Sayfalar

4 Eylül 2014 Perşembe

ÇİĞDEN ŞİŞE DOMATESİ YAPIMI

Şişe domatesi nasıl yapılır
Kışlık domates yapımı
Asitli şişe domatesi nasıl yapılır
Çiğden şişe domatesi yapımı


Şişe domatesi, benim çocukluğumda annemin her yaz sonu aspirin asidiyle yaptıığı bir şeydi. Pişirmezdik biz. O yıllarda pişiren var mıydı, onu da bilmiyorum. Şimdi istisnasız herkes pişirerek yapıyor ama ben yazın en sıcak günlerinde bu ocak başında "kavurma ve kavrulma" işine hiç tahammül edemiyorum :)) O nedenle aynı yönteme devam ediyorum. Diyebilirsiniz ki: "Aspirin asidi nihayetinde asit, zararlıdır, bizim yaptığımız katkısız".. Merak etmeyin, çünkü kilo başına sadece bir gram asit giriyor. Üstelik çok da pratik oluyor. Tadında hiç değişiklik olmuyor. Çiğ olunca, yemek yaparken dilediğiniz kadar kavurrabiliyorsunuz, istemezseniz de çiğden koyabiliyorsunuz yemeğinize. Tercih sizin. Afiyet olsun.

Malzemeler:
***********************
*Bir kasa (yaklaşık 23 kilo) domates (ben tarla domatesiyle yapıyorum, armut domates kullanmıyorum)
*20 gram asit salisilik (aspirin asidi, domates asidi diye de geçiyor, eczanelerde bulunuyor) (kabuğu, tepesi, bozuğu, çürüğü derken 5 kiloya yakın fire veriyor, o nedenle asit bire birden biraz eksik)
*Temiz cam şişe veya kavanozlar, kapakların yeni olması gerekmiyor.
*2 paket margarin (eritip en üstlerine dökmek için)

Yapılışı:
***********************

*Domatesleri soyarak yapacaksanız; iyice dezenfekte ettiğiniz lavabonuzun deliğini tıkayarak sıcak su musluğunu açın ve kaynar suyla doldurun.
*Önceden yıkadığınız domatesleri kaynar su dolu lavabonuza salın ve birkaç dakika tutun. Tek tek alıp kabuklarını kolayca soyun.
*Beşer-altışar rondoya atın veya doğrama tahtası üzerinde dilimleyerek büyükçe temiz bir leğende biriktirin.
*Bu arada içlerinde mutlaka yumuşamış, doğranamayacak durumda olanlar bulacaksınız, onları da kabuklarıyla birkaç parçaya bölüp başka bir geniş kaba alın. Domateslerin tepelerini kestiğinizde de bu kaba alın. Hatta kabukları da aynı kapta biriktirin (aşağıdaki gibi)  Bunlar sonra SALÇA olacak.


*Domatesleri benim gibi kabuklarıyla rondodan geçirecekseniz; aynı şekilde, sadece soymadan rondolayın ve biriktirin.
*Hepsi bittikten sonra ince bir tel süzgece asit salisiliği (toz halde) dökün ve bütün leğenin üzerinde güzelce gezdirin, aksi takdirde yani öylece boşaltırsanız,içinde topaklanabilir ve her yere eşit dağılmayabilir.
*Tozu eledikten sonra bir tahta kaşıkla iyice, iki üç dakika karıştırın.
*Sonra temiz şişe ve/veya kavanozlara huni yardımıyla doldurun, üzerinde bir parmak boşluk bırakın, oraya margarin gelecek (hava almaması için)
*Domates püresinin iyice yerleşip gerçek yüksekliğini bulabilmesi için bir saat kadar bu şekilde ağzı açık olarak bekletin.
*Bu arada bir soslukta margarini eritin ve ılınmaya bırakın.
*Sıvı margarini yavaşça her şişe ve/veya kavanozun üzerine yavaşça boşaltın, margarin donana kadar bekletin. Donup sertleştiğinde kapaklarını sıkıca kapatın ve evinizin serin bir yerinde kış boyu saklayıp gerektikçe kullanın.

11 yorum:

  1. ben küçükken annem de yapardı hemde acılı acılı bayılırdım.çok uzun süre yapmadı ve unuttuk ta ki gecen sen arkadaşımın annesi vermişti tekrar hatırladım ve bu sene bende yaptım 3 kilo gb kendime kadar eşim sever mi bilemedim o yüzden sırf kendime yaptım:)
    ellerine sağlık ve afiyet olsun şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi Bigocum? Ne güzel oluyor. Senin de ellerine sağlık ablacım, Sağolasın..

      Sil
  2. Serap ablacığım ellerine sağlık. Allah ağız tadı ile yedirmeyi nasip etsin. Bu şekilde yapmak gerçekten daha iyi pişirmek çok zor ama benim evim çok sıcak oluyor, kışa kadar onu saklayabileceğim serin bir yer yok kapalı balkonuma koyuyorum şişelerimi orasıda perde arkası güneş alıyor. O margarin hiç don durmaz :( Saklamak problem olur mu? yoksa asit onu korurmu ?

    YanıtlaSil
  3. Selcencim, bunları balkonunda tezgah altında her yerde saklayabilirsin. Aspirin asidi koymamızın sebebi zaten koruması. Ağzına margarin de hava almasını önlüyor. Kapağı da sıkıca kapadın mı tamamdır.. Dene bakalım :) Sağol ablam..

    YanıtlaSil
  4. Eskiden böyle yaprdık bizde ama havaların ısınması arttıkça çabuk bozulmalar oldu ben bir daha cesaret edemedim evim çok sıcak oluyor:( Serapcım aspirin asidini bir litrelik kavanoz ölçüsünde ne kadar kullanabilirim, bir kısmını denemek istiyorum,sevgiler canım

    YanıtlaSil
  5. Tam benlik . Aynen ben de senin gibi ocak başında kavrulmayı göze alamam. Annem de aspirinle yapardı ama şimdi ölçüleri hatırlamıyor . Vallahi çok iyi oldu bu yayının ,teşekkürler Serapcığım!

    YanıtlaSil
  6. Afiyetle yiyin,ellerinize sağlık..Böylede çok pratik olmuş...

    YanıtlaSil
  7. Offfff Anunturi gratuite съседните Поздрави от Румъния. ediyorum.siz винаги се опитват рецепти следват вас научих много от България. Поздрави от Anunturi gratuite. от България

    YanıtlaSil
  8. Ben yaptim ama bazi siselerin kapaklari şişti ne yapmaliyim nasil kurtarabilirim.

    YanıtlaSil
  9. Çok heveslenerek ilk defa yaptım. Margarin değil de sıvı yağ koydum. Şişeleri sanırım iyice doldurmadım. Bugün 2 tane denemek için açtım ki bozulmuşlar. Çok üzgünüm. Hepsini de denemek mümkün değil. 30 şişe yapmıştım. Geri dönüşü yok değil mi

    Epey zaman olmuş ama görürseniz bilgi verir misiniz.
    Sevgiler.
    Özlem

    YanıtlaSil
  10. Şişeleri yeterince doldurmamış olmanız..toz asidi döktükten sonra iyice karıştırmamış olmanız..margarin yerine sıvıyağ kullanmanız aynı şey değil maalesef)..şişelere domatesleri aldıktan sonra bir süre beklememiş olma ihtimaliniz.. bunların hepsi maalesef bozulmaya sebep olabilir. Bugüne kadar benim başıma hiç gelmedi inanın.. Çok üzgünüm.. Dilerim diğerlerini kurtarabilirsiniz. Serin bir yere alın en azından.. Sevgiler..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?