Sayfalar

4 Aralık 2011 Pazar

BULGURLU YAYLA ÇORBASI

Bulgurlu yayla çorbası tarifi 
Bulgurlu yayla çorbası nasıl yapılır 
Yayla çorbası tarifi 


 Pirinç bizim mutfağımızda çok kullanılan bir tahıl değil. Bir tek dolma ve sarmada, bir de yemekli misafir geldiğinde..Dün haşladığım tavuğun suyu dolaptaydı. Havalar da tam çorba havası olunca hemen yayla çorbası pişirmeye niyetlendim -bayılırım zira..Hem de bulgur kullanarak yaptım. Herşey aynı, tek fark pirinç yerine bulgur konulması..Umarım dener ve beğenirsiniz. Afiyet olsun..

Malzemeler:
************************

*Yarım su bardağı pilavlık bulgur
*4-5 su bardağı kadar tavuk suyu
*Tuz
*2-3 yemek kaşığı kuru nane
*İstenirse üzeri için bir miktar tereyağı
*1 su bardağı yoğurt
*1 yumurta sarısı

Yapılışı:
************************
*Ben alışılmış yayla çorbalarında olduğu gibi un kullanmıyorum. Pirinç veya bulgurun uzun süre pişirildiğinde saldığı nişasta, yoğurt ve yumurta sarısının da yardımıyla, çorbanın kıvamını almasına yetiyor. 
*Tavuk suyunun kendi yağı olduğu için ayrıca yağ da kullanmıyorum. Tercih sizin..
*Tavuk suyunun 4 bardağını ve bulguru tuzla birlikte ateşe oturtun. 
*Bulgur iyice pişip yumuşayana kadar çorbanın suyu bir miktar buharlaşacaktır. 
*Gerekiyorsa beşinci bardağı da ekleyin ve piştiğinde ocağı kapatın. 
*O arada bir kasede çırptığınız yoğurt, yumurta sarısı ve kuru naneyi, çorba suyundan içine biraz ekleyerek sulandırın ve yavaş yavaş çorbaya yedirerek terbiyesini yapın. 
Çorbanız hazırdır. 
*Eğer üzerine tereyağı kızdırmayı tercih ederseniz, o zaman kuru naneyi terbiyeye eklemeyip tereyağında kızdırarak kullanın. 


11 yorum:

  1. çocuklarım çok seviyorlar bende sık yaparım:) bulgurla çok da besleyici olmuş.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. şimdi olsa mideme ne iyi gelirdi.
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. Bu saatte galiba insanın karnı acıkıyor,elinize sağlık. Bizde de pirinç kullanılacaksa ben genelde kepekliyi tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. bulgurlu yapmak ne güzel bir fikir. bayılıyorum hanımların bu fikirlerine. Bunu da yazdım deftere. Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım nefis görünüyor.aşure günün mübarek olsun.hayırlı huzurlu bir hafta diliyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. hulgurla denememiştim ama böylede yapıcam çünkü daha besleyici bulgur.oğlumla ikimize yapıyorum zira eşiö yoğurtlu yemekleri hiç sevmiyor:)
    elllerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. karnim gurulduyor haberin ola :) en sevdigim çorbalardan biridir kendileri :) Sahane gorunuyor ellerin dert görmeszsin

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık :) çok severim bu çorbayı helede kışın sıcacık harikaa :))

    YanıtlaSil
  9. Tavuk ve et suyu ile yaptığım şeylere ben de kesinlikle yağ kullanmam. Çok ağır geliyor. Bu çorbayı da denemek lazım. Benim sıpalar bulguru pek sevmiyor nedere yedirirsem kardır...

    YanıtlaSil
  10. Tam dışardan gelmiş ve henüz ısınamamışken ne iyi olurdu sıcacık sıcacık..
    Ellerine sağlık ablacım..

    YanıtlaSil
  11. Şehrinazcım, Gülercim, Dilekçim, Elifçim, Yeşimcim, Bigocum, Aylacım, Bedişçim, Saadetçim, Melihacım; çok besleyici ve leziz bir çorba olduğu konusunda hemfikiriz. Çok sağolun..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...