Kışlık bamya yapımı
Kışlık bamya nasıl yapılır
Kışlık bamya hazırlığı
Kış hazırlıkları
Kışlık bamyayı yıllarca annem hazırladı ve bize verdi ama birkaç yıldır onun yorulmasını istemediğimizden kendimiz yapmaya başladık. O, domatesle biraz pişirip, torbalara doldurup dipfrize atıyordu ama ben direkt konserve yöntemiyle yaptım. Dipfrizimdeki kalabalığı daha fazla arttırmamış oldum hem :) Afiyet olsun.
Malzemeler:
********************
*1,5 kilo taze bamya (siz dilediğiniz kadar arttırabilirsiniz)
*2 adet klasik boy konserve kavanozu (kapağı yeni olacak)
*2 adet iri veya 3 adet orta boy domates
*Az zeytinyağı
*Az tuz
Yapılışı:
********************
*Bamyaları önce yıkayın, sonra diplerini temizleyin (salya salmaması için)
*Tencereye zeytinyağını alın ve ocağa koyun.
*Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
*Domatesler biraz piştiğinde bamyaları üzerine salın, az tuz atın ve hafifçe karıştırıp kapağını kapatın. Orta harlı ateşte pişirmeye devam edin.
*Domateslerle birlikte bamyaların rengi biraz değişince (5 dakikayı geçmesin) o kaynar halleriyle (yani çok sıcakken) kavanozlara pay
edin ve temiz kapaklarını hemen sıkıca kapatın.
*Temiz beyaz bir bez veya kağıt havlu üzerine hemen ters çevirip bırakın. Bu işlem hem kavanozun kendini vakumlamasını sağlayacak hem de kapaktan sızıntı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer sızıntı varsa kapağı açın, bamyaları tekrar tencereye alın. Bir taşım daha kaynatıp tekrar kavanoza koyun ve yeni bir kapağı sıkıca kapatıp tekrar kontrol etmek üzere ters çevirin.
*Soğuduklarında düz çevirip ister buzdolabında ister evinizin serin bir yerinde saklayabilirsiniz.
*Kışlık bamyanızı pişireceğiniz zaman zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanınızı, birkaç diş sarımsağınızı iyice pişirin.
*Konservenizi açıp tencereye alın ve gerektiği kadar (üstüne çıkmasın) sıcak su ekleyin. İhtiyaç kadar tuz ve yeterince limon koyup pişmeye bırakın. Ön işlem gördüğü için, taze bamyaya göre daha hızlı pişecektir.
Hiç yapmadım, çok pratik ve lezzetli görüyor , ilk fırsatta yapacağım, ellerinize sağlık Serap hanım
YanıtlaSil