzün ve soğuk sudan geçirin (pişerken dağılmalarını önler)
*Tencereye yemeklik doğradığınız soğanı alın, zeytinyağını da dökün ve biraz kavurun.
*Bu arada su kaynatın. Salçayı ekleyin ve çiğ kokusu gidene kadar biraz daha kavurun.
*Nohutları tencereye alıp üzerlerine çıkacak kadar su koyun.
*Tuzunu ve istiyorsanız iri doğradığınız yeşil biberi de ekleyin ve kaynadığında altını kısın.
*Kısık ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar ve gerektikçe sıcak su ekleyerek pişirin.
Bir küçük not:
-----------------
*Eğer suyunun helmeli değil de duru ve cam gibi olmasını istiyorsanız, o zaman soğanı içine doğramayıp, suyunu koyarken tencerenin tam göbeğine soyulmuş ve büsbütün olarak oturtun. Yemek piştiğinde ister onu da yiyin, isterseniz bütün olarak çıkarıp atın..
çok sevdiğim bir yemek ellerine sağlık serap ablacım
YanıtlaSilsevgiler
ben hiçbirşeye et karıştırmam. Hiç sevmem. Ellerine sağlık:))
YanıtlaSilBaharcım; biz de bayılıyoruz valla:))
YanıtlaSilSaadetçim; sen de benim eşimgillerin zevkindensin desene:))
Valla hiç yapmadım yemedim de mutlaka güzeldir nohutu severim ama genelde etli yaparım bizim ev de kemikli et istemez yağsız ve dana tercih sebebidir.Onlar ister biz yaparız.ellerine sağlık Serapçım
YanıtlaSilNohut bizdede çok seviliyor Serapcım.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler..
..
nohut !!!
YanıtlaSiltek geçerim :)
Ben asla yemeklerin içinde kıyma yemem nohutu nohut gibi aynen bu şekilde sade yemeyi tercih ederim.hemfikiriz eti et gibi yemek bana göre daha hoş :) elinize sağlık efendim.
YanıtlaSilBu akşam afiyetle yedim canım :) ellerine sağlık
YanıtlaSilNohutu her türlü severim ama kıymasız tercihimdir.Ben asıl üzerindeki bibere bittim.
YanıtlaSilNohutu her şekilde severek yerim. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
YanıtlaSilellerine sağlık canım bende böyle yapıyorum ama normal çiçek yağı ile .afiyetler olsun
YanıtlaSilBende çocukken baklagilleri bazı sebzeleri etle pişirirdi çok güzel olurdu yerdik ama her şey şimdi sizinde dediğiniz gibi oluyor. geçenlerde etli kuru fasulye yaptım dayatmayla bir tabak yedirdim, gerisi başıma kaldı :)afiyet olsun.
YanıtlaSilHiç zeytinyağlı yapmamıştım. Tavsiyeniz üzerine deneyeceğim. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilNohutu etli etsiz hiç farketmez ailecek çok severiz hele annem yaptıysa (hatırlarsın yılbaşı akşamının ana yemeğiydi), Deniz bayıla bayıla yer, haşlamasını da tarhananın içinde çok sever:)
YanıtlaSilBende sıklıkla etsiz yaparım, etlisi de güzel mutlaka ama, bence bu hali daha güzel. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...
YanıtlaSil(Yemek Sevdam)
hiiiii...
YanıtlaSilbayılırımm serap ablacım...
ellerine sağlık..
harika görünüyor:)
sevgilerimle...
:)
Gülercim, Feraycım, Nunucum, Cafemuss, Datlım, Limon Çiçeklerim, Handancım, Haticecim, Hülyacım, Ahucum, Fadişçim, Elifçim, Ayşegülcüm; hepiniz çok sağolun..
YanıtlaSil