Sayfalar

25 Nisan 2011 Pazartesi

KURU BÖRÜLCE PİYAZI



Kuru börülce piyazı tarifi
Kuru börülce salatası tarifi
Börülce piyazı tarifi


Yazın yeşil ve tazecik olanını bulabiliyoruz zaten ama kışın ve bahar aylarında bu muhteşem besinin kurusu da ayrı bir güzel oluyor. Bu piyazı hepinizin gayet iyi bildiğinden eminim ama blogları 'bugün ne pişirsem acaba?' diye gezenlere sadece bir alternatif olsun diye veriyorum burada. Tarifler de kendi içinde ufak farklılıklar gösterebiliyor ayrıca (mesela buna kimyon koyar mısınız? Deneyin bakalım) Annem çocukluğumuzda salçalı yemeğini bile yapardı ama ne eşim ne de oğlum bunun yemeğinden hazzettikleri için ben de salatasıyla idare ediyorum, özellikle kış ve bahar aylarında..Kış bitti ama taze börülceye daha zaman var. O zaman buyrun kurusundan nefis bir piyaz yapalım..Afiyet olsun..

Malzemeler:
*******************

*1 su bardağı kuru börülce (yöresel dilde karagöz veya karnıkara da deniyor)
*Üzerini geçecek kadar su (haşlamak için)
*1 adet kırmızı soğan
*Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
*Yarım su bardağı zeytinyağı
*Yarım limonun suyu
*Yarım çay bardağı kadar üzüm sirkesi (dileyen bunun yerine nar ekşisi de kullanabilir ama sirkenin piyaz için ne demek olduğunu bilen bilir:) 
*Tuz - pul biber - az kimyon - sumak

Yapılışı:
****************
*Kuru börülceyi dilediğiniz dirilikte haşlayın.
*Sıvı malzeme, tuz ve baharatları bir bardakta iyice karıştırıp sosunuzu hazırlayın ve börülce henüz sıcakken üzerine dökün (Sıcak bakliyat, sosu daha iyi çeker)
*Soğan ve maydanozu hazırlarken arada bir börülceyi karıştırıp alt - üst yapın ki sosun lezzetini çeksin.
*Piyazlık doğranmış kırmızı soğanı ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip karıştırın ve servis edin.








22 yorum:

  1. off bayılırım kuru börülceye ama tavuklu yapıyorum deneyin serap hanım harika oluyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. oyyyy Serap Ablacım bayılırım ben kuru börülce piyazına ellerine sağlık çok canım istedi doğrusu

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık ablacım tam bana göre bi salata olmuş:)

    YanıtlaSil
  4. pek sevmem aslında ama çok güzel geldi gözüme ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Baharcım; neden olmasın. Çok ilginç ve derhal uygulanası bir fikir doğrusu. Sağol canım..

    Lezzet Sarayım, Yeşimcim; çok sağolun..

    Fuldencim; neden sevmediğini bilmiyorum ama yengemden şüphelenmiyor değilim:)) Dene bence..Sağol..

    YanıtlaSil
  6. Serap hanım ellerine sağlık ekşili pekte güzel olmuştur.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Canım ellerine sağlık her akşam olsa yerim bu leziz salatayı öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Sevil Anagül25 Nisan 2011 12:28

    Bayılırım bu piyaza. Serap'çım içine 1-2 diş sarmısak dövüp koyuyorum, çok yakışıyor. Ben hep taze soğanla yaparım börülce piyazını. Bir kez de senin gibi kırmızı soğanla deneyeceğim. Ellerine sağlık.. Bu saatte ağzım sulandı:))

    YanıtlaSil
  9. Fatmacım, Deryacım; çok sağolun..

    Sevgili 'kendi' ablacığım Sevil; annemiz de koyar mıydı sarmısak? Ben neden bilmiyorum bunu? Süper olur tabii. Bundan sonra Allah'ın emri..Sağolasın..

    YanıtlaSil
  10. biz börülceye libye deriz :)

    YanıtlaSil
  11. Ablacım çok severim.Emziren anneler içinde çok faydalı..
    Sütü inanılmaz arttırıyor.Bol eksili,ekşili,nefissss..
    Ellerine sağlık.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. bizdede çok sevilir bu kuru börülce salatası ellerine sağlık canım çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  13. Ben de çok sık yaparım eşim çok sever, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Küçük mucizem; bu 'kelimecibaşı' ablanın dağarcığına yeni bir kelime eklediğin için çok sağol canım..Sevgiler..

    Melihacım; bu da çok önemli bir bilgi..Sen de sağol canım..

    Handecim; sevilmez mi hiç..Sağol canım..

    Nilgüncüm; en son senin sitende gördüğümden beri yazayım diyordum. Ancak kısmet oldu. Sağol canım..

    YanıtlaSil
  15. bende bayılırm serapcım.elleine sağlık.yeniden kavuşmanın sevinciyle,sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  16. Bernacım; sana taaa gönlümden koccaman bir hoşgeldin diyorum. Sahiden de şükür kavuşturana..Sağol canım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. canım benim ellerine sağlık yarın yapayım balığın yanına :))
    yorumlarda tavuklu denmiş onu da denemeli başka bir zaman fasulye börülce piyaz olsunnda hangisi olursa farketmez:))))))))
    ayy sen bana ne pişireyim konusunda çok yardımcı oluyorsun:))))sevgiler öpüyorum

    YanıtlaSil
  18. Haticecim; ne mutlu bana. Sanırım bu; çok yapılabilir tarifler yazmamdan kaynaklanıyor, ne dersin..Sağol canım benim, afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  19. Mmmm bu pazar balığın yanına yapmalı,yerken Serap'ın kulaklarını çınlatmalı !Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  20. Nilgün ablacım; hem de çın çın çınlatın, yerimde duramayayım:)) O derece..Sağolasın..

    YanıtlaSil
  21. Ben de Süntercim, ben de..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...